Beyaz Kitaya 7'Inci Sefer Basladi

Antarktika Kitasi’na daha önce gerçeklestirdigi 6 bilim seferi ile birçok yeni arastirmaya imza atan Türk bilim insanlari, Dünyanin kara kutusunu kesfetmek üzere yeni bir yolculuga basladi.

Beyaz Kitaya 7'Inci Sefer Basladi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) MAM Kutup Arastirmalari Enstitüsü koordinasyonunda sürdürülen Antarktika çalismalari çerçevesine 7’nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi basladi.

19 Türk’ün yani sira 2 Ekvador ve bir Kolombiyali bilim insanin yer alacagi sefere ilk kez liseli 3 kiz ögrenciler de katiliyor. Türkiye’nin Santiago Büyükelçisinin de bu seferde kendileri ile birlikte olacagini kaydeden Özsoy atmosfer bilimlerinden mikroplastiklere kadar çok genis genis yelpazede çalismalar yürüteceklerini söyledi.



Uzun bir seyahatin ardindan Antarktika’ya ulasacaklarini belirten ekip lideri Prof. Dr. Burcu Özsoy gezi ile ilgili çalismalarin 11 ay öncesinden basladigini belirterek sunlari kaydetti: "Orada yapacagimiz çalismalari oranin iklimi ve kosullari belirliyor. Planladigimiz çerçevede giderse hava kosullari Antarktika’ya intikalimizle birlikte gemiye dahil olacagiz. 19 Türk bilim ekibimizle beraber 3 yabanci bilim insani seferde dahil olacak. Toplamda 18 farkli bilimsel projeyi icra edecegiz. Bu seferin bir farki da 2204 C TÜBITAK kutup arastirmalari proje çagrisina basvuru yapan ve birincilik alan kiz ögrencilerimiz var. Onlar da Teknofest’te birincilikleri ilan edilmesiyle beraber sefere dahil oldular. Çok mutluyuz ama bir arti tarafi da hem kiz ögrencilerimizi saha götürmemizin yani sira bu seneki seferde bilim kadini sayimizin da diger seferlere oranla çok olmasi bizi mutlu ediyor. Kadin bilim insanlarimizin sahada olmasi bizim için büyük bir güç. Antarktika’ya intikal ettikten sonra ekip olarak gemiye dahil olacaklar. Lise ögrencilerimizin farkli bir programi olacak. Onlar diger dünya ülkelerinin üstlerini ziyaret edip uluslararasi bilim insanlariyla tanisacaklar. Bilim laboratuvarlarinda çalisma imkani bulacaklar. Ayni zamanda bu sen T.C. Santiago büyükelçimiz de bizlerle bir arada olacak. O da sahada bizlere eslik ediyor olacak. Çok kuvvetli bir ekiple gidiyoruz. Her sene daha yenilik katilmis bir sekilde Türkiye olarak sahadayiz. Bu çalismalarda özellikle atmosfer bilimleri ön plana çikiyor. Jeoloji çalismalari yapilacak. Mikro plastikler ön planda. Volkanik yapilar, yer bilimleri, ekosistem çalismalari gibi genis yelpazede çalismalarimiz var."

Antarktika’da Türkiye’nin kurdugu meteoroloji üssü oldugunu ve buradaki cihazlardan elde edilen verilerle hava tahminleri yapildigini vurgulayan Özsoy, "Gezide, Harita Genel Müdürlügü, Seyir, Hidrografi ve Osinografi Dairesi Baskanligi, Meteoroloji Genel Müdürlügü ekipleri de bizlerle. Onlarin da sahada hem kurduklari ekipmanlardaki verileri toplama, ekipmanlarin bakimlarini yapma ve bir sonraki seneye hazirlama görevlerini de üstlenecegiz. Deniz tabani haritalari yapiyoruz. Su an Antarktika’da bir meteoroloji istasyonumuz var ve buradan günlük veriler alabiliyoruz. Artik hava tahminlerine ihtiyacimiz olmuyor ve bu veriler bizim için çok kiymetli" ifadelerini kullandi.

Lise ögrencileri de ekipte yer aldi

Geziye ilk kez TEKNOFEST çeçevesinde TÜBITAK Bilim Insani Destekleme Programi Baskanligi tarafindan düzenlenen "Lise Ögrencileri Kutup Arastirma Projeleri Yarismasi"nda birinci olan Antalyali lise ögrencileri Azra Ayse Biçakci, Hilal Basak Demirel ve Zeynep Ipek Yanmaz da dahil oldu.

Zeynep Ipek Yanmaz mese agaci palamudundan elde ettikleri biyolojik plastigin 450 yil gibi bir sürede dogada çözünen geleneksel plastikler yerine 45 gün gibi kisa sürede çözündügünü söyledi.

Ürettikleri plastigin suan kullanilan market posetlerinden 20 kat daha dayanikli oldugunu anlatan Yanmaz, "Önce Giresun’da projemizi jüriye sunduk. Fiziki bilimler ana dalinda birinci seçildik. Daha sonra Teknofest Karadeniz’de Samsun’da bir mülakata tabi tutulduk. Birinci seçilerek Antarktika’ya gitmeye hak kazandik" dedi.

Böyle bir geziye katilmaktan dolayi çok heyecanli olduklarini dile getiren Yanmaz, Çok heyecanliyiz. Bu sefer çerçevesinde projemizi bölgede deneyecek olmak bizim için büyük bir sans. Farkli ülkelerin bilim üslerini ziyaret etme, labarotavurlarinda çalisma büyük bir sans. Gurur duyuyoruz. Çok mutluyuz" diyerek duygularini ifade etti.

Antarktika’da nasil hareket edecekleri konusunda kendilerine bilgi verildigini anlatan Yanmaz, "Hem ekip çok destek oldu hem de orada nasil davranmamiz gerektigimiz konusunda her sey anlatildi. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak çok rahat gidiyoruz Antarktika’ya. Biz de yanimizda ürettigimiz biyoplastigi götürüyoruz. Orada denemek çözünme süresini deneysel verilerle uyup uymadigini gözlemlemek açisindan" diye konustu.

Kaynak: İHA