Çanakkale Bali Avrupa Yolcusu

Çanakkale’de 800’den fazla bitki florasi bulunan bölgede 70 sifali endemik bitkinin 32’sinin yetistigi Kazdaglari’nda kaliteli essiz ballarin üretimi saglaniyor. Çanakkale’de 650 üretici, 84 bin ari kovani ile yaklasik 1800 ton bal üretimi gerçeklestiriyor. Çanakkale Ari Yetistiriciligi Birligi, Ezine Gida Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulacak olan Aricilik Entegre Tesisiyle Çanakkale balini Avrupa’ya ihraç etmeyi hedefliyor.

Çanakkale Bali Avrupa Yolcusu
Çanakkale Ari Yetistiriciligi Birligi 2003 yilinda 50 kisiyle kuruldu. 2006 yilinda bal üretim tesisi kuruldu. 2007 yilinda ise Çanakkale’nin çiçek bali ’Ariburnu’ markasi adi altinda satisa sunuldu. Bugün itibariyle Çanakkale’de 84 bin ari kovani, 650 ari üreticisiyle her yil yaklasik 1800 ton bal üretimi gerçeklestiren Çanakkale Ari Yetistiriciligi Birligi, Çanakkale balini Avrupa’ya ihraç etme konusunda önemli bir adim atti. Çanakkale Ari Yetistiriciligi Birligi 32 birlik arasinda bir ilk olma özelligini tasiyan Aricilik Entegre Tesisini, Ezine Gida Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne kurmak için çalismalara basladi.

Ezine Gida Ihtisas OSB’de, Çanakkale Ari Yetistiriciligi Birligi tarafindan kurulacak olan Aricilik Entegre Tesisi için yüzde 100 imarli 3 bin metrekare alan yer ayrildi. Tesiste 15 kisi istihdam edilecek.

Çanakkale Ari Yetistiriciligi Birligi Baskani Cahit Ileri, birlik tarafindan kurulacak Aricilik Entegre Tesisiyle, Çanakkale balinin Avrupa’ya açilacagini söyledi.

Çanakkale’de Aricilar Birligi’nin 2003 yilinda kuruldugunu ve 20 yillik bir geçmisleri oldugunu belirten Çanakkale Ari Yetistiriciligi Birligi Baskani Cahit Ileri, Çanakkale’nin 20 yildir aricilik anlaminda adim adim ilerledigini ifade ederek, “Birlik olarak yapilan her projede bir üst kademeye çikiyoruz. Suanda biz Çanakkale’deki ari ürünlerini daha genis pazarlara ulastirabilmenin yollarini bulmaya çalisiyoruz. Dolayisiyla ilimizdeki Ezine Gida Ihtisas OSB, özellikle gidacilarin toplandigi bir Gida Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olacak. Bizde bu çalisma içinde yerimizi alalim dedik. Sag olsun ilgililer, yetkililer bizim talebimize olumlu katki verdiler. Yüzde 100 imarli 3 bin metrekare arsayi aldik. Suanda arsanin üzerinde basta bal, ari sütü, propolis, polen bal mumu ve diger ari ürünlerinin islenip, paketlendigi ve pazarlandigi bir isletme olarak hayata geçirmeye çalisiyoruz. Suanda planlama çalismalarimiz var. Insallah bunu bitirebilirsek, bölgemiz aricisinin bal ve diger ari ürünleriyle ilgili pazarlama sorunu ortadan kalkacak. Bölgemizde zaten dogal ve kaliteli olan bu ürünü Türkiye pazarina hatta Avrupa pazarina götürmeyi planliyoruz” dedi.

Her ilde bir tane birlik oldugunu da hatirlatan Birlik Baskani Cahit Ileri, “32 tane birligin paketleme tesisi var. Ama Gida Ihtisas Organize Sanayi Bölgesinde Entegre Tesisi olarak bizim birligimiz bu alanda bir ilk olacak. Dolayisiyla biz çok yönlü kazanmayi planliyoruz. Bu tesiste minimum 15 kisiyi istihdam edecegiz. 650 üreticimiz ürünlerini burada paketleyecek. Kovan basi üretiminde Türkiye’de 2’nci siradayiz. Bu bizim için sevindirici bir haber. Çünkü Türkiye ortalamasi 13 kilogram, dünya ortalamasi 21 kilogram. Biz 24.2 kilogramla dünya ortalamasinin üzerine çiktigimizi gördük. Dolayisiyla bu konuda güzel ve kaliteli bir ürün ürettigimizi bizzat rakamlarla sahit olduk. Biz bu hedefte kalmayacagiz. Kaliteli ürünler, tesisle taçlandirip, balimizi daha iyi noktalara götürmeyi planliyoruz” diye konustu.

Çanakkale’de yillara göre bal üretiminde degiskenlik olsa da ortalama yaklasik 1800 ton civarinda bal üretimi oldugunu da kaydeden Ileri, sözlerine söyle devam etti:

“Kaz Daglari özellikle mitolojiden günümüze yöremizin çok güzel bir cografi alani. Kaz Daglari özellikle bir sürü hikayelerin ötesinde bitki florasiyla bütün herkesin dikkatini çeken bir alan. Özellikle Kaz Daglari bir çok endemik bitki türünün de yasam sansi buldugu alan. Ballarimizin birçogunu da biz Kaz Daglari ve eteklerinden, yakinlarindan topluyoruz. Çünkü bitki florasi anlaminda çesit çok, balli bitkiler çok daha fazla, insallah bu ballari kendi tesisimizde, kendi markamizla piyasaya vermeye planliyoruz.”
Kaynak: İHA