Küresel Isinma Arilari Da Etkiledi

Sirnak’ta bu yil kis kurak geçince bal arilari kis uykusuna yatmadi. 5 ay boyunca kis uykusuna yatan bal arilari bu yil kar yagisi olmayinca erken ballarini tüketti.

Küresel Isinma Arilari Da Etkiledi
Sirnak ve ilçelerinde her yil binlerce bal ari kovani kisliklara birakiliyor, arilar 5 ay boyunca kis uykusuna yatiyordu. Kis aylarinda sadece yüksek rakimli bölgelere yagan kar sicak havalarin etkisiyle eriyince bal arilari sadece bir gün kis uykusunda kaldi. Ballarini tüketen arilar kis aylarinda uyumasi gerekirken disari çikmayi tercih etti. Aç kalan bal arilarina besiciler takviye kek ve bal verdi. Beytüssebap ve Uludere ilçelerinde bu yil kar yagmayinca bal arilari kis uykusuna yatmadiklari için aç kaldi. Stok için kovanlarda birakilan ballar tükenince arilar aç kaldi. Aricilar aldiklari bal ve keklerle takviye yem vermeye basladi.

Arici Serdar Gökçe kis gelmedigi için bal arilarinin çogunun telef oldugunu ifade etti.

Gökçe, "Yillardir bu vakitlerde kar yagiyordu bal arilari kis uykusuna yatiyordu. Ancak bu yil kar yagmadigi için bal arilari erken uyandi. Bir günlük kis uykusundan uyanip disari çiktilar’’ dedi.

Kaynak: İHA