AK Parti Sözcüsü Çelik Seçim Tarihini Açikladi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, seçim takvimine iliskin, “Bu seçim takvimiyle ilgili gündem, seçimin 18 Haziran’da yapilmasi yönünde irademiz var. Çikabilecek bazi sikintilar, vatandaslarimizin yurt disina seyahat dönemi olmasi, çesitli sekillerde ülkemizde hareketliligin yasandigi dönem olmasi sebebiyle degerlendirme yapiliyor” dedi.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda toplandi. Toplanti sonrasi AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Sözcü Çelik, Türkiye, Suriye ve Rusya Savunma Bakanlari arasinda yapilan toplantiya iliskin soru üzerine, “Suriye meselesiyle ilgili olarak bütün dünyanin önemli devletleri karsi çiksa da Türkiye, Suriye halkinin faydasina olacak sekilde Suriye’nin reformlar yapmasi, dünyayla entegre olmasi için güçlü bir irade ortaya koydu. Sayin Cumhurbaskanimizin Suriye, Sam, Halep’e gidis gelislerinde yanindaydik. Kendi siyasetimiz açisindan Arap Bahari ile ortaya çikan dalganin bölge ülkelerini sarsacagini gördük ve degerlendirdik. O zaman bu ülkelerin birtakim reformlar yaparak bu dalgalar karsisinda daha kapsayici yaklasim üretmesiydi. Bu aslinda iyi gidiyordu. Bir dönem bazi bürokratlar oraya gidip gelmeye baslamislardi. Biz bunlari yaparken, dünyanin önemli ülkeleri Suriye’ye tirnak içinde ’haydut devlet’ muamelesi yapiyordu. En son bütün süreci reddeden ABD bile Sam’la temas kurdu. Daha sonra katliamlar, öldürmeler, kötü görüntüler bu iliskilerin kopmasina yol açti. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlügünden yana olmustur. Bizim tutumumuz devlet yapilarinin korunmasiydi. Etrafimizdaki sorunlu bir cografya. Herkes güvende olmadan toplam güvenlik üretilmesi mümkün degildir. Komsularimizin güvensizlige ve yoksulluga sürüklenmesinden siyasi bir çikar üretmemiz mümkün degildir. Iç savasin ortaya çikmasindan sonra iliskiler kesildi. Her zaman Astana, Cenevre sürecinde sorunun siyaset ve diplomasi yoluyla çözülmesi yönünde altini çizdik. Suriye’nin toprak bütünlügünün korunmasi, Suriye halkinin ortak yararinin gözetilmesi. Suriye’deki olaylar bizi tehdit etmeye baslayinca müdahale ettik. Zeytindali, Firat Kalkani gibi harekatlar olmasaydi orada birtakim devletçik yapilari kurulacakti” diye konustu.

Astana ile Cenevre süreçlerinin birbirini tamamlayan süreçler oldugunu ifade eden Çelik, “Gelinen bu noktada oturup konusmamiz lazim. Bu terörist yapilara petrolü satan iliskiler agi, birtakim devletler tarafindan sunulmustur. Bunlar artik orada Suriye’nin kaynaklarini sömürerek kendi terör faaliyetleri için para kazanmaya basladilar. Ortadaki tablo birileri bunlari orada kalici kilmaya ve tirnak içinde devletimsi yapilar hale getirmeye çalisiyorlar. Defalarca söyledik, sinirimizin dibinde bir Afganistan istemiyoruz. Bu terörist yapilara petrolü satan iliskiler agi, birtakim devletler tarafindan sunulmustur. Bunlar artik orada Suriye’nin kaynaklarini sömürerek kendi terör faaliyetleri için para kazanmaya basladilar. Ortadaki tablo birileri bunlari orada kalici kilmaya ve tirnak içinde devletimsi yapilar hale getirmeye çalisiyorlar. Burada Cumhurbaskanimiz net bir irade koydu. Istihbarat teskilatlarimiz arasinda görüsme, Milli Savunma Bakanliklarinin arasinda görüsmeye evrilmistir. Bundan sonra en üst seviyede görüsmenin ajandasi olusturulacaktir. Gelinen noktadan memnunuz. Diplomasi, müzakere, konusma sorunu çözmek için üretilmistir. Burada köprü kurma zamanidir. Bu köprüler kurularak bu yola devam edilecektir” açiklamasinda bulundu.

Israil ile karsilikli büyükelçi atanmasina iliskin soruya ise Çelik, “Israil’le de iliskilerin büyükelçiliklere çekilme sebepleri belli. Hassasiyetlerimizi koruyarak müzakere etmeliyiz ve bunlari konusarak çözmeliyiz. Israil’de birtakim basin yayin organlarinda nitelendiriliyor. Asiri sag hükümet isbasina geldi. Kudüs, yasa disi yerlesimler, iki devletli çözüm konusunda hassasiyetlerimizi koruyoruz. Mescid-i Aksa’nin statüsü konusuna hassasiyetimiz açiktir. Bütün bunlari konusmaya devam edecegiz. Sorunlar, gerilimler ortaya çikacak ama her halükarda müzakere diplomasisini sürdürecegiz. Karsilikli büyükelçilerin atanmasi da hayirli olsun” dedi.

