Kadin Girisimcinin Hedefi Büyümