Dolandirilanlara 'Zaman' Uyarisi

Kayseri Baro Avukati Emir Akpinar, evlilik vaadi ile dolandirilan vatandaslarin dava haklarinin oldugunu söyleyerek, “Hile ögrenildikten sonra 1 yil içerisinde dava açilabilir” dedi.

Dolandirilanlara 'Zaman' Uyarisi
Dolandirilmada hata ve hile olmak üzere dikkat edilmesi gereken 2 durumun oldugunu söyleyen Emir Akpinar, “Son dönemlerde evlilik vadiyle bireylerin dolandirildigina yönelik basin ve kamuoyunda duyumlar almaktayiz ve haberler görmekteyiz. Bu durumu hukuki boyutta degerlendirmek gerekirse, evlilik vaadi ile dolandirmada ki aslinda evlilik vaadi ile dogrudan dolandirma seklinde bir suç tanimi söz konusu degil. Ancak evlilik vadi ile dolandirma söz konusu oldugu zaman, karsi taraf evlilik vaadi ile kendisini dolandiran kimseye karsi yapmis oldugu tüm harcamalari talep edebilecek ve sonuç olarak da dolandiran kisi tarafindan diger tarafa yaptirmis oldugu tüm harcamalar iade edilmesi gerekecektir. Burada dikkat edilmesi gereken 2 unsur var. Hata ve hile durumu. Hatada yanilma, hilede ise yaniltma söz konusudur. Bilindigi üzere hile, yani aldatma genel olarak bir kimseye irade beyaninda bulunmaya özellikle sözlesme yapmaya sevk etmek için onda kasten hatali bir kani uyandirmak veya esasen var olan hatali bir kaniyi koruma, yahut devamli saklamak seklinde tanimlanir. Taraflardan biri, diger tarafin kasitli aldatmasiyla sözlesme yapmaya yöneltilmisse yanilma, yani hata esasli olmasa bile aldatilan taraf için sözlesme baglayici sayilamaz. Deginilen kosullarin varligi halinde aldatilan taraf hakkini kullanmak suretiyle hukuki iliskiyi geçmisi etkili olarak ortadan kaldirabilir ve verdigi seyleri geri isteyebilir” dedi.

Akpinar, hilenin ögrenildigi tarihten itibaren 1 yillik hak düsürücü süre içerisinde dava açilabilecegini söyleyerek, “Öte yandan hile her türlü delil ispat edilebilecegi gibi, iptal hakkinin kullanilmasi hiçbir sekle bagli degildir. Hilenin ögrenildigi tarihten itibaren 1 yillik hak düsürücü süre içerisinde karsi tarafa yöneltilecek bir irade açiklamasi dava yoluyla da kullanilabilir. Yani hile durumu anlasildigi tarihten itibaren 1 yillik hak düsürücü süre içerisinde dolandirildigini, evlilik vaadi ile dolandirildigini anlayan kisi tarafindan dolandiran kisiye karsi söz konusu alacak davasi açilabilir. Belirtmek gerekirse de günümüzde yasanan hadiseler hep bir evi, arabayi ya da geçmise yönelik birikimini es olarak kendisine seçecegi kimseden dolandirilmasi sureti ile uygulanmakta. Iradesi hile yoluyla fesada ugrayan yani dolandirilan kimse tarafindan devrettigi tapu, araç, banka mevduati hileye maruz kaldigini ögrendigi tarihten itibaren 1 yillik süre içerisinde dava açmak suretiyle dolandirilan kisiden talep edilebilir ve geriye yönelik olarak bu haklari dolandiran kisiden teslim alinabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA