Denizli'de 33 Farkli Türde 29 Bin 794 Kus Sayildi
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Tarim ve Orman Bakanligi 5.Bölge Denizli Il Sube Müdürlügü arasinda yapilan protokol çerçevesinde, Denizli’de 12-13 Ocak tarihlerinde kis ortasi su kusu sayiminda 33 farkli türde 29 bin 794 kus sayildi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Prof. Dr. Rasit Urhan, Doç. Dr. Mehmet Karaca ve Dr. Esat Kizilkaya ile Doga Koruma ve Milli Parklar Denizli Il Sube Müdürlügü personelinin katilimiyla Isikli Gölü, Acigöl ve Beylerli Gölü’nde gerçeklestirilen kis ortasi su kusu sayimi (KOSKS) iki gün sürdü. Sayim sonucunda 33 farkli türde 29 bin 794 kus sayildi. Sayimlar sonucunda elde edilen veriler Bakanliga gönderildi.
Türkiye genelinde elde edilen veriler, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan toplanarak rapor haline getirilecek. Pamukkale Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Rasit Urhan, “Her yil ülkemizde düzenli olarak yapilan kis ortasi su kusu sayimlarinin Denizli ayagini uzun yillardir üniversitemiz ve Doga Koruma ve Milli Parklar Denizli Il Sube Müdürlügü ile birlikte yürütmekteyiz. Su kusu popülasyonlarinin ve sulak alan ekosistemlerinin izlenmesi için kullanilan temel yöntemlerden biri olan sayimlar ile ilimizdeki sulak alanlarin geçmisi ve gelecegi ile ilgili fikir elde ediyoruz. Uzun vadede elde ettigimiz sayim sonuçlarinda kus türü ve sayisindaki degisim sulak alanlarimiz için acil önlemler almamiz gerektigini söylüyor. Göllerimiz giderek küçülüyor ve kirleniyor. Ülkemizde pek çok sulak alan kurumus durumda. Ilimizdeki göllerin ‘Türkiye’de Kuruyan Göller’ listesine girmemesi için tüm kurum ve kuruluslarin el ele vermesi gerekiyor. Beylerli Gölü son yillarda zaten kurumus durumda ve hiçbir sekilde su tutmuyor. Bir zamanlar tekneyle balik avlanilan ve hasat edilen kamislarin yurt disina ihraç edildigi bu göl ne yazik ki can çekisiyor. Diger göllerimiz ise bu aci sona dogru yaklasiyor” diye konustu.