Trafikte Sensörlü Uygulama

Kocaeli’de ana arterler basta olmak üzere 70 ayri noktaya kurulan sensörler anlik ölçüm yaparak, 24 ekrandan sürücüleri bilgilendiriyor.

Trafikte Sensörlü Uygulama
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Ulasim Dairesi Baskanliginca özellikle transit ve sehir içi ulasimda yogun olarak kullanilan karayollari ile ana arterler, önemli kavsaklar, çarsi merkezleri ve yogun güzergahlarda belirlenen 70 noktaya sensör konuldu. Sensörler, araçlarin kalkis ve varis güzergahlarindaki trafik akis hizlarini anlik olarak ölçerek, varis sürelerini belirliyor.

Belirlenen varis süreleri 14 ayri elektronik ekrandan sürücülerle paylasiliyor. Ilçe merkezlerinin giris veya çikislari, alternatif güzergahlardaki yol ayrimlari ile otoyol baglanti noktalarina yakin konumlandirilan ekranlar, sürücülerin de isini kolaylastiriyor. Örnegin Karamürsel’den yola çikan bir sürücü; diger ilçe merkezleriyle birlikte Ormanya, Kartepe, Kefken, Umuttepe gibi merkezlere varis sürelerini ekrandan görüyor.

Büyüksehir, ilk etapta trafik hiz ölçümü yapilan sensör sayisini 250’ye, varis sürelerinin paylasildigi ekran sayisini ise 24’e çikaracak. 2024 yilinda projenin 3. etabinda ise sensör sayisi 400’e çikacak. Ana arterler disindaki önemli yollar da sisteme dahil edilip, il genelindeki önemli ulasim akslarinin yüzde 90’inda ölçüm yapilacak.
Kaynak: İHA