Kesçi Açiklamasi 'Kekemeligin Sebebi Korku Degil'

Konusma ve Dil Terapisti Ecem Ilayda Kesçi, kekemeligin sebebinin psikolojik travmaya bagli olmadigini belirterek, “Taklit ederek, köpekten korkarak, psikolojik travmalar sonrasinda kekeme olunmaz. Kekemeligin nedeni, dünyada halen arastirmalari süren bir konudur. Güncel çalismalar kekemeligin nedenini genetik ve nöro-fizyolojik farkliliklar olarak açiklamaktadir” dedi.

Kesçi Açiklamasi 'Kekemeligin Sebebi Korku Degil'
Medical Park Ordu Hastanesi Dil ve Konusma Terapisti Uzm. Dr. Ecem Ilayda Kesçi, dünya nüfusunun yüzde 1’inde görülen kekemelik hakkinda açiklamalarda bulundu. Kekemeligin nedeninin psikolojik travmaya bagli olmadigini açiklayan Kesçi, Türkiye’deki kekeme sayisinin yaklasik 830 bin oldugunu ifade etti.

Kesçi, “Kekemelik bloklar, tekrarlar ve uzatmalar seklinde görülüyor. Çocukluk döneminde 2 ile 5 yas arasinda ortaya çikiyor ve bazen kendiliginden geçerken, bazen de inatçi kekemelik olarak kalabiliyor. Yetiskinlerde görülen kekemelik ise gelisimsel degil nörolojik temelli oluyor. Cinsiyetin erkek olmasi, ailede kekemelik geçmisinin olmasi ve takilmalarin 6 aydan uzun sürmesi kekemelik için bazi risk faktörleri arasinda yer almaktadir” dedi.



"Kekeme birisi için çevre önemli bir faktör"

Kekemelik nedeninin psikolojik travmaya bagli gelismedigini söyleyen Uzm. Dr. Ecem Ilayda Kesçi, “Taklit ederek, köpekten korkarak, psikolojik travmalar sonrasinda kekeme olmayiz. Kekemeligin nedeni, dünyada halen arastirmalari süren bir konudur. Güncel çalismalar nedenini genetik ve nöro-fizyolojik farkliliklar olarak açikliyor. Kekeme birisi için çevre önemli bir faktör. Kekeme biriyle konusurken göz temasini sürdürülmeli, ‘nefes al konus’ gibi uyarilarda bulunulmamali, karsimizdakinin kelimesi tamamlanmamali, sirayla konusulmalidir” diye konustu.



“Ilaçla degil, terapiyle geçer”

Medical Park Ordu Hastanesi Dil ve Konusma Terapisti Uzm. Dr. Ecem Ilayda Kesçi, kekemeligin ilaçla, melodik konusmayla ve dogal taslarla geçmedigine dikkat çekerek, sunlari söyledi:

“Kekeleyen bireylerin sag hemisferinde sira disi aktivasyonlar olur ve konusma terapistleri terapiyle bu aktivasyonlari kontrol altina almayi hedefler. Terapiler kisinin ihtiyacina göre planlanir. Kekemeligine ne kadar duyarli, hangi ortamlarda, hangi duygu durumunda daha çok takilmalar yasiyor? Bunlar belirlenir ve sonrasinda konusma hizini yavaslatilacak bazi tekniklerle ilerlenir. Eger risk faktörleri var ve takilmalar 6 aydir devam ediyorsa, mutlaka bir dil ve konusma terapistine basvurmak gerekir. Terapiye her yasta baslanabilir.”
Kaynak: İHA