'Altin, Borsanin Tahtini Salliyor'

Arastirma Uzmani Ahmet Deniz Yagbasan “Dolar endeksindeki zayiflik, fiziki talepte artis ve jeopolitik riskler, altin fiyatlarini destekleyen 3 unsur olarak öne çikiyor. 2022 yilinda yatirim araci olarak borsaya alternatif yoktu. Ancak 2023 yilinda altinin, getiride, borsaya bir alternatif olarak ortaya çikmaya basladigini görüyoruz” dedi.

'Altin, Borsanin Tahtini Salliyor'


Yeni yilin ilk 3 haftasi geride kalirken, yatirim araçlarinin ocak ayi getirileri de ortaya çikmaya basladi.

Borsa Istanbul’da BIST 100 endeksi, yila basladigi seviye olan 5.509 puana yakin seyrediyor. Gram altin ise ayni süreçte 1096’dan 1169’a kadar yükseldi. Altindaki getiri yüzde 6’ya ulasti. Analistler, altin fiyatlarinin bu yil daha güçlü olabilecegini, teknik ve temel sartlarin bunu destekledigini belirtiyor.

“FED, belirleyici olacak”

Konuyla ilgili degerlendirmede bulunan ALB Yatirim Arastirma Analisti Ahmet Deniz Yagbasan “2023’te altini destekleyecek unsurlari 3 ana baslikta toplayabiliriz. Birinci sirada dolar endeksi ve ABD Merkez Bankasi politikalari yer aliyor. ABD’de PMI, sanayi üretimi, perakende satislar gibi makroekonomik veriler, piyasada bir sogumaya isaret ediyor. Bu durumda 2023 ‘daha güvercin bir FED yili’ olmaya aday. 1 Subat’taki FED toplantisinda da 0,25-0,50 arasi, düsük oranli artis bekleniyor. ABD’de faiz hadlerinde zirveye yakinlasma, enflasyonda gerileme ve buna bagli olarak dolar endeksindeki zayif görünüm; ons altini destekliyor” seklinde konustu.



‘“Ons’ta 2 bin 70 dolar görülebilir”

Arastirma Analisti Yagbasan, “Jeopolitik gelismeler, ikinci sirada yer aliyor. Rusya-Ukrayna savasi hâlâ devam ediyor. Çin-Tayvan ve Sirbistan-Kosova gerilimleri de zaman zaman isiniyor. Bu gelismeler, güvenli liman talebi ile altina ilgiyi canli tutuyor. Üçüncü unsur olarak fiziki talebi dikkate alabiliriz. Merkez bankalarinin altin topladigi bir süreçten geçiyoruz. Sadece 2022 genelinde merkez bankalari 670 ton altin alimi yapti. Ayrica Çin’de (pandemi sonrasi) açilma da, fiziki talep tarafini destekliyor. Bu gelismelere göre bir degerlendirme yapmak gerekirse; altin fiyatlarinin 2023’te 2 bin 70 dolar direncini görmesi gündeme gelebilir. Bu durumda gram altin tarafinda da ilk etapta bin 300 TL’ye varabilecek yükselisler görebiliriz” dedi.



“Borsaya ilgi sürecek”

Borsaya da deginen Yagbasan, “2022 yilinda yatirim araci olarak borsaya alternatif yoktu. 2023 basinda ise hisse senetlerinde fiyatlarin belli doygunluga ulasmasi, 5704-4601 düzeltmesini beraberinde getirdi. Endeks, hâlâ yila basladigi seviyelere yakin seyrediyor. Borsa yatirimcisi, endeks bazinda altindaki getiriyi yakalayamadi. Degerlemeler itibariyla baktigimizda da borsaya olan ilginin, 2022 yilinin ikinci yarisindaki gibi olmasini öngörmüyoruz. Borsada beklentili sirketlerin öne çikacagi, hisse seçiminin önemli olacagi bir yil bekliyor bizi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA