'Siber Vatan'a Beyaz Sapkali Yeni Hackerler Katiliyor

Çankiri Karatekin Üniversitesi ile Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi arasinda üniversite ögrencilerine yönelik olarak düzenlenecek “Siber Vatan” programi çerçevesinde isbirligi protokolü imzalandi.

'Siber Vatan'a Beyaz Sapkali Yeni Hackerler Katiliyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda yürütülen Kalkinma Ajanslari 2022-2023 Genç Istihdami Temasi çerçevesinde gençlerin istihdamina yönelik Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörlük makaminda gerçeklesen imza törenine Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Erdem katildi.

Imzalanan protokol ile Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi araciligiyla Çankiri Karatekin Üniversitesi ögrencilerine siber güvenlik konusunda düzenlenecek özel bir programla egitim verilecek. Program çerçevesinde ögrencilere ’beyaz sapkali hacker’, Linux, sizma testi, tersine mühendislik ve zararli yazilimlar konularinda egitimlerin verilmesi planlaniyor. Egitimlerin ardindan yapilacak özel çalismalarla programin devam etmesi planlaniyor. Bu çerçevede siber güvenlik uzmani istihdam edecek sirketlerle ögrencilerin bir araya gelecegi kamplarla program sona erecek. Nihai amaci istihdam olan bu projenin daha verimli olmasini saglamak amaciyla kontenjani 45 kisi ile sinirlandirildi.

Hedef, TR82 Bölgesinde nitelikli insan kaynagini yetistirmek

Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörlük Toplanti Salonu’nda düzenlenen protokol töreni açilisinda, kalkinma ajansi olarak hedeflerinin gençlerin istihdam edilebilirligini arttirarak, TR82 Bölgesi’nde siber güvenlik konusunda ülkenin ihtiyaç duydugu nitelikli insan kaynagini yetistirmek oldugunu açikladi.

Konusmasinda Siber Vatan Programi’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Savunma Sanayi Baskanligi tarafindan takip edildigine de vurgu yapan Genel Sekreter Dr. Genç, “Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü tarafindan 2022 ve 2023 yillari Genç Istihdam temasi olarak belirlendi. Bizler de kalkinma ajanslari olarak gençlerin istihdam edilebilirligini arttirmaya yönelik bir dizi programlar yürütüyoruz. Özellikle gençlerimizin egitim ve kapasitelerinin gelistirilmesi yoluyla yetkinliklerini ve becerilerini arttirmayi hedefliyoruz. Bu programlardan bir tanesi de Siber Vatan Programi’dir. Bu program Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi tarafindan ilk olarak hayata geçirilmisti. Burada elde edilen basarilar neticesinde de ülkemizin farkli yerlerinde uygulanmaya baslandi. Siber Vatan Programi ile siber güvenlik konusunda ülkemizin ihtiyaç duydugu nitelikli insan kaynagini yetistirmeyi hedefliyoruz. Burada da Çankiri Karatekin Üniversitemizle birlikte isbirligi protokolümüz çerçevesinde bu programi gerçeklestirecegiz. Ögrencilerimizin katilimini saglamak üzere programa iliskin bir basvuru takvimimiz var. Sonrasinda mülakatlar gerçeklestirerek bu egitimlere katilmaya hak kazanan adaylarimiz belirlenecek. Süreçte ögrenciler ilk hafta egitimlere baslayacaklar. Bir dizi egitim programinin akabinde de gençlerimiz yarismaya katilacaklar" dedi.

Programin önemine deginen Genç, "Bu program Savunma Sanayi Baskanligi ve Dijital Dönüsüm Ofisi tarafindan da yakinen takip ediliyor. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’mizda yakindan izliyor. Burada yer alacak gençlerimiz siber güvenlik konusunda dogrudan istihdam edilebilecekler. Bu yönüyle kiymetli bir program oldugunu degerlendiriyoruz. Bu programin Çankiri’daki gençlerimize faydali olmasini temenni ederek, isbirligi imkanini bizlere sagladigi için de Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörümüze tesekkürlerimizi sunuyoruz” diye konustu.

Siber Vatan Programi, gençlerin istihdami için önemli bir adim

Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi ise Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi ile birlikte imzaladiklari protokolle, Türkiye’nin öncelikli alanlarindan olan Siber Güvenlik alaninda çalismalarin yayginlastirilmasina ve gençlerin egitilerek istihdam edilmesine imkan saglayan önemli bir adim atildigini söyledi.



Konusmasinda KUZKA’nin siber güvenlikte Türkiye’nin öncelikli alanlarina katki yapma adina Bölgede çok güzel çalismalar yaptigini da vurgulayan Rektör Prof. Dr. Çiftçi “Bugün çok önemli bir protokolle bir araya geldik. Özellikle Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi üniversitemizin birçok faaliyetine dogrudan destek vermektedir. Ajansimizca siber güvenlik alaninda Türkiye’nin öncelikli alanlarina katki yapma adina Bölgede çok güzel çalismalar gerçeklestirildi.

Bu çalismalarin yayginlastirilmasi adina önemli bir adimini Çankiri Karatekin Üniversitesi’nde atmis bulunuyoruz. Ögrencilerimizin siber güvenlik alaninda egitim almasi, yetistirilmesi ve özellikle bilgi ve teknoloji alaninda siber güvenlik ihtiyaci duyulan yerlerde istihdam edilmesine yönelik çok önemli bir çalisma baslatmis olduk. Dolayisiyla bu çalismayi yürütecek, sürdürülebilir hale getirecek çiktilarinin da ülke menfaatleri dogrultusunda kullanilacagi bu protokolü Sayin Genel Sekreterimizle birlikte imzalamis bulunuyoruz” seklinde konustu.

Söz konusu egitimlere katilmak isteyen ögrenciler basvurularini "www.sibervatan.org/ogrenci-ol" web adresinden gerçeklestirebilecekler. Basvurularin tamamlanmasinin ardin adaylardan çevrimiçi ortamda uygulanacak sinavda derece elde edenler, egitimlere katilmaya hak kazanacaklar. Program çerçevesinde sunulacak egitimlerden üniversitede ögrenim gören toplam 45 ögrenci yararlanabilecek.

Siber Vatan Programi’na basvurular 17 Subat 2023 tarihine kadar çevrimiçi ortamdan kabul edilecek.
Kaynak: İHA