Türk Somonu Norveç Somonuna Rakip

Bozkirin ortasindaki Çekerek Baraji’nda kurulu tesislerde yetistirilen alabaliklar, Karadeniz’deki kafeslerde olgunlastiktan sonra "Türk somonu" olarak Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Türk Somonu Norveç Somonuna Rakip
Yozgat’in Çekerek ilçesinde bulunan baraj üzerine kurulan ag kafes sistemi ile yetistirilen alabaliklar, belirli bir grama ulastiktan sonra Karadeniz’deki tesislere gönderiliyor. Alabaliklar, Karadeniz’de bulunan balik tesislerindeki kafeslerde olgunlastiktan sonra Türk somonu olarak 36 ülkeye ihraç ediliyor. Çekerek Baraji’ndaki 14 isletme, 90 kafeste yilda 2 bin ton alabalik yetistiriyor. Üretilen alabaligin yaklasik bin 300 tonu somon adayi olarak Karadeniz’deki tesislere gönderiliyor. Barajda yetistirilen alabaliklarin denize sevkiyati tirlarla karsilaniyor.

2015 yilinda balikçiliga baslama karari alan Adnan Yilmaz, "Yaz sezonunda 3 gram olarak attigimiz baliklari, Karadeniz Bölgesi’ne somon adayi olarak veriyoruz. Üretimden memnunuz, biz de bu sulardan ekmegimizi kazaniyoruz. Sevkiyat için tirlarimiz hazir, üretmeye devam ediyoruz. Bu baliklari Karadeniz’e gönderiyoruz. Kendi ürettigimiz somonlar da var, onlari da Avrupa ülkelerine gönderiyoruz" dedi.

Türk somonunun Norveç somonuna rakip oldugunu da söyleyen Yilmaz, "Baliklarimiz Türk somonu, Norveç somonuna rakip. Çekerek Baraji’mizin suyu kaliteli, oksijeni yüksek ve su degeri güzel, dolayisiyla bizim yetistirdigimiz baliklar da ayri bir tat, lezzet var" seklinde konustu.

Kaynak: İHA