Kuraklik, Denizleri De Etkiledi Açiklamasi Böyle Giderse Sezon Bir Ay Sonra Bitebilir

Türkiye’de son yillara göre kis mevsimi kurak geçerken, balikçilar mevsiminde yagmayan kar ve yagmurun denizlerdeki baliklarin beslenmesini de etkiledigini söyledi.

Kuraklik, Denizleri De Etkiledi Açiklamasi Böyle Giderse Sezon Bir Ay Sonra Bitebilir
Son yillara göre Türkiye genelinde yasanan kuraklik hayati olumsuz etkiliyor. Balikçilar, yagmur yagisi sonrasi dere ve irmaklardan sürüklenen plankton ile denizdeki baliklarin beslenebildigini, yagis olmadigi için baliklarin bölgeden uzaklastigini belirtiyor.

“Kuraklik balikçiligi akil almaz derecede etkiliyor”

Persembe Balikçilar Kooperatifi Baskani Ünal Karadeniz, “Son 51 yilin en kurak kislarindan birini yasiyoruz. Bu tabi balikçiliga akil almaz derecede etki ediyor. Bilindigi üzere baliklarin çogu plankton ile beslenen, bunlar da yagmur yagmadigi sürece irmaklardan akmadigi için baliklarin beslenme ve o havzada bekleme durumu olmuyor. Son 2 gündür havalarda yagisli insallah daha da yagacak. Iki gündür baliga çikamiyorduk, hamsiler bu yil boyut olarak kurtariyor ancak etsiz. Bu tüm Karadeniz Bölgesi’ne bu sekilde” dedi.



“Havalar soguyunca ‘balik gelecek’ diye bir sey yok”

“Bazi balikçi arkadaslarimiz ‘havalar soguyunca balik gelecek’ diyorlar ama böyle bir sey yok” diyen Karadeniz, “Geçen yil böyle bir durum yasandi, Romanya kiyilarindan bir hamsi gurubu geldi. Bu, 10 yilda bir olur. Bu saatten sonra havalarin sogumasi veya isinmasi baligi olumlu ve olumsuz yönde etkilemez. Popülasyon neyse o sekilde ilerler. Bu yil palamut güzeldi, onlar da Karadeniz’de popülasyonu olan baliklardan besleniyor. Sezon bu sekilde devam ediyor” seklinde konustu.



“Hamsi boyutu 9 santimetre altina düserse bir ay sonra sezonda son rötuslari yapariz”

Persembe Balikçilar Kooperatifi Baskani Ünal Karadeniz, hamsi boylarinin daha da küçülmesi durumunda sezonun bitebilecegini ifade ederek, “Hamsi küçük oldugundan biz oto kontrol, sürdürülebilir balikçilik ve denizleri koruma anlaminda son yillarda çok dikkat etmeye çalisiyoruz. Ince hamsi bu sekilde 9 santimetrenin altina düserse bir ay sonra çogu arkadaslarimiz ve biz artik bu sezonun son rötuslarini yasariz gibi geliyor” diye konustu.



“Küçük balik olmadi, hamsi yok denecek kadar az”

Uzun yillar balikçilik yapan Ibrahim Kaya, yillarin verdigi deneyim ile sezonun nasil geçecegini tahmin ettiklerini söyledi.

Palamut baliginin bol olmasinin sezon ortalarinda kendilerini olumsuz etkiledigini kaydeden Kaya, “Palamut baliginda güzel bir mevsim yasadik, diger baliklarda bunu göremedik. Türkiye’de son yillarda artan maliyetlerden dolayi da bizim islerimiz güçlesti. Küçük balik olmadi, hamsi hiç yok denecek kadar az, olanlar da ince. Denizde balik olmayinca da sikintilar basliyor" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA