Konya'da Emlak Konut Asansör Fabrikasi Açilisi Yapildi

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum ve Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Konya’da kurulan Emlak Konut Asansör (EKA) Fabrikasinin açilisini yapti. Bakan Murat Kurum, Türkiye’nin artik boyun egen, fason olarak gölgede kalan, küresel pazarda el pençe divan duran bir ülke olmadigini kaydederek, "Yerli ve milli kaynaklariyla dünya pazarinda güç sahibi, marka sehirleriyle yeni bir çagi açan, söz sahibi bir ülkedir" dedi.

Konya'da Emlak Konut Asansör Fabrikasi Açilisi Yapildi
Çesitli programlara katilmak üzere Konya’ya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Büyükkayacik Mahallesi Konya Organize Sanayi Bölgesindeki Emlak Konut Asansör Fabrikasinin açilis törenine katildi.

Törende konusan Bakan Murat Kurum, yerli ve milli Emlak Konut Asansör Fabrikasinin açilisini büyük bir heyecan ve coskuyla gerçeklestirdiklerini belirterek, “TOKI’nin bir istiraki olan Emlak Konut’umuz, göreve geldigimizden bu yana her zaman bizim eser siyasetimizin en önemli yardimcilarindan biri oldu. Bugün hamdolsun, Türkiye Yüzyilimizin refahi için emek veren Emlak Konut’umuzun faaliyet alanlarina bir yenisini daha ekliyoruz. Türkiye’nin ilk yerli ve milli asansör fabrikasini, Emlak Konut Asansör Fabrikamizi (EKA) Konya’mizda sizlerin hizmetine, ülkemizin, milletimizin hizmetine sunuyoruz. Asansörler; yasam kalitemizi artiran ve bir yapiya deger katan teknolojik bir üründür. Bugün Planli Alanlar Imar Yönetmeligimizde 4 kati asan yapilara asansör yapma zorunlulugu bulunuyor. Bu anlamda ülkemizdeki yapilarin yüzde 85’inden fazlasinda asansör ihtiyaci oldugunu söyleyebiliriz. Bu nedenlerden dolayi, Türk asansör sektörünün stratejik bir öneme sahip oldugunu göz ardi etmemeliyiz. Kentsel dönüsüm projelerimiz ve sosyal konut hamlelerimizle beraber, sektörde önemli gelismeler yasanmaktadir. Bu yüzden Türk asansör sektörünün, insaat sektörü ile birlikte düsünülmesi gerekiyor. Yine Asansör Sanayicileri Dernegi’nin verilerine göre ülke genelinde yilda 40 bin civarinda asansör monte ediliyor. Tüm bu verileri göz önüne aldigimizda sunu rahatlikla ifade edebilirim; Türk asansör sektörü, ülke sanayisi ve ekonomisi açisindan önemli bir faaliyet alanidir ve Konya’miz bu alanda da lider olacaktir. Bugün açilisini yaptigimiz asansör fabrikamiz 70 bin metrekare insaat alanina, 15 bin metrekare kapali alana sahip. Fabrikamizda, Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizla birlikte insa ettigimiz Ar-Ge Merkezimizin yani sira, 42 metre yüksekliginde test kulemiz yer aliyor. Fabrikamiz, tamamen sifir atik uyumlu, çevre ve iklim dostu. Ayni zamanda kendi enerjisini üretiyor. Yani Türkiye’deki ‘çevre dostu fabrikalarin’ en güzel örnegi. Insallah fabrikamiz; önümüzdeki birkaç yil içerisinde su anda yüzde 75 olan yerli ve millilik oranini 2 yil içerisinde yüzde 100’e çikaracak, 5 milyar dolar ihracata ulasacak; dünyanin lider 7 asansör firmasi arasina girecek, onlarla dise dis bir rekabetle adini ilk siralara altin harflerle yazdiracak. Ilk yil 155 kisi istihdam edecek olan fabrikamiz, üretimin yani sira montaj ve servis bakim hizmetleriyle bu sayiyi her geçen gün daha da artiracaktir. Ilk hedefimiz, 2024 yili sonuna kadar 5 bin, sonrasinda ise minimum 15 bin vatandasimiza, Konyali kardesimize istihdam saglamak. Fabrikamizda çalisanlarin yüzde 20’si gençlerimizden olusacak. Insallah basta Konyali gençlerimiz bu fabrikada, ekonomimize katma deger olusturacak, ülkemizin istikbaline yön verecek” dedi.



