Türkiye'nin 'Tulum Peyniri' Elazig'dan

Elazig’da Savaklilar tarafindan üretilen ve bölgeye has olan Savak tulum peyniri, Türkiye’nin kahvalti sofralarini süslüyor. Geçtigimiz yil üretilen 8 bin ton peynir hem Türkiye’nin her yerine hem de dolayli olarak Avrupa’ya gönderildi.

Türkiye'nin 'Tulum Peyniri' Elazig'dan
Bölgedeki dogal ve zengin minarelli sütlerin toplanmasi ve fabrikada mesakkatli bir çalisma sonucu islenmesiyle elde edilen Elazig’in meshur tulum peynirinin ünü ülkeyi asti. Elazig’da bulunan Savaklilar tarafindan, yillik 8 bin ton üretilen tulum peyniri sofralarin vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline geldi. Türkiye’nin her tarafina gönderilen tulum peyniri dolayli olarak Avrupa ülkelerine ve Amerika’ya da gönderiliyor. Savaklilar hem ilin ekonomisine hem de istihdama büyük katki sagliyor.

’’Avrupa’dan da yogun bir sekilde talep var’’

Tulum peyniri hakkinda bilgi veren Savaklilar Dernegi Baskani Naim Dogan, ’’Erzurum, Tunceli, Bingöl, Elazig ve Sivas yaylarinda salamura peynir dedigimiz sekliyle Elazig’daki ya da Tunceli ve Erzurum’daki depolara getirilir. Buralarda asama asama tulum peynirine dönüstürülür ve belli zaman sonra tüketicimizin sofralarina gönderilir. Dogal ve organik bir peynirdir, tamamen yaylalardaki o güzel verimli bitkilerden koyunlarin otlatilarak elde edildigi bir sütten yapiliyor. Savak tulum peyniri Türkiye piyasasina tam yetmiyor diyebiliriz. Özellikle pandemi sürecinden sonra yaklasik Elazig’da tahmini olarak 8 bin ton civari bir peynir üretimi var. Buradan tüm Türkiye pazarina bu peynir gönderiliyor. Yaklasik 8 bin ton civarinda peynir Türkiye pazarina gönderiliyor. Türkiye’nin her tarafina gönderiliyor özellikle Ankara ve Istanbul üzerinden Türkiye’nin tarafina yayiliyor. Savak tulum peyniri bölgeye has bir peynirdir. 50 çesit peynir var ama tulum peyniri olarak sadece bizim bölgemizden gider Türkiye’ye. Avrupa’dan talep var. Özellikle pandemiden sonra bu ortaya çikan kuraklik sebebiyle Avrupa’dan da yogun bir sekilde talep var. Buradan Istanbul ve Ankara’ya giden peynirlerimiz dolayli yönlerle Avrupa’nin da çesitli ülkelerine ve Amerika’ya gönderiliyor. Savaklilar, bu bölgeye özellikle Elazig’a genelde de tüm Türkiye’ye ciddi anlamda ekonomik girdi sagliyor özellikle hayvancilik, peynir ve et noktasinda” dedi.

Kaynak: İHA