Özel Okulda Kayit Bilmecesi

Izmir’de bir özel okul, iddiaya göre gelecek yil için kayit yaptirmak isteyen velilerden sözlesmede yer almayan ve velinin tercihine birakilan yemek ücreti ve genel gider katki payini zorunlu tuttu. Istenilen ücretin kanun disi oldugunu belirten veliler hukuki yollara basvururken, "Yaklasik 50 bin TL olan yillik okul ücreti, yasal olmayan ilave ücretlerle 100 bin liralari buluyor, bu parayi ödemezsek kayitlarin yenilenmeyecegi söyleniyor. Ögrencinin öglen yemegi için yaklasik 200 lira ücret isteniyor" diyerek duruma tepki gösterdi.

Özel Okulda Kayit Bilmecesi
Izmir’in Karsiyaka ilçesinde bulunan bir özel okul, iddiaya göre velilerden sözlesmede yer almayan ve velinin tercihine birakilan yemek ücreti ve genel gider katki payini zorunlu tuttu. Ocak ayi içerisinde okula giderek erken kayit indiriminden faydalanmak isteyen veliler, belirlenen ücret karsisinda soke oldu. Milli Egitim Bakanliginin azami yüzde 65 oraninda zammi kabul ettigi egitim ücretinin disinda yasal olmayan ilave ücretler çikartildigini ifade eden veliler, sözlesmede yer almayan ve velinin tercihine birakilan yemek ücreti ve genel gider katki payini ödemeyeceklerini söyledi.

Okul yönetimi, bu kez de ücretin tamami ödenmedigi takdirde kaydin yenilenmeyecegini iletti. Okul, sadece egitim giderini okulun hesabina aktaran velilere ücretin eksik ödendigini ifade ederek parayi geri gönderdi. Ayni zamanda avukat olan bir veli, bunun üzerine hukuki süreci baslatti. Magdur veliler, geçen yil 11 bin TL olan yemek ücretinin bu yil 30 bin TL’ye çikartildigini, bir ögrencinin ögle yemeginin yaklasik 200 TL’ye denk geldigini, ayrica 10 bin TL’lik bir genel gider katki payi ücretinin de istendigini ifade etti.



"Istege bagli kalemler zorunlu tutuldu"

Ayni zamanda veli olan Avukat Cengiz Serttas, "Çocugumuzun okul kaydini yenilemek için okula gittik. Okul yönetimi bize bir fiyat çikartti ancak bu fiyat geçen seneye göre oldukça yüksek bir bedeldi. Yemek bedelinin üzerine yüzde 300’e yakin bir zam uygulanmis, yine geçen sene sözlesmemizde olmayan genel gider katilim payi adi altinda bir bedel eklemislerdi. Milli Egitim Bakanliginin açikladigi yüzde 65’lik zammin disinda bir bedel ödemek istemedigimizi, fahis zam yaptiklari bedellerin veliler için tercihe bagli oldugunu belirttik. Bakanligin açikladigi yüzde 65’lik zammin disinda bedel almalari ve bunu zorunlu tutmalari yasal degil. Okul yetkilileri, sistemin buna izin vermedigini ve egitim bedeli disinda yemek giderleri ile genel gider katilim payi bedellerini ödedigimiz takdirde kaydi yenileyeceklerini söyledi.

Özellikle zincir okullarin sistemleri tek bir merkeze bagli oldugu için bu bedelleri ödemedigimiz zaman sistemin kayit yenilemeye izin vermedigini belirttiler. Biz de sadece okulun egitim bedelini okulun hesabina gönderdik ancak okulun merkezinden bu tutarin eksik oldugu ifade edilerek bir gün sonra parayi hesabimiza geri gönderdiler" dedi.



