Kasim Süleymani Ölümünün 3'Üncü Yildönümünde Iran'da Anildi

ABD tarafindan düzenlenen hava saldirisinda öldürülen eski Iran Devrim Muhafizlari Kudüs Gücü Komutani General Kasim Süleymani, 3’üncü ölüm yildönümünde Iran’in baskenti Tahran’da düzenlenen törenle anildi.

Kasim Süleymani Ölümünün 3'Üncü Yildönümünde Iran'da Anildi
Irak’in baskenti Bagdat’ta yer alan Bagdat Uluslararasi Havaalaninda ABD’nin düzenlendigi hava saldirisi sonucu 3 Ocak 2020’de öldürülen eski Iran Devrim Muhafizlari Kudüs Gücü Komutani General Kasim Süleymani ölümünün 3’üncü yildönümünde Iran’in baskenti Tahran’daki Imam Humeyni Musalla Camisi’nde düzenlenen törenle anildi.

Anma törenine, Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Devrim Muhafizlari Genel Komutani Hüseyin Selami, Süleymani’nin yerine atanan Devrim Muhafizlari Kudüs Gücü Komutani General Ismail Kaani, Kasim Süleymani’nin kizi Zeynep Süleymani ve birçok önemli isim katildi.



“Kasim Süleymani’nin intikamini alacagiz”

Cumhurbaskani Reisi törende yaptigi konusmada, “Kasim Süleymani’nin kaninin intikamini alacagiz. Emperyalistler bilsinler ki, bu suikastin sorumlularini ve katillerini rahat birakmayacagiz. Düsman, üretimden ticarete, petrol ve petrol disi ihracata kadar her alanda tehdit ve yaptirimlarla bizi durdurmaya çalisti ancak sunu bilsinler ki Iran tüm bunlara ragmen ne yavaslayacak ne de duracaktir. Düsman, Iran milletini tanimiyor ve milletimizi ve sistemimizi dünyadaki normal sistemlerle kiyaslayarak yanlis hesaplar yapiyorlar” ifadelerini kullandi.

Reisi, “Bugün düsman ekonomik, siyasi ve siber alanda bir savas baslattigini ve tüm gücünü ve kapasitesini kullandigini söylüyor. Bende onlara tüm bu savaslari kaybettiklerini ve bundan sonra da kaybedeceklerini söylüyorum” dedi.



“Süleymani, ABD’yi dünyada basarisizliga ugratti”

Süleymani’nin ABD’yi dünyada basarisizliga ugrattigini vurgulayan Cumhurbaskani Reisi, “Emperyalist sistem, uluslari ve genç nesilleri kimliksizlestirmeye çalisip kendi kimliklerini onlar üzerinde hakim kilmak ister. Iste Süleymani, hem bölgede bir kimlik olusturmus hem de Islami kimligi yeniden canlandirmistir” dedi.



“Süleymani her zaman hatirlanmalidir”

Süleymani’nin kizi Zeynep Süleymani ise yaptigi konusmada, “Su an buradaki atmosfer Kasim Süleymani’nin cenaze merasiminde olan atmosfer ile ayni. Degerli halkimiz da bu yil bu yönde büyük adimlar atti. Kasim Süleymani her zaman hatirlanmalidir. Bugün, tüm yetkililer Kasim Süleymani’nin yolundan gitmeli ve halkin sorunlarini özveriyle çözmelidir” dedi.



“Süleymani tüm Iran halkinin sahiplendigi bir isim”

Törene katilanlardan Zehra Gamberi, “Ülkedeki tüm gösterilere ve protestolara ragmen Iran halki Kasim Süleymani’yi seviyor. Kasim Süleymani için basi açik veya basi örtülü herkes Iran milletinin bir parçasiydi. O bu ayrima karsiydi. Bu nedenle Süleymani tüm Iran halkinin sahiplendigi bir isim. Süleymani’nin yolunu devam ettirecegiz ve nasil örtünürsek örtünelim ve ne düsünürsek düsünelim Süleymani’yi örnek aliyoruz” dedi.



“Süleymani’nin yerini hiçbir zaman bos birakmayacagiz”

Baska bir katilimci Ali Emir Muntezeri, “Kasim Süleymani’nin 3’üncü ölüm yildönümündeyiz ve böyle bir komutani kaybettigimiz için üzgünüz. Her yil oldugu gibi bu yilda milyonlarca Kasim Süleymani onun yerini almak için buraya geldiler. Süleymani’nin yerini hiçbir zaman bos birakmayacagiz” ifadelerini kullandi.

Katilimcilardan Samira Garhelu yaptigi açiklamada, “Gönüllerimizin serdari Kasim Süleymani’nin 3’üncü ölüm yildönümünü aniyoruz. Biz gençler onu babamiz olarak görüyorduk. Dini liderimiz Hamaney ise onun ölümüyle bayraktarini kaybetti. Bu nedenle küçük büyük, genç yasli, örtülü örtüsüz tüm Iran halki Süleymani’yi seviyordu” dedi.



“Süleymani’nin bir siniri yoktu”

Baska bir katilimci Hamed Muhammedhani ise, “Kasim Süleymani sehit oldugunda halktan tüm farkli kesimler, aralarinda sorun olanlar ve örtülü ve örtüsüzler onun cenazesine katilmislardi. Süleymani’nin bir siniri yoktu ve herkes onu seviyordu. O Iran halki için mücadele etti ve sehit oldu” ifadelerini kullandi.

Öte yandan Bagdat Havaalaninda insansiz hava araci ile ABD tarafindan düzenlenen saldirida Süleymani’nin yaninda bulunan Hasdi Sabi Baskan Yardimcisi Ebu Mehdi el-Mühendis de hayatini kaybetmisti.
Kaynak: İHA