Isveç Savunma Bakani'nin Türkiye Ziyareti Iptal Edildi

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Isveç’in, baskent Stockholm’de terör örgütü PKK/YPG yandaslarinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Türkiye aleyhine gerçeklestirdikleri eylemlerle, Kur’an-i Kerim’e yönelik provokasyona karsi tedbir alinmamasini elestirerek, “Bu geldigimiz noktada Isveç Savunma Bakani Pal Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacagi ziyaretin önemi de anlami da kalmadi. Bu nedenle ziyareti iptal ettik” dedi.

Akar, Ramstein Hava Üssü’nde gerçeklestirilen "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantisi"nin ardindan degerlendirmelerde bulundu.

NATO, AB üyeleri ile diger ülkelerden 23 savunma bakaninin katilimi ile gerçeklestirilen toplantida Türkiye’nin görüslerini, çalismalarini anlattiklarini, diger ülkelerin degerlendirmelerini dinlediklerini aktaran Akar, “Ukrayna’nin toprak bütünlügüne, egemenligine, bagimsizligina saygili oldugumuzu, topraklarinin ilhakini tanimadigimizi bir kez daha ifade ettik. Daha fazla can kaybi olmadan bu trajediye son verilmesi gerektigini, barisçil yol ve yöntemlerle bazi çözümler üretilmesi gerektigini toplantida ifade ettik” diye konustu.

Ukrayna-Rusya savasinin basindan itibaren Montrö’nün uygulandigini, taraflarin savas gemilerine bogazlarin kapatildigini vurgulayan Akar, sunlari söyledi:

“Burada bir istikrar varsa, bunun temel nedeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin uyguladigi politikadir. Sayin Cumhurbaskanimizin liderler düzeyinde yaptigi toplantilarla bir taraftan esirlerin degisimini diger taraftan Ukrayna limanlarinda bekleyen tahillarin ihtiyaç sahiplerine ulastirilmasini sagladik. Su ana kadar 18 milyon ton tahilin Ukrayna limanlarindan sevkiyati gerçeklestirildi.

Bunlarin çok degerli oldugunu, Cumhurbaskanimizin, Putin ve Zelenski ile yaptigi görüsmelerin bu faaliyetlerde kolaylastirici rol oynadigini toplantida ifade ettik“.

Türkiye’nin çabalarinin önemini ve degerini bir kez daha vurgulama firsati bulduklarini aktaran Akar, “Toplantiya katilan Sayin NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de yaptiklarimizin NATO çerçevesindeki önemini teyit etti” ifadesini kullandi.

Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savasinda insani anlamda yapilmasi gereken ne varsa bugüne kadar yaptigini dile getiren Akar, bu konudaki çalismalara bundan sonra da devam edeceklerini söyledi.



“Güçlü Türkiye güçlü NATO güçlü Ittifak”

ABD’den 40 adet F-16 Viper uçaginin tedariki ve 79 uçagin modernizasyonuna yönelik talebin Kongre’ye ulastigi hatirlatilarak, degerlendirmesi sorulan Akar, konuyu yakindan takip ettiklerini vurguladi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun da mevkidasiyla görüstügünü aktaran Akar, söyle konustu:

“Bu bir süreç. Bir anda tamamlanacak bir konu degil. Su ana kadar sürecin olumlu gittigini degerlendiriyoruz. Bazi siyasi kisiler hem ABD hem de NATO menfaatlerine aykiri son derece tarafgir girisimlerde bulundu. Koydurduklari sinirlamalar daha sonra yapilan girisimlerle kaldirildi. Herhangi sinirlamalarla bir projenin gerçeklesmeyecegini basindan beri dile getirdik. Bu tarafgir söylemlere, faaliyetlere karsilik diger taraftan akliselim sahibi kisilerin bu konuda rol oynayacagini ve akliselimin galip gelecegine inaniyoruz. Temennimiz çalismalarin somut ve erken bir zamanda olumlu sekilde sonuçlanmasi.”

"Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantisi" kapsaminda ABD Savunma Bakani Llyod Austin ile de ikili bir görüsme gerçeklestirdiklerini belirten Akar, “Görüsmede bu konu hakkinda ABD Savunma Bakanliginin Türkiye’ye yönelik güçlü destegini bir kez daha gördük” diye konustu.

Alinacak uçaklar sadece Türkiye’nin degil, NATO’nun, Ittifak’in da güçlenmesi anlamina gelecegine dikkati çeken Akar, “Güçlü Türkiye güçlü Silahli Kuvvetleri, güçlü NATO, güçlü Ittifak demektir. Bunu herkesin anlamasini bekliyoruz” dedi.

“Ev ödevlerini yapmalarini bekliyoruz”

Isveç Savunma Bakani Pal Jonson ‘un Türkiye’ye gerçeklestirmesi planlanan ziyaretine iliskin daha önce yaptigi “süreci degerlendiriyoruz” açiklamasi hatirlatilarak, ziyarete iliskin son durumun sorulmasi üzerine Akar, Türkiye’nin NATO’nun açik kapi politikasini daima destekledigini belirterek sözlerine basladi.

Türkiye, Isveç ve Finlandiya arasinda haziran ayinda Madrid’de imzalanan üçlü memorandumu hatirlatan Akar, “Bizim tek istegimiz bu muhtiradaki taahhütlerin yerine getirilmesi. Isveç ve Finlandiya’nin kendine düsen görevleri, ev ödevlerini yapmalarini bekliyoruz” açiklamasinda bulundu.

Isveç’te terör örgütü PKK/YPG yandaslarinin Cumhurbaskani Erdogan ve Türkiye aleyhine provokasyonlari ile son olarak da Isveç polisinin “Türk büyükelçiligi önünde Kur’an-i Kerim yakilacagi” iddia edilen gösteriye izin vermesine yönelik haberleri hatirlatan Akar, “Bunlara karsi hareketsiz kalmak, tepki göstermemek kabul edilemez. Bunlarin mutlaka gereginin yapilmasi, tedbir alinmasi gerekirdi” diye konustu.

Bu konudaki tepkilerini "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantisi" kapsaminda bir araya geldigi Isveç Savunma Bakani Jonson’a ilettigini aktaran Akar, “Sayin Cumhurbaskanimiza, Türkiye’ye yönelik bu alçak, igrenç eylemler sonunda hiçbir tedbir alinmadigini üzülerek müsahede ettik. Dolayisiyla bu geldigimiz noktada Isveç Savunma Bakani Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacagi ziyaretin önemi de anlami da kalmadi. Bu nedenle ziyareti iptal ettik” dedi.

Akar’in Ramstein’de yogun savunma ve güvenlik diplomasisi

Öte yandan, Milli Savunma Bakani Akar, “Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantisi” kapsaminda geldigi Ramstein Hava Üssü’nde çok sayida ikili görüsme de gerçeklestirdi.

Akar toplanti öncesi ilk olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ayaküstü görüstü. Daha sonra Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace, Polonya Savunma Bakani Mariusz Blasczczak ve Hollanda Savunma Bakani Kajsa Ollongren ile bir araya gelen Akar, Italya’da Savunma Bakanligi görevine getirilen Guido Crosetto ile de görüserek basari dileklerini iletti.

Almanya’nin yeni Savunma Bakani Boris Pistorius ile de bir araya gelen Akar, ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ile de bir görüsme gerçeklestirdi. Finlandiya Savunma Bakani Mikko Savola, Romanya Savunma Bakani Angel Tilvar ile de görüsen Akar, Ukrayna Savunma Bakani Oleksi Reznikov ile de bir araya geldi.
Kaynak: İHA