Diyarbakir'da Kayip Ve Kaçak Sular Teknolojik Takipte

Diyarbakir Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdürlügü, akustik dinleme ekiplerinin kent genelinde tespit ettigi fiziki su kaçaklarina müdahale ediyor.

Diyarbakir'da Kayip Ve Kaçak Sular Teknolojik Takipte
Havalarin sicak geçmesi, sehrin büyümesi ve bilinçsiz su tüketimi dolaysiyla üretilen sudan fazla tüketimin oldugu için idari kaçaklarla mücadele eden DISKI ekipleri ayni zamanda fiziki kaçaklarla mücadele etti.

Basinç testi, step test ve akustik cihazlarla yerin altinda tespit edilen ve yüzeye çikmayan sebekedeki fiziki kaçaklari tespit eden ekipler, bu sayede su kayiplarini önlüyor. 2 ay boyunca yapilan fiziki kaçak taramasi sonucunda akustik dinleme cihazlariyla tespit edilen 36 noktanin 18’inde yapilan kazilar sonucu yer altindaki patlaklar onarildi 4 bin 579 metreküp suyun bosa akmasi önlendi.

Kayip ve kaçak ile mücadele çalismalarini anlatan DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi, sunlari söyledi:

“Son iki yilda kayip kaçaklar ile (fiziki ve idari) yapilan mücadelede yüzde 42,58 olan kayip kaçak oranini yüzde 33,71’e indirdik. Son iki yillik (2021-2022) su üretim miktarimizla oranladigimizda 16 milyon 320 bin metreküplük su kaybini önledik. Bu da kent merkezinde tüketilen 70 günlük su tüketimine denk etmektedir. Hedefimiz 2023 yili içinde kayip kaçak oranini yüzde 30’a indirmektir.”

Yaptiklari çalismayla suyu koruduklarini belirten Tutsi, “Akustik cihazlarla yapilan dinlemeler birçok avantaj sagliyor. En önemlisi harita yardimiyla yapilan tespit sayesinde gereksiz kazilar yapilmiyor. Sonuçta yapilan kazilarin belirli bir maliyetinin oldugu unutulmamalidir. Ayni zamanda yer alti radar cihazlari ile yapilan tespit sonucu yeraltinda bulunan baska kurumlara ait hatlar da (dogal gaz, Telekom, elektrik v.b.) zarar görmüyor. Ayrica cihazlar ile yapilan noktasal tespitler, beraberinde zaman açisindan da önemli avantajlar barindiriyor. Fiziki kaçaklar son teknoloji yeni nesil cihazlar vasitasiyla dakikalar içinde tespit yapmaya imkân taniyor” dedi.

Kaynak: İHA