Bulgaristan'da Hükümet Kurma Çabalari Çikmaza Girdi Açiklamasi Erken Seçime Gidiliyor

Bulgaristan’da Cumhurbaskani Rumen Radev’in hükümeti kurma görevini verdigi Bulgaristan Sosyalist Partisi anlasmaya varamadi. Ülkede 2 ay sonra erken genel seçime gidilmesi bekleniyor.

Bulgaristan’da Ekim ayinda yapilan seçimlerin ardindan hükümeti kurma süreci basarisiz sonuçlandi. Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev, hükümeti kurma görevini Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Genel Baskani Korneliya Ninova’ya vermisti. Sosyalistlerin Genel Baskani Korneliya Ninova "liderler toplantisi" basligi altinda bugün bütün partilerin liderlerini görüsmeye davet etti. Toplam yedi partinin bulundugu meclisten sadece üç partinin lideri bugün BSP ile müzakere masasina oturdu. Iki yildan beri meclise girmeyen GERB lideri Boyko Borisov’un sahsen gelmesi “hükümet ortakligina sicak bakiyor” izlenimi olustursa da, partiler anlasamadi.

Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Mustafa Karadayi, diger parti liderlerinin gelmemesinden dolayi, ülkenin yeni erken genel seçimlere gidecegini söyleyerek, "Erken genel seçimlere gidiyoruz. Önümüzdeki meclis de bundan önceki dört meclise benzeyecek. Yine hükümet olusturmak için iki partinin sayisi yeterli olmayacak. Yine de diyalog gerekir. Ultimatom ve kosullu diyalog zamani degil. 3 yildan beri içinde bulundugumuz politik krizi çözmeden hiç bir krizin üstesinden gelemeyiz" dedi.



BSP, sali günü hükümeti kurma görevini yeniden Cumhurbaskani Radev’e geri verecek. Cumhurbaskanligi basin merkezinden yapilan açiklamada da, Rumen Radev’in BSP temsilcilerini 24 Ocak Sali günü kabul edecegi ve kabine kurma yetkisini geri alacagi bildirildi.

Sali günü Cumhurbaskani Rumen Radev’in mevcut 48. Halk Meclisini fesh etmesi, geçici bir hükümet tayin etmesi ve en geç iki ay sonra için erken genel seçim tarihini belirlemesi bekleniyor. Yeni seçimin mart sonu veya nisan basinda yapilmasi bekleniyor.

Siyasi kriz nasil basladi?

Bulgaristan’da 22 Haziran’da Basbakan Kiril Petkov liderligindeki koalisyon hükümeti mecliste yapilan güven oylamasini kaybetmisti. Hükümetin düsmesinin ardindan baslayan siyasi kriz meclisteki diger partilere hükümet kurma görevi verilmesi ve basarisizlikla sonuçlanmasi nedeniyle derinlesmisti. Ülkede hükümet kurulamamasinin ardindan 2 Ekim’de yeniden seçime gidilmisti. Cumhurbaskani Radev 2 Ekim’de yapilan seçimi ilk sirada tamamlayan Bulgaristan’in Avrupali Gelecegi için Vatandaslar Girisimi (GERB) Partisi’ne hükümeti kurma görevi vermesine ragmen GERB hükümeti kuramamisti. Cumhurbaskani bu görevi daha sonra Degisime Devam Ediyoruz Ittifari’na vermisti. Degisime Devam Partisi de hükümeti kuramamisti.
Kaynak: İHA