Tevdii mahali tayini davasi açti

Yaklasik 300’e yakin veli ile bir araya geldiklerini ve okula dilekçe yolladiklarini kaydeden Serttas, "Ocak ayinda ödeme yapildigi zaman özel okullar bir takim indirimler yapar. Biz bu indirimlerden yararlanmak için ocak ayinda ödeme yapmistik ancak para iade edilince geri gelen bedeller üzerinden Sulh Hukuk Mahkemesinde tespit davasi açtim. Alacaklinin temerrüdüne dayanarak karsi tarafin alacakli oldugu halde kabul etmedigini belirtip ödeme yerinin mahkeme vasitasiyla belirlenmesi talebinde bulundum. Ancak veliler benim gibi tevdii mahali tayini davasi açmadan özel okulun istedigi tüm bedeli ödeyebilir, kayit yaptirdiktan sonra tüketici hakem heyetine basvurarak fazladan ödedikleri parayi iade talep edebilir. Oradan da olumsuz bir sonuç çikarsa veliler, ara bulucuya giderek bu paranin iadesini talep edebilir ve daha sonra dava yoluna gidebilirler. Sebepsiz zenginlesme veya gabin davasi açip iade talep edebilirler" bilgisini verdi.

"Egitimcilerle para konusmak istemiyoruz"

Magdur velilerden Asli Nisanoglu da yasadiklari süreci su sözlerle anlatti: "Evladimizin egitimini üstlenen egitimcilerle para konusmak istemiyoruz ancak buna mecbur birakiliyoruz. ’Bize bu kadar zam yapiyorsunuz, peki bunun karsiliginda ögretmenlerinize zam yapiyor musunuz?’ dedigimde cevap almadim. Biz bu fiyatlari sirtlanacaksak bunun karsiligini hem kaliteli yemeklerle hem de kaliteli bir egitimle almaliyiz. Geçen sene istege bagli kalemler arasinda yer alan yemek ücreti, bu sene zorunlu tutulmus. Sözlesmemizde de yemegin istege bagli oldugu yaziyor. Ancak istege bagli olan kalemleri ödemedigimizde kaydi yenilemeyeceklerini söylüyorlar. Egitim ücretini yüzde 65 zammi ekleyerek ödedik ama bize bu parayi geri gönderdiler. Ortada kanun disi bir durum var. Sözlesmenin çok açik oldugunu, istege bagli kalemleri ödemek zorunda olmadigimizi söyledigimizde sistemin buna izin vermedigi cevabini aldik. Bize resmi bir belge de vermiyorlar. Bu konusulanlar hep sözlü olarak belirtiliyor. Hiçbir okul velilere yazili belge vermiyor. Veliler ve okullar savas halinde. Veliler kanit toplamaya çalisiyor, onlar bize kanit vermemeye çalisiyor. Hakkimizi hukuki olarak aramak zorunda kaldik. Bizim rahatsiz oldugumuz en önemli nokta kandiriliyor olmamiz. Bizim itirazimiz, bu sebepsiz zenginlesmeye."

"200 liraya öglen yemegi"

Veli Murat Erbas ise "Milli Egitim Bakanligi, bu yil azami zam olarak yüzde 65’i kabul ediyor. Ancak okul yönetimi bizden egitim bedeli olan bu yüzde 65’lik zam oraninin disinda yemek harcamalari ve altini dolduramadiklari genel gider harcamalarinin ücretini istiyor. Ortaya çikan fiyat, bir önceki senenin çok üstünde bir fiyat oluyor. Sadece yüzde 65 zamli egitim bedelini ödeyip kaydimizi yenilemek istedigimiz zaman sadece egitim bedeli ile kayit yenilemeyeceklerini söylüyorlar. Yemek bedeli adi altinda yüzde 300’e varan bir zam yapiliyor. Yemegin disinda genel gider ücretini de ödememizi istiyorlar. Yönetmelikte de yemek ve genel gider ücretleri veli istegine baglidir. Bunu belirttigimiz zaman da kayit yapamayacaklarini söyleyip bizi geri gönderiyorlar. Geçen sene 11 bin TL olan yemek bedeli, bu yil 30 bin TL seviyesine yükselmis. Yani bir ögrencinin yemek ücreti günlük 150-200 lirayi bulacak. Ortaokul ögrencisinin günde 200 lira civarinda yemek yemeyecegi malum ama özel okullar veli istegine bagli olan bu ödemeyi velilere dayatiyor. Okula dilekçe verdik ve gelecek cevabi bekliyoruz. Süreci hukuken de takip ediyoruz. Ortada bir kanun var ve bu kanuna uymayan özel okullar var. Kanunun yaptirimi belli. Yargiya ilave bir yük olmadan bu meselenin çözümü Milli Bakanliginin inisiyatifinde olmali diye düsünüyoruz" sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA