'Çevreci Kampüs' Fikirleriyle Ödül Aldilar

Izmir Üniversiteleri Platformu’nun (IÜP) üniversitemde sürdürülebilirlikle ilgili neler yapilabilir’ temasiyla düzenledigi ‘Akilli Kampüs Fikir ve Proje Yarismasi’nin sonuçlari açiklandi. Katilimcilarin kampüste hayata geçirilmesini istedikleri çevreci fikirleri brosür haline getirerek katildigi yarismada; Izmir Katip Çelebi Üniversitesinden Dr. Ögretim Üyesi Cennet Özay ve ekip arkadasi Dr. Ögretim Üyesi Rabia Nur Kalem, ‘BiomiTree’ adli çalismasiyla akademisyen kategorisinde birinci oldu. Izmir Ekonomi Üniversitesi’nde okuyan Umut Fide, Sila Serter, Ece Havanci ve Zülfü Haluk Uyumsal’in olusturdugu ekip ise, Dr. Ögretim Üyesi Kutluhan Erol’un danismanliginda hazirladigi ‘tibbi rotasyon uygulamasi’ projesiyle ögrenci kategorisinde birincilige ulasti.

'Çevreci Kampüs' Fikirleriyle Ödül Aldilar
Kentteki 10 yüksekögretim kurumunun güç birligi yaparak olusturdugu Izmir Üniversiteleri Platformu, Izmir Ekonomi Üniversitesi’nin (IEÜ) dönem yürütücülügündeki son yürütme kurulu toplantisini gerçeklestirdi. IzQ Girisimcilik ve Inovasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantida, platformun yil genelinde yaptigi çalismalar ele alindi.

Yapilan çalismalar aktarildi

‘Üniversite Izmir’de yasanir’ sloganiyla yapilan video ve podcast çalismalari, ögrencilerin performanslariyla damga vurdugu ‘Gençlik Söleni’ ve ‘Cumhuriyet Söleni’ ile ‘Sürdürülebilirlik ve Yesil Mutabakat’ temasiyla düzenlenen etkinliklere iliskin detayli sunum, üniversitelerin yetkililerine izlettirildi. Toplanti sonunda; IÜP’ün düzenledigi ‘Akilli Kampüs Fikir ve Proje Yarismasi’nda basariya ulasan isimlere belgeleri de takdim edildi. Kampüste çevre dostu hangi projeler yapilabilecegi üzerine öneriler gelistiren ögrenciler ve akademisyenler, üniversitelere model olabilecek fikirler ortaya koymak hedefiyle çalisti.

Özel projeler

Izmir Katip Çelebi Üniversitesinden Dr. Ögretim Üyesi Cennet Özay ve ekip arkadasi Rabia Nur Kalem, projelerinde okaliptus bitkisinin kampüste yetistirilmesini ve agaç üzerine yerlestirilecek çevre dostu fotoseller yardimiyla elektrik üretilmesini önerdi. Kendi kategorilerinde birincilige layik görülen IEÜ’lü gençler ise, hastanede görev yapan tip ögrencilerinin günlük islemlerini kaydedebilecekleri mobil uygulama gelistirilmesi üzerine odaklandi. Projede, evrak doldurmak yerine mobil uygulama üzerinden yapilacak bu islemlerin süreci hizlandiracagi ve bu sayede her gün yasanan kagit israfinin da önüne geçilecegi belirtildi.

Güzel fikirler ortaya çikti

IEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Askar, platform olarak son 1 yilda ‘Sürdürülebilirlik ve Yesil Mutabakat’ temasiyla birçok çalisma yaptiklarini, yarismanin da bu kapsamda düzenlendigini belirtti.

Askar, “Yarismadaki en büyük amacimiz çevre duyarliligini artirmakti. Küresel iklim degisikliginin etkilerini hayatimizda belirgin sekilde hissediyoruz. Dünya genelinde kaynaklar azaliyor. Yarinlarin sahibi olan gençlerimiz, çevre konusunda hassas davranmak zorunda. Saglikli ve yasanabilir bir dünya için bunu yapmak durumundayiz. Akademisyenlerimiz ve gençlerimiz, yarismamizin temasina uygun çok güzel fikirler ortaya koydu. Yarismaya katilan herkesi tebrik ediyor” dedi.



Sehrimiz ve gençlerimiz için çalistik

Platformun 2023 yilindaki yürütücülügünü Izmir Demokrasi Üniversitesi’nin üstlenecegini söyleyen Rektör Askar, sözlerini söyle sürdürdü: “Izmir’deki yüksekögretim kurumlari olarak güçlü birliktelik saglayarak 2022 yilinda önemli çalismalara imza attik. Gençlerimizle beraber olduk, kentimiz için katma deger üretmeye çalistik. Tam uyum içerisinde, diger sehirlere de örnek olacak bir iletisimle hareket ettik. Cumhuriyet söleni, Gençlik söleni ve ‘Üniversite Izmir’de yasanir’ sloganiyla yaptigimiz video ve podcast çalismalari, bunlarin en güzel örnekleri arasindaydi. Çalismalarimiza katki koyan herkese çok tesekkür ediyorum. Inaniyorum ki platformumuz, 2023 yilinda da basarili çalismalar yaparak ülkemiz, sehrimiz ve gençlerimiz için üretmeye devam edecek.”
Kaynak: İHA