Findikta 'Yalanci Bahar' Tehlikesi Açiklamasi Ciddi Rekolte Kaybi Yasanabilir

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sicakliklar sebebiyle olusan ‘yalanci baharin’ 2023 yili findik üretimini tehlikeye düsürebilecegini söyledi.

Findikta 'Yalanci Bahar' Tehlikesi Açiklamasi Ciddi Rekolte Kaybi Yasanabilir
Kis mevsimi ortasinda bahar havasi yasanmasiyla findik püskülleri görünmeye baslarken, üreticilerin tarim sigortasi yaptirmalari konusunda uyarilarda bulunuluyor. Türkiye’de en fazla findik üretiminin yapildigi Ordu’da, hava sicakliklarinin bu sekilde devam etmesi ve ilerleyen subat ve mart aylarinda yagabilecek karin, zirai don ile birlikte ciddi orada rekolte kaybina yol açabilecegi belirtiliyor.

“Findigin 350 ile bin 50 saat arasinda soguklama dönemi geçirmesi gerekiyor”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, findigin bölge için en önemli geçim kaynagi oldugunu söyledi.

Findikta hasattan sonra sonbahar döneminin bittigini ve kis döneminin basladigini söyleyen Soydan, iklim degisikliginden dolayi özellikle sicak havalarin hakim oldugunu söyledi.

Soydan, “Aralik ayinda findigin soguklama dönemini yasamasi gerekirken, maalesef bu sene bir sicak hava ile beraber iklim yasiyoruz. Findik ürünü sicak havaya dogru gidiyor, findik agaçlari soguklama dönemini yapamiyor. Findik agaçlari 350 ile bin 50 saat arasinda soguklama dönemi yasarsa findik ürünü daha güçlü olarak bir kis mevsimini atlatir, verim açisindan da önemli oluyor. Su anda sicak havalar devam ediyor ve Karadeniz’de yaz mevsimini yasiyoruz. Findikta püskülleme dönemi, püsküller sicak havayi gördüklerinde açilmaya dogru, erken toz yapmaya dogru gidecektir. Bu tozlama demek findiktaki karanfillerin de erken olmasindan dolayi sikinti olusturabilir. Bu süreç devam ederken findikta erken uyanma, erken patlama olabilir. Bu da mevsim degisikliklerinden dolayi muhakkak mart aylarinda yagabilecek olan bir karin findiga ciddi derecede zarar vermesine neden olabilir” dedi.



“Sicak hava güzel görünse de findik rekoltesini ciddi sekilde etkileyebilir”

Bu durum karsisinda üreticilerin tarim sigortasi yaptirmalari gerektigine deginen Soydan, “Insallah mevsim dengesizligi olmaz ve iyi bir kis geçiririz. Üreticilerimizin kesinlikle sigorta yaptirmalari gerekiyor. Özellikle ocak ayinin sicak degil, soguk havalarin hakim oldugu ve kar yagisinin oldugu mevsimi insallah kisa zamanda yakalariz. Geçen yillarda da yasadigimiz gibi yalanci bahar güzel gibi ama findik bundan olumsuz etkileniyor, tomurcuk açarak yapraklanmaya gidiyor. Olusabilecek zirai don da üreticiyi ciddi sekilde olumsuz yönde etkiliyor. Böylece verim düsüyor, dogan findiklar da saglikli olmayacaktir, bu da rekolteyi olumsuz yönde etkileyecektir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA