Brezilya'nin Yeni Devlet Baskani Lula Yemin Etti

Brezilya’nin yeni Devlet Baskani Luiz Inacio Lula da Silva 12 yil aranin ardindan yemin ederek görevine basladi.

Brezilya'nin Yeni Devlet Baskani Lula Yemin Etti


Brezilya’da 30 Ekim’de düzenlenen devlet baskanligi seçimlerini kazanan Luiz Inacio Lula da Silva, baskent Brasilia’daki Ulusal Kongre’de düzenlenen törende yemin ederek göreve basladi.

2003 ile 2011 yillari arasinda 2 dönem boyunca Brezilya devlet baskanligi yapan Lula, 12 yillik bir aranin ardindan yeniden devlet baskani oldu.

Pele ve Papa Benedict unutulmadi

Lula’nin yemin törenine Brezilyalilar büyük ilgi gösterirken, Ulusal Kongre’nin yakinindaki Tres Poderes Meydani’nda toplanan on binlerce kisi kurulan dev ekranda Lula’nin yemin törenini canli olarak takip etti. Tören sirasinda ayrica geçtigimiz Persembe günü hayatini kaybeden Brezilyali futbol yildizi Pele ve dün hayatini kaybeden Papa XVI. Benedict onuruna 1 dakikalik saygi durusunda bulunuldu.

Törene basta Ispanya Krali VI. Felipe ile Portekiz, Almanya, Arjantin, Kolombiya, Sili, Bolivya, Ekvador, Paraguay ve Uruguay’in aralarinda bulundugu 20 ülkenin devlet ve hükümet baskalari ile 50’den fazla ülkeden heyet katildi.

Törende, Türkiye’yi temsilen Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu yer aldi.

Lula, Ulusal Kongre’de yapilan törene üstü açik Rolls Royce marka makam aracinda esi Rosangela da Silva, Baskan Yardimcisi Geraldo Alkmin ve esi Maria Lucia Ribeiro ile birlikte halki selamlayarak geldi.

“Nefrete sevgiyle karsilik verecegiz”

Lula, yemin etmesinin ardindan yaptigi ilk konusmada, Brezilya’da demokrasinin galip geldigini vurgulayarak, birlik mesaji verdi. Kendinden önceki asiri sagci baskan Jair Bolsonaro hükümetine atifta bulunan solcu Lula “Fasizmden ilham alan rakiplerimizden devraldigimiz yönetimi anayasanin demokrasiye sundugu yetkilerle savunacagiz. Nefrete sevgiyle karsilik verecegiz, yalana gerçekle. Terör ve siddete hukuk ve onun en agir sonuçlariyla karsilik verecegiz” dedi.



Önceki hükümetin saglik kaynaklarini bosalttigini, egitim, kültür, bilim ve teknolojiyi paramparça ettigini, okul yemekleri, asilama ve kamu güvenligi için ise kaynak birakmadiklarini savunan Lula, korkunç bir tablo devraldiklarini ifade etti.

Hiçbir ülkenin, halkin yasadigi sefaleti asmadan kalkinmasinin mümkün olmadigini savunan Lula, ülkedeki sosyal destek programlarinin yenilenerek en çok ihtiyaci olanlara hizmet etmek üzere daha güçlü ve daha adil bir hale getirileceginin garantisini verdi. Lula, hükümet olarak ilk eylemlerinin ise ülkedeki 33 milyon insani açliktan ve 100 milyondan fazla vatandasi da yoksulluktan kurtarmak olacagini belirtti.



Lula, Bolsonaro’yu soykirimla suçladi

Lula, Bolsonaro’nun adini anmadan, "Ulusu kisisel ve ideolojik hesaplarina boyun egdirmeye çalisanlara karsi herhangi bir intikam ruhu tasimiyoruz, ancak hukukun üstünlügünü garanti edecegiz. Hata yapanlar, hatalarinin hesabini verecekler" dedi.

Bolsonaro yönetimini 680 binden fazla Brezilyaliyi öldüren Covid-19 salginina gerektigi gibi yanit vermeyerek "soykirim" yapmakla suçlayan Lula, “Bu soykirimin sorumlulari sorusturulmali ve cezasiz kalmamali” dedi.

Konusmasinda çevrenin korunmasina da deginen Lula, Amazon ormanlarinda sifir ormansizlastirma ve elektrik üretiminde sifir sera gazi salinimini birincil hedef olarak gösterirken, ülkesinin tarimsal alanda gelismesi için ormansizlastirmaya ihtiyaci olmadigini söyledi.

Lula, Bolsonaro’nun atesli silah yasalarini gevseten ve silahlanmada keskin bir artisa yol açan düzinelerce yürütme emrini iptal edecegini ifade etti.



"Brezilya daha fazla silah istemiyor, halki için baris ve güvenlik istiyor”

Ayrica ülkesinin daha fazla güce sahip olmak için daha fazla ittifak kurmasi gerektigini savunan Lula, ABD, Avrupa Birligi (AB) ve Çin ile aktif bir diyalog içerisinde olacaklarini belirtti.



Kadin Bakanligi yeniden kuruldu

Ülkesindeki kadinlarin evde, isyerlerinde ve sokakta siddet ve tacize maruz kalmalarini kabul edilemez oldugunu belirten Lula, bu esitsizlik ve önyargiyi yikmak amaciyla Kadin Bakanligi’nin yeniden kuruldugunu duyurdu.

Baskanlik kusagini insan haklari savunuculari ve yerli halk temsilcilerinden aldi

Ulusal Kongre’de yaptigi konusmanin ardindan Planalto Sarayi’na gelen Lula burada baskanlik kusagini aldi. Ülke gelenegine göre törende kusagi eski Baskan Jair Bolsonaro’dan almasi gereken Lula, Bolsonaro’nun görev süresini tamamlamadan ABD’ye gitmesi nedeniyle kusagi bir grup insan haklari savunucusu ve yerli halktan temsilcilerin elinden aldi. Daha önce Lula’nin yemin törenine katilmayacagini açiklayan Bolsonaro, geçtigimiz cuma günü ABD’ye gitmisti.

Planalto Sarayi’nda halka konusma yapan Lula, ardindan törene katilan üst düzey yabanci devlet yetkilileriyle sarayda bir araya gelecek. Sonrasinda ise ülkenin 37 yeni bakaninin yemin törenine katilacak olan Lula, en son olarak aksam saatlerinde yabanci devlet ve hükümet baskanlari için bir resepsiyonun verilecegi Itamaraty Sarayi’na gidecek.

Ayrica Lula’nin yemin töreninin ardindan kutlama amaciyla baskent Brasilia’nin farkli bölgelerinde kurulan sahnelerde halka açik konserler düzenlenirken etkinliklerin gece yarisina kadar sürecegi bildirildi.

Lula’nin yemin törenine girmeye çalisan silahli kisi gözaltina alinmisti

Lula’nin yemin töreninin yapilacagi meydana üzerinde biçak, havai fisek ve silahla girmeye çalisan bir kisi polis tarafindan gözaltina alinmisti.
Kaynak: İHA