Safra Yolu, Karaciger Ve Pankreas Hastaliklarinin Teshis Ve Tedavisi Bu Yöntemle Yapiliyor

Sivas Numune Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Oktay Bulur, ECRP Ünitesinin safra yolu, karaciger ve pankreas hastaliklarinin tedavisinde önemli bir yeri oldugunu söyledi.

Safra Yolu, Karaciger Ve Pankreas Hastaliklarinin Teshis Ve Tedavisi Bu Yöntemle Yapiliyor
Sivas Numune Hastanesi Gastroenteroloji Gastroenteroloji Uzmani Dr. Oktay Bulur, ECRP Ünitesi hakkinda bilgiler verdi. ECRP’nin tanimini yapan Uzm. Dr. Oktay Bulur, hem tani hem de tedavi açisindan önemli oldugunu söyleyerek, “ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi), endoskopi cihazi ile duodenum’a (on iki parmak bagirsagi) açilan safra yollarina yapilan müdahaledir. ECRP’ in Endoskopi ile agiz yolundan girilerek yapildigini aktaran Uzm. Dr. Bulur, “Agiz yolundan girilip, yemek borusu ve mide geçilerek on iki parmak bagirsagina ulasilir. On iki parmak bagirsaginda bulunan safra yolu agzina endoskop içinden geçirilen ince bir tel ile girilip, safra yollarinin içine röntgen cihazindan görülebilen kontrast madde verilir. Bu sirada röntgen cihazi ile elde edilen görüntü sayesinde safra yollarinda bulunan tas, tümör, darlik gibi anormallikler taninir. Safra yollarina müdahale düsünülüyorsa, ucunda tel bulunan bir baska kanül ile safra yollari girisi elektrokoter araciligiyla elektriksel olarak kesilerek genisletilir. Örnegin safra tasi varsa, basket ya da balon kateter endoskopun içinden geçirilir ve tas yakalanarak ya da çekilerek çikartilir. Safra akimini engelleyen tümör ya da darlik gibi durumlarda bir balon ile bu darlik giderilebilir, ya da darlik bölgesine bir stent yerlestirilerek safra akisi saglanir” seklinde konustu.



“Yüzde 95’ in üzerinde basarili ve güvenli”

Uzm. Dr. Oktay Bulur, ECRP’nin deneyimli ellerde yüzde 95 basarili ve güveli sonuç verdigini belirterek, “Safra kesesinde olusan tasin buradan ana safra kanalina düsmesi sonucu ortaya çikan tikanikligi gidermek için yapilir. Bunun disinda safra yollari ve pankreas tümörleri, safra yollari darligi, safra yollarindan kaçak olmasi (özellikle cerrahi girisimler sonrasi), bazi pankreas hastaliklari ERCP endikasyonlarini olusturmaktadir. Komplikasyonlarin en önemlileri pankreas bezinin iltihaplanmasi (pankreatit), eletriksel kesi sirasinda ortaya çikan kanama ya da barsak delinmesidir. Çogu kez bu komplikasyonlar endoskopik müdahale ile giderilebilse de, seyrek olarak cerrahi girisim gerekebilir ve hastanede yatarak tedavi uygulanabilir. Bazen anatomik ya da teknik nedenlerle islem basarisiz kalabilir. Deneyimli ellerde ERCP islemi yüzde 95’in üzerinde basarili ve güvenlidir” dedi.

Kaynak: İHA