Genç Sürdürülebilirlik Elçileri Bulusmasi

Izmir Büyüksehir Belediyesinin öncülügünde hazirlanan Izmir Sürdürülebilirlik Elçileri Egitim Programi’nin üçüncü etabinda, genç girisimcilerle yatirimcilari bulusturan "Demo Day" etkinligi yapildi. Yerel sorunlara küresel ölçekte çözüm üreten projelerin sunuldugu etkinligin açilisinda konusan Baskan Tunç Soyer, “Ortaya çikan projelerin daha iyi bir dünyanin kurulmasina firsat verecegine inaniyorum” dedi.

Genç Sürdürülebilirlik Elçileri Bulusmasi
Izmir Büyüksehir Belediyesinin öncülügünde kentin gelecegi için proje üretecek gençlere alan açmak hedefiyle hazirlanan Izmir Sürdürülebilirlik Elçileri Egitim Programi’nin üçüncü etabi olan Demo Day etkinligi, Alsancak Tarihi Havagazi Fabrikasi Gençlik Yerleskesinde düzenlendi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi ile Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu, Ege Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi (ESIAD) Izmir AB Bilgi Merkezi, Izmir Planlama Ajansi, Izmir Kalkinma Ajansi, Izmir Sürdürülebilir Kentsel Gelisim Agi ve SÜGEP Akademi isbirligiyle düzenlenen Sürdürülebilirlik Elçileri Egitim Programi’ni basariyla tamamlayan gençlerin projelerini sundugu etkinlikte, ilk üç ekip belli oldu. Birinciligi Nem-IZ, ikinciligi Telve-IZ, üçüncülügü ise Sürdürülebilir-IZ adli takim aldi. Etkinlikte programa katilan tüm ekiplere sertifikalari da verildi.



“Hep beraber ve simdi harekete geçme zamani”

Programin açilisinda konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, demokrasinin insanligin en büyük inovasyonlarindan biri oldugunu belirterek “AB, ülkeler arasindaki farkliliklari bir tarafa koymayi basardi ve buradan bir ortak gelecek kurma iradesi ortaya koydu. Ortak gelecek insa etme meselesi hepimizin önceligi olmak zorunda. Çünkü içinde yer aldigimiz bu büyük evren büyük bir tehditle karsi karsiya. Bu büyük tehdit, aramizdaki farkliliklari bir tarafa koyup o ortak gelecek tahayyülünü daha kuvvetli bir biçimde ortaya çikarmaktan geçiyor. Artik bu gezegenin üzerinde yasayan hiçbir bireyin saglikli olmasina imkan yok. Hep beraber ve simdi harekete geçme zamani. Ortaya konulacak bütün projeler, bütün çalismalar bu ortak aklin bir parçasi, bu ortak çarkin dislisi olmayi basarmak zorunda” diye konustu.



“Sürdürülebilirlik geçmis ve gelecek arasindaki adalettir”

Bu programla bir modelin ortaya çikmaya basladigini vurgulayan Baskan Soyer, “Hepinizi tebrik ediyorum. Sürdürülebilirlik geçmis ve gelecek arasindaki adalettir. Geçmisle gelecek arasindaki adalet ne kadar saglam temeller üzerine oturursa o kadar mutluluk ve huzur verici oluyor. Yapilan çalismalar, ortaya çikan projeler inaniyorum ki daha iyi bir dünyanin kurulmasina firsat verecektir. Yolunuz açik olsun. Diliyorum ki baska bir dünyanin kurulmasinda sizlerin izi olsun” ifadelerini kullandi.

“Çok önemli bir iz olacak”

Izmir Sürdürülebilir Kentsel Gelisim Agi (SKGA) Genel Koordinatörü ve Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani Ruhisu Can Al da “Tunç Baskanimiz Izmir’in dirençli, yesil ve sürdürülebilir bir kent olmasi adina büyük bir liderlik sergiliyor. Kentimizin is dünyasi da bu dönüsüme kayitsiz kalmiyor. Genç Sürdürülebilirlik Elçileri Programi baska bir Türkiye yolunda biraktigimiz çok önemli bir iz olacak” dedi.



Birbirinden degerli projeler

ESIAD Baskani Sibel Zorlu ise gençlerin ortaya çikardigi projeleri birbirinden degerli buldugunu ifade etti.

Izmir’de olmaktan duydugu memnuniyeti dile getiren Avrupa Birligi Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da programin genç fikirlerin ortaya çikmasi adina oldukça yararli oldugunu aktardi.

Yatirimci ekosistemiyle bulustu

Sürdürülebilirlik Elçileri Egitim Programi’nin üçüncü etabinda genç elçiler, bir ay staj olanagi da bulacak. Avrupa Yesil Mutabakati çerçevesinde Izmir Büyüksehir Belediyesi sirketlerinde, özel sektörde ve ilçe belediyelerinde sürdürülebilirlik çalismalari yürütülecek. Genç Sürdürülebilirlik Elçileri Programi’nin önceki iki programindan 120 genç elçi mezun oldu. Bu gençler, hem sürdürülebilirlik alaninda kariyer planlamasi yapma olanagi buldu hem de bu alanda istihdam olanagi yakaladi. Elçilerin ortaya çikardigi yenilikçi, döngüsel, sürdürülebilir projeler, Izmir’de yatirimci ekosistemiyle de bulusarak uygulanma asamasina geldi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in ev sahipligindeki bulusmaya Avrupa Birligi Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve delegasyon heyeti, ESIAD Baskani Sibel Zorlu, SKGA Genel Koordinatörü ve Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani Ruhisu Can Al, Izmir Büyüksehir Belediyesi bürokratlari, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve is dünyasinin temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA