Bakan Akar, Dünyanin Ilk SIHA Gemisini Inceledi

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "dünyanin ilk SIHA gemisi" ve Türkiye’nin en büyük savas gemisi olan Anadolu gemisinde incelemelerde bulundu.

Bakan Akar, Dünyanin Ilk SIHA Gemisini Inceledi
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar; beraberinde Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Ercüment Tatlioglu ve Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Atilla Gülan ile Anadolu gemisini ziyaret etti.

Bakan Akar ve beraberindeki TSK Komuta Kademesi deniz kabul testleri çerçevesinde Marmara Denizi açiklarinda bulunan gemiye helikopterle indi. Gemiye inisinin ardindan tören mangasini selamlayan Bakan Akar’a “TCG Anadolu” yazili gemi sapkasi hediye edildi. Donanma Kurmay Baskani Tugamiral Ismail Güldogan’dan gemiye ilisin brifing alan Bakan Akar daha sonra köprü üstüne çikarak incelemelerde bulundu. Bakan Akar beraberindeki Komuta Kademesi ile geminin Savas Harekat Merkezi’ndeki incelemelerinin ardindan havuz olarak adlandirilan bölümde mürettebat ve gemi insasinda görevli personelle bir araya geldi.

Türkiye’nin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in uluslararasi alanda kurdugu çok boyutlu iliskilerle özne haline geldigini vurgulayan Bakan Akar; etki alaninin üç kita, ilgi alaninin ise bütün dünya oldugunu ifade etti.

Bu süreçte görev ve sorumluluklari artan Milli Savunma Bakanliginin, cumhuriyet tarihinin en yogun ve en basarili faaliyetlerini icra ettigini dile getiren Bakan Akar, “Bu çerçevede kahraman ve fedakâr ordumuz egemenlik ve bagimsizligimiz için ‘Hudut, namustur’ anlayisiyla hudutlarimizin güvenligini saglamakta, terörü kaynaginda yok etme stratejisi ile yurt içinde ve sinir ötesinde basta PKK/PYD-YPG, DEAS ve FETÖ olmak üzere terör örgütlerine karsi mücadele etmekte, denizlerimizde ve semalarimizdaki hak ve menfaatlerimizi kararlilikla korumakta, her türlü tehdit ve tehlikeye karsi hazir olmak için büyük ve genis tatbikatlar icra etmektedir” diye konustu.

Savunma ve güvenlik konulari ile birlikte Ege ve Dogu Akdeniz’de son dönemdeki gelismelere de deginen Bakan Akar, “Türkiye olarak devamli diyalogdan, baristan yana oldugumuzu iyi komsuluk iliskileri ve uluslararasi hukuk çerçevesinde görüsmeler yoluyla problemlerimizi çözmek istedigimizi her firsatta muhataplarimiza söylüyoruz” diye konustu.

Türkiye ve Yunanistan arasinda istisari, güven artirici önlemler ve NATO’daki ayristirma usulleri toplantilarinin oldugunu hatirlatan Bakan Akar, “Yunanistan bu görüsmeleri yapmamakla birlikte bunlarin olmamasi için gayret gösteriyor. Sabote ediyor. Bazi siyasiler, bazi askerler kendi iç sikintilarini örtmek, perdelemek için gerginligi sürekli ve bilinçli bir sekilde artirmaya çalisiyor. Bu konuda biz de olabildigince tedbirli sekilde çalismalarimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.

Yunanistan’in provokatif eylem ve söylemlerine devam ettigini dile getiren Bakan Akar, “Her sabah kalkip mutlaka ortaya bir sey atarak gerginlik çikarmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar” diye konustu.



"Türkiye tehdit degil; güvenilir, güçlü, etkin bir müttefik"

Yunanistan’in Türkiye ile olan sorunlarini Türkiye-NATO, ABD, AB sorunu gibi göstermeye çalistigina da dikkati çeken Bakan Akar, “Hilelerini artik herkes anladi. Bu konuda herkesin daha tedbirli olacagini degerlendiriyor, bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin tüm söylemlerini hukuksal gerçekliklere, somut verilere dayandigini belirten Bakan Akar, sunlari söyledi:

“Buna ragmen bir sonuç alinamamasinin Yunanistan kaynakli birçok sebebi var. Yunanistan’da su anda birçok skandal var. Dinleme skandali, göçmen skandali, yolsuzluklar var. Bununla birlikte Yunanistan’in Dogu Akdeniz’de basaramadigi, beceremedigi ve Yunan kamuoyunun da fark ettigi basarisizliklari var. Bütün bunlari örtmek için Türkiye ile gerginligi artirmaktan medet umuyorlar. Fakat gerginlik çikararak hayatta kalabilmelerinin mümkün olmadigini, saptirmalarin da kar etmedigini görmelerini istiyoruz. Yunanistan’daki bazi belirli siyasilerin, askerlerin yaptigi tek is aglamak. Devamli aglayarak soveniz politikalarini götürmeye ve tanitmaya çalisiyorlar. Bunun bir çikar yolu olmadigini da herkes görmeye basladi.