“Türkiye artik boyun egen, el pençe divan duran bir ülke degil”

Bakan Kurum, Türkiye’nin artik boyun egen, fason olarak gölgede kalan, küresel pazarda el pençe divan duran bir ülke olmadigini kaydederek, “Yerli ve milli kaynaklariyla dünya pazarinda güç sahibi, marka sehirleriyle yeni bir çagi açan, söz sahibi bir ülkedir. Böylesine gurur veren bir manzarada hiçbir katkisi olmadigi gibi muhalif olan parazit zihniyetler var. Biz afetlerde zaman kaybetmeden konutlarimizi insa ederken; ne bu acele diyenler var. Millet bahçelerimizi sizlere armagan ederken; karsimiza geçen, yesil düsmani sözde çevreciler, maskeli dogaseverler var. Biz savunma sanayimizde adeta devrim yaparken, her seferinde Türkiye’nin menfaatlerinin karsisina dikilen köhnemis bir zihniyet var. Biz eserlerimizi siyaset üstü görüp bu milletin istikbaline, bu milletin evlatlarina yatirim yaparken; makamlarini siyasi bir asama olarak görüp ikbal kavgasina düsenler var. Kendilerine, siz ne yaptiniz bu millet için diye sorsak, dilleri tutuluyor. Biz milletimizin yüksek ferasetiyle bu zihniyeti gördügüne inaniyoruz. Insallah milletimiz, Konyali kardeslerimiz eser karsisinda laf üretenlere, fidan yerine nifak tohumu ekenlere 2023 yilinda, 14 Mayis’ta güçlü bir iradeyle cevap verecek, yeniden Cumhurbaskanimizi ve Cumhur Ittifaki’mizi rekor oylarla destekleyecektir” seklinde konustu.

Törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank da asansör sektörünün insaat sektörüyle beraber ivme kazandigini belirterek, “3 binin üzerinde firmanin 32 bin çalisaniyla faaliyet gösterdigi sektörün yillik cirosu su anda 3 milyar dolar civariydi. Sektör ihracatta da basarili bir grafigi ortaya koyuyor. 2019’da 230 milyon dolarlik asansör ve asansör aksamini ihraç ettik. 2020 yilinda bu rakam 250 milyon dolara yükseldi. 2021 yilindaysa bir önceki yila göre yüzde 20’lik bir artisla su anda 300 milyon dolar rakamini görmüs olduk. Ülkemizde su anda aktif 800 bin civarinda asansör bulunuyor. Türkiye de bu manada kendisi bir pazar olma noktasinda önemli pazarlardan bir tanesi. Tabii böyle önemli bir pazarda biz Türk oyuncularin olmasini da çok önemsiyoruz. Bu manada Türkiye’de asansör sektörünü zaten destekliyorduk. Iste dünyanin en büyük pazarlarindan bir tanesi olan Türkiye’de hem yurt içinde hem de yurt disinda asansör sektörünün büyümesine yönelik potansiyeli degerlendirecek adimlari ilgili bakanliklarimizla beraber atmaya basladik” diye konustu.



Istihdam ve ihracat artacak

Bakan Varank, söyle devam etti: "Dünyada asansör üretiminde su anda 4 tane büyük firma var ve bu 4 firma baktiginizda dünya pazarinin çogunu domine ediyor. Türkiye’de ise durum biraz daha farkli. Yerli üreticiler bilhassa yurt içinde önemli bir basariyi yakalamis durumdalar. Pazar paylari fena degil. Iste bu firmalardan bir tanesi de Emlak Konut Asansör. Su anda 17 bin metrekaresi kapali olmak üzere 70 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Emlak Konut Asansör yüzde 75 gibi yüksek bir yerlilik oranina sahip. Dijital üretimle, Endüstri 4.0 ile uyumlu. Çatisinda kurulu günes panelleriyle elektrik tüketiminin tamamini da kendi imkanlariyla yenilenebilir enerjiden karsiliyor. Yilda 5 bin insan ve yangin asansörü, 500 de yürüyen merdiven ve yürüyen yol üreten bir tesisten bahsediyoruz. 6.2 milyonluk cirosunu 2023 yilinda 42 milyon dolara çikarmayi hedefliyoruz. Istihdami da her geçen gün artiyor. 47 kisiyle baslayan bu yolculuk, su anda istihdamda 147 kisiye ulasmis durumda. 2023 yili sonu hedefi ise bu istihdami 300’ün üzerine çikarabilmek. Ihracat noktasinda insallah bu sene sonunu 20 milyon dolarlik bir ihracatla kapamayi hedefliyorlar. Böyle güzel bir tesisin aslinda bu ihracat rakamini yakalayabilecegine inaniyorum."

Konusmalarin ardindan fabrikanin resmi açilisi kurdele kesilerek yapildi.
Kaynak: İHA