Seçim takvimine iliskin soru üzerine Çelik, “Bu seçim takvimiyle ilgili gündem, seçimin 18 Haziran’da yapilmasi yönünde irademiz var. Çikabilecek bazi sikintilar, vatandaslarimizin yurt disinda seyahat dönemi olmasi, çesitli sekillerde ülkemizde hareketliligin yasandigi dönem olmasi sebebiyle degerlendirme yapiliyor. Bu tabii ki bir erken seçim düzeyinde tarih degerlendirmesi olmayacak. Bununla ilgili kesin bir karar yoktur, olunca sizinle paylasacagim. Kisiler çesitli ortamlarda son aldiklari pozisyona göre geçmisi yeniden yapilandirabiliyorlar. Ben geçmiste söyle yapmistim, yeterince destek verilmedi gibisinden” degerlendirmesinde bulundu.

Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nden AK Parti’ye gelen elestirilere iliskin soruya Çelik, “Cumhurbaskanimizin eski basbakanlik binasinda yaptigi toplantilara bakin, fotograflar, çekimler ortada. 6’li masa seçmenlerine bir profil göstermek için birileri de yeni profil tarihselligi üretiyorlar. ’Ben o zaman sunu demistim, o yüzden isler iyi oldu.’ Seçmen kitlesini kandirmis oluyorsunuz. O dönemde beraber siyaset yapan pek çok kisi AK Parti yönetiminde, Bakanlar Kurulu’nda. Büyük demokrasi kahramanlari, terörle mücadele kahramanlari sekilde yapilan konusmalari da dinliyoruz. Sayginlik; geçmiste bir sey yapmissaniz, bir yolu beraber yürümüssünüz, o zamanin hatiralarina, yasanmisliklarina saygi duymakla olunur. Ben sayin Cumhurbaskanina o zaman su sekilde davranmistim, o da bana sunu sunu demisti diyorlar. 6’li masadakilerin bunlara dikkat etmesi lazim. Bu sekilde bir siyasi tutum ortaya koyanlarin ayni seyi burada yapacagi açiktir. Siyaset gelecekle ilgili olarak toplumun önüne vizyon koymak sanatidir. Bu bütün partiler için geçerli. Bir sekilde geçmiste ortak zeminlerde bulusulmus, hele de birilerinin kendilerini demokrat göstermek için Cumhurbaskanimizla ilgili olarak otoriterdir gibisinden tutum ortaya koymasinin hiçbir ahlaki temeli yoktur” diye konustu.

Çelik, sözlerine söyle devam etti:

“O zamanlar kamuoyunun bilip bilmedigi bir sürü siyasi krizi, devlet içerisinde siyasetin konsolide olmadigi dönemde bu iradeleri hayata geçirmek Sayin Cumhurbaskanimizin döneminde ortaya konulmustur. Bazilari o toplantilarda yoktu. Hatta bugün bakiyorum, güneydogu ile ilgili, Kürt vatandaslarimizla ilgili çokça mesaj veren birileri, biz Türkiye’de Kürt vatandaslarimizin üzerindeki onlarin dilleri, yasadiklari ortam üzerindeki yasaklari kaldirirken bu toplantilardan uzak duruyorlardi. Alevi meselesiyle ilgili atilan adimlar da ayni sey söz konusuydu.”

Eski Ülkü Ocaklari Genel Baskani Sinan Ates cinayetine iliskin soruya ise Çelik söyle cevap verdi:

“Ailesine bassagligi diliyoruz. Burada olay gerçeklestikten sonra yapilan yorumlarin çogunu gördük. Bir ölüm üzerinden siyaset yapmaya kalkanlar var, bunlarin tutumu ahlaki degil. Sonuç olarak emniyet güçleri Türkiye’nin adliyesi, emniyet teskilati bu konunun bütün boyutlarini açiga çikaracaktir. Bu tip meselenin örtbas edilecek gibisinden yayginlasma çalismalarini tespit ettik. Bunlarin hepsi baska amaçlara matuf olarak gündeme getirilmistir. Adliye ve emniyet güçleri basindadir. Olay bütünüyle aydinlatilacaktir.”

Fransa’da yasanan olaylara iliskin soruya Çelik su sekilde cevap verdi:

“PKK terör örgütünü en güçlü sekilde faaliyet yürüttügü ülkelerden bir tanesi Fransa. Fransa onlarin faaliyetleri himaye ediliyor. Terör örgütü bayrak ve sembolleriyle eylemler yaptilar. Gelinen noktada terörü himaye etmeyin demistik. Cumhurbaskanimiz terör denilen yilani kim korursa gün gelir ortaya çikar demisti. Simdi Paris’te yakip yiktilar. Avrupa’yi yükselen fasizm karsisinda ciddi bir sekilde uyariyoruz. Kim terörü himaye ederse, terörist faaliyetlere müsaade ederse yarin bir gün bunlarla yüzlesmek durumunda kalir. Bunun çaresi, gelin hiçbir ayirim yapmadan terör örgütleriyle mücadelede isbirligi yapalim.”
Kaynak: İHA