Israil Basbakani Netanyahu'dan Ürdün'e Sürpriz Ziyaret

Israil Basbakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Basbakan Binyamin Netanyahu’nun günün erken saatlerinde Ürdün’e sürpriz biz ziyaret gerçeklestirdigi ve Ürdün Krali Kral II. Abdullah ile bir araya geldigi aktarildi.

Israil Basbakani Netanyahu'dan Ürdün'e Sürpriz Ziyaret
Israil Basbakani Binyamin Netanyahu, daha önce duyurulmayan sürpriz bir ziyaret ile Ürdün’e geldi. Israil Basbakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Netanyahu’nun günün erken saatlerinde Ürdün’e geldigi ve Ürdün Krali Kral II. Abdullah ile görüstügü aktarildi.

Iki liderin 4 yildan fazla bir süre sonra yaptigi ilk görüsmede, bölgesel meseleleri, güvenlik ve ekonomik isbirligi konularinin ele alindigi bildirildi.

Netanyahu’nun söz konusu Ürdün ziyareti ayni zamanda göreve gelmesinin ardindan yaptigi ilk yurtdisi ziyareti olarak kayitlara geçti.

Liderler Mescid-i Aksa’yi görüstü

Ürdün Kraliyet Mahkemesi tarafindan yapilan açiklamada ise, iki liderin Mescid-i Aksa’daki tarihsel ve hukuki statüsünün ele alindigi belirtilerek, Kral Abdullah’in Israil’i Mescidi Aksa’nin statükosuna saygi duymaya çagirdigi aktarildi. Açiklamada ayrica, Kral Abdullah’in Israil’e Israil-Filistin ihtilafinda nihai barisçil bir çözüm bulma umutlarini baltalayan "siddet eylemlerini durdurmasi" için çagrida bulundugu aktarildi.

Kral Abdullah ile Netanyahu, en son 2018’de kamuoyuna açiklanmayana gizli bir ziyaret ile bir araya gelmisti.

Israil-Ürdün iliskileri

Netanyahu’nun 2009 ile 2021 arasindaki son basbakanligi sirasinda, Israil ile Ürdün arasindaki iliskiler önemli ölçüde kötülesmis, Ürdün’ün Israil Büyükelçisini geri çagirmasina neden olan bir dizi olayin ardindan 2019’da iliskiler "tüm zamanlarin en düsük seviyesine" gerilemisti.

Ürdün hükümeti, Netanyahu hükümetinin göreve baslamasindan bu yana Mescid-i Aksa’daki olaylar nedeniyle Ürdün’ün Israil Büyükelçisini iki kez Disisleri Bakanligina çagirdi.
Kaynak: İHA