Bosna Hersek'te Seçimden 115 Gün Sonra Hükümet Kuruldu

Bosna Hersek’te 2 Ekim 2022’de yapilan genel seçimin ardindan 115 gün sonra Sosyal Demokrat Parti öncülügünde bir araya gelen ittifak, Sirp ve Hirvat partileri ile koalisyon yaparak hükümeti kurdu.

Bosna Hersek'te Seçimden 115 Gün Sonra Hükümet Kuruldu
Bosna Hersek’te 2 Ekim 2022’de yapilan genel seçimin ardindan 115 gün sonra hükümet kuruldu. Sirp partisi Bagimsiz Sosyal Demokratlar Birligi (SNSD), Hirvat partisi Hirvat Demokrat Birligi (HDZ) ve Sosyal Demokrat Parti (SDP) öncülügünde olusturulan ittifak çatisi altinda toplanan partiler tarafindan kurulan hükümet için, Temsilciler Meclisi’nde yapilan güven oylamasinda 23 milletvekili lehte, 19 milletvekili ise aleyhte oy kullandi.

Kurulan hükümette, Bakanlar Konseyi Baskani olarak Borjana Kristo, Disisleri Bakani olarak Elmedin Konakovic, Adalet Bakani olarak Davor Bunoza, Sivil Isler Bakani olarak Dubrovka Bosnjak, Komünikasyon ve Ulasim Bakani olarak Edin Forto, Savunma Bakani olarak Zukan Helez, Maliye ve Hazine Bakani olarak Zoran Tegeltija, Güvenlik Bakani olarak Nenad Nesic, Dis Ticaret ve Ekonomik Iliskiler Bakani olarak Stasa Kosarac, Insan Haklari ve Göçmenler Bakani olarak ise Sevlid Hurtic yer aldi.

Helez ile Tegeltija’nin ayni zamanda Bakanlar Konseyi Baskan Yardimcilari olarak da görev yapacaklari açiklandi. Güven oylamasinin ardindan yeni bakanlar için mecliste yemin töreni düzenlendi.



Resmi sonuçlar 2 Kasim’da açiklanmisti

Bosna Hersek Merkezi Seçim Komisyonu (CIK), 2 Ekim 2022’de gerçeklestirilen genel seçimin resmi sonuçlarini 2 Kasim 2022’de açiklamisti. HDZ, SNSD ve en büyük Bosnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi (SDA) ülke düzeyinde en çok oyu alsa da kurulan hükümette yer almadi. SDP öncülügünde bir araya gelen ittifak, SNSD ve HDZ ile koalisyon anlasmasi yaparak hükümet kurdu.
Kaynak: İHA