Yunan halki da kendi kaynaklarinin bu bazi siyasiler tarafindan nasil har vurulup harman savruldugunu ve refahlarinin nasil tahrip edildigini görmeye basladi.

Bunlarla birlikte Yunanistan’daki bazi akliselim siyasiler, akademisyenler, emekli askerler, büyükelçiler, vatandaslar buradaki oyunu görmeye basladi.



Bazi Yunan siyasilerin Türkiye’yi tehdit olarak nitelendiren açiklamalarina da tepki gösteren Bakan Akar, “Türkiye kimseye tehdit degil; güvenilir, güçlü, etkin bir müttefik. Bunun bu sekilde bilinmesi lazim. Türkiye kimseye tehdit degil. Bunu tekrar tekrar kafalarina sokmalari, anlamalari lazim” diye konustu.



"Mesele, KKTC’nin taninmasi meselesidir"

Türkiye’nin diyalog çagrilarinin zafiyet olarak anlasilmamasi gerektigini vurgulayan Bakan Akar, “Samimi olarak iyi komsuluk iliskileri içinde Ege’deki zenginliklerin adil sekilde paylasilmasindan söz ediyoruz. Ancak bunun yani sira sunu da söylüyoruz, hiçbir sekilde ne kendimizin ne Kibrisli kardeslerimizin hakkini, hukukunu çignetmeyecek, hiçbir oldubittiye müsaade etmeyecegiz” diye konustu.

Bakan Akar, üçüncü taraflarin olaylara objektif yaklasmasinin önemini belirterek, “Duygusal, önyargili sekilde taraf olmayin. Adil, objektif ve tarafsiz olarak olaylari degerlendirmelerini istiyoruz” dedi.

Kibris konusunu da “milli bir mesele” olarak nitelendiren Bakan Akar, “Garanti ve ittifak antlasmalari dogrultusunda geçmiste oldugu gibi bugün de Kibrisli kardeslerimizin yanindayiz. Kibris konusunda egemen esit, bagimsiz iki devletten bahsediyoruz. Artik mesele bu devletin kurulmasi degil, kurulmus olan bu devletin taninmasi meselesidir" diye konustu.

Etkin, caydirici ve saygin bir silahli kuvvetleri için yerli ve millî savunma sanayinin önemine vurgu yapan Bakan Akar, “Sayin Cumhurbaskanimizin liderligi, destek ve tesvikiyle savunma sanayisinde büyük atilimlar gerçeklestirilmis, yerlilik ve millîlik orani yüzde 80’ler seviyesine ulasmistir” dedi.

Artik Türkiye’nin Millî Piyade Tüfeklerini ve tüm hafif silahlari, ÇNRA’lari, Firtina obüslerini, IHA/SIHA/TIHA’lari, ATAK helikopterlerini, firkateynleri, savas gemileriyle akilli hassas mühimmatlari ve füzeleri tasarlayip insa, imal ve ihraç seviyesine geldigini dile getiren Bakan Akar, “Önümüzde çetin yollar var, bunu biliyoruz. O yollari da geçerek Silahli Kuvvetlerimizin ihtiyaci ne varsa bunlari yerli ve millî sekilde karsilayacak düzeye gelecegiz. Insallah yakin bir zamanda tankimizi da uçagimizi da motorumuzu da yapacagiz. Basaracagiz, buna inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Konusmasinin sonunda geminin insasinda görevli personel tarafindan alkislanan Bakan Akar, “Asil bizim sizi eserinizden dolayi alkislamamiz lazim” diyerek çalisanlari tebrik etti, TSK Komuta Kademesi ile birlikte alkisladi. Bakan Akar, çalisanlarin ve gemi personelinin yeni yilini da kutladi.

Anadolu Gemisi

Dünyanin ilk SIHA gemisi ve Türkiye’nin en büyük savas gemisi özelligine sahip çok maksatli amfibi gemi Anadolu’nun ilk sac kesimi Cumhurbaskanimiz Sayin Erdogan’in da katildigi törenle 30 Nisan 2016’da yapildi. 1 Temmuz 2020’de baslayan liman kabul testlerinin tamamlanmasinin ardindan 20 Haziran 2022’de geminin deniz kabul testleri basladi.

Ilk helikopter konuslanmasi 17 Kasim 2022’de yapilan Anadolu gemisinin bu senenin ilk aylarinda Türk Silahli Kuvvetlerine teslim edilmesi planlaniyor.

Yaklasik üç futbol sahasi uzunlugundaki gemide millî ve yerli savas yönetim sistemi Advent kullaniliyor. Son teknoloji radarlar ve sensörlerle donatilan gemi, çikarma araçlari ve botlarin yani sira araç güvertesinde tanklarin ve zirhli araçlarin bulundugu 100’e yakin araci tasima imkânina sahip.
Kaynak: İHA