Tüketiciler Birligi'nden 'Bina Yönetimi' Uyarisi

Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan bina ve site yönetim sirketlerini denetlemek amaciyla bir adim atildigini söyleyerek, "Teminat veremeyen bina yönetim sirketi bu isi yapamamalidir. Bu adim aya atilmis bir adim gibi" dedi.

Tüketiciler Birligi'nden 'Bina Yönetimi' Uyarisi
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi bünyesinde bulunan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlügü’nde Yapi Kooperatifleri Daire Baskanligina bagli olarak faaliyet gösteren Konut Politikalari Sube Müdürlügü’nün ismi "Konut Politikalari ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Sube Müdürlügü" olarak degistirildi. Sube Müdürlügü, kat maliklerinin haklarinin korunmasi amaciyla birden çok bagimsiz bölümü bulunan konut ve isyerlerinin 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetilmesi ile ilgili faaliyet gösteren firmalara mevzuat hazirlayacak, ilgili kamu kurum ve kuruluslari ile is birligi yaparak, site yönetimlerinin sorunlarinin çözülmesine yönelik çalismalar yürütecek.

"Çok fazla can yandi"

Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin, kendilerine bina ve site yönetimleri ile ilgili çok fazla sikayet geldigini söyleyerek, "Bina yönetim sirketleri bu ülkenin inkar edilemez bir gerçegi haline geldi. Neredeyse 20 yildir, 10 binlerce bina yönetim sirketi hiçbir denetime tabii olmadan, hiçbir yerden izin almadan ve kendilerine ait bir yönetmelikleri de olmadan bir dükkan tutarak, bina yönetimi isine basladilar. Su anda Türkiye’nin birçok ilinde bulunan birçok bina yönetim sirketi 10 binlerce binayi yönetiyor. Bunu yaparken, hiçbir seye tabii degiller. Bina yöneticisi ile yönetim sirketi anlasiyor. Bazilari karar defterine de yazmiyor, bazilari avukatlara da vekalet vermiyor. Bina yönetim sirketleri, hukuk disi olarak vatandaslara icra gönderiyorlar. Bu konuda ciddi sorunlar yasaniyor. Burada aylarca para toplaniyor. Bu paralar milyon TL’lere tekamül ediyor ancak bu paranin bir takibi yok. Bir karsiligi yok. Bazilari batiyor ve kaçip, gidiyor. O binadaki aidat veren vatandaslar o aidatlari tekrardan ödemek zorunda kaliyorlar. Çok fazla can yandi. Bize bu konuda çok fazla sikayet geldi. Hele son 5-6 yildir çok fazla sikayet geliyordu. Biz de bu durumu sik sik dile getiriyorduk" seklinde konustu.



"Bu adim aya atilmis bir adim gibi"

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan olusturulan birimin bina ve site yönetimlerini denetleyecegini dile getiren Mahmut Sahin, "Bakanlik tarafindan atilan bu adimi aya atilmis bir adim olarak degerlendirerek, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi bir adim atti. Bu adim aya atilan bir adim gibi Türkiye için küçük ama insanlik için büyük bir adim. Burada hakikaten bu adimin daha büyük olmasi ve vatandasa iyilik saglamasi için mutlaka altinin doldurulmasi lazim. Su anda bakanlikta sadece Konut Politikalari Sube Müdürlügü vardi. O sube müdürlügüne yeni bir sube müdürlügü ya da daire baskanligi açilmadan, Konut Politikalari Sube Müdürlügü’ne ekleme yapilarak, Konut Politikalari ve Tesis Yönetim Hizmetleri Sube Müdürlügü oldu. Su anda sadece sekille ugrasiliyor ama bunun bu sekilde çikmasi, bir an evvel alt yapisinin doldurulmasi ve bina yönetim sirketlerinin teminatlarinin alinmasi gerekiyor. Çünkü vatandaslar parayi oraya yatiriyorsa, yatirmasi konusunda kanun çikacak ve bina yönetim sirketlerinin sorumlulugu olacak. Fakat bu sorumluluk sadece sorumluluk verdim’ diyerek, olmaz. O bina yönetim sirketlerinden teminat alinmasi gerekiyor. Hiçbir teminat yok. Vatandaslardan parayi topluyorlar. Peki bu sirket battigi zaman ne olacak? Bunun bir karsiliginin olmasi lazim. Bizim Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizdan en çok istedigimiz sey o teminatlarin alinmasidir" ifadelerini kullandi.

"Dükkan tuttum’ diyerek bu is olmaz, teminat vermeleri gerekiyor"

Bina ve site yönetimi sirketlerinin belirli bir teminat vermeleri gerektigini aksi takdirde bu isi yapmamalari gerektigini ifade eden Sahin sözlerini su sekilde sürdürdü:

"Teminat veremeyen bina yönetim sirketi isi yapamamalidir. Yani bir dükkan tuttum ile bu is olmaz. Çünkü burada giden para vatandasin parasidir. Daha önce Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligini isi pay ölçer sistemi konusunda elestirmistik. Nasil elestirmistik? Isi pay ölçer kanunu çikti. Her binada isi pay ölçerin kullanilmasi sartti. Bu çok mantiklida bir kanun ancak uygulanmiyor. Çevre Il Müdürlükleri’nin bu konuda hiçbir yetkisi ve yaptirimi yok. Kanun var ancak yaptirim yok. Lütfen bina yönetim isi de bu sekilde olmasin. Bu Tesis Hizmetleri Sube Müdürlügü olarak eklenen sube müdürlügü Çevre Il Müdürlükleri’ne yetkiyi versin ve vatandasa sikinti çektiren, vatandasin isini düzgün yapmayan suistimal eden sirketler bu ise devam etmesin. Vatandas zaten sikintida bir de bu konuda magdur edilmesin. Biz Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’ndan bu sube müdürlügünün alt yapisinin olusturulmasini, gerekiyorsa sahadakilerden ve bize gelen sikayetleri göz önünde bulundurulmasini istiyoruz."
Kaynak: İHA