KADES 'Hayatlar' Kurtardi

Adana’da 2022 yilinda esinden siddet gören 11 bin 213 kadinin KADES uygulamasina basarak polisten yardim istedigi ve polisin en geç 10 dakika içerisinde adreslere ulasarak kadinlara yardim ettigi ögrenildi.

KADES 'Hayatlar' Kurtardi
Adana Emniyet Müdürlügü Asayis Sube Müdürlügüne bagli Aile Içi ve Kadina Karsi Siddetle Mücadele Büro Amirligi ekipleri, kadina yönelik siddetin önlenmesi amaciyla çalismalarini sürdürdü. Polis, Adana Büyüksehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ekipleriyle birlikte camiler, Kur’an kurslari, okullardaki veli toplantilari, festival ve konser gibi kültürel faaliyetlerde Kadin Destek Uygulamasini (KADES) tanitip, bilgilendirici brosür dagitti.

Ekipler, bu çerçevesinde 2022 yilinda 401 bin 567 kisiye ulasti. Ayrica polis, geçtigimiz yil KADES’teki panik butonuna basilarak yapilan 15 bin 60 ihbardan 11 bin 213’üne müdahale etti. Kalan 3 bin 847 ihbarin ise yanlislikla yapildigi belirtilirken, kadinlarin bu konuda dikkatli olmasi gerektigi kaydedildi.

Adana Emniyet Müdürlügü bünyesinde yapilan seminerlerde ise 5 bin 687 polise KADES ve ihbarlara müdahale konusunda egitimler verildi.

Ekiplerin, KADES üzerinden yapilan ihbarlara müdahale süresinin ise ortalama 5 ila 10 dakika oldugu belirtildi. Öte yandan, son 2 yil içerisinde kent genelinde esine psikolojik ya da fiziksel siddet uyguladigi belirlenen ve haklarinda uzaklastirma karari verilen 186 kisiye de elektronik kelepçe takildigi bildirildi.

Polis ekipleri, KADES’in tanitimi çerçevesinde Seyhan ilçesindeki Atatürk Parki’nda kadinlara brosür dagitip, bilgilendirme çalismasi yapti. Bosanma asamasinda oldugu esi tarafindan siddete maruz kalan ve ‘KADES’ sayesinde kendisini güvende hisseden, iki çocuk annesi Tugba Gökçe Çiftçi, "KADES sayesinde birçok kadin gibi benim de hayatim kurtuldu. Esim, hastane içinde çocugumu kaçirmaya çalisinca ben de ‘panik butonu’na basip, polisten yardim istedim. 5 dakika içinde ekipler yanimdaydi. Her kadinin telefonunda mutlaka KADES yüklü olmali" dedi.

Kaynak: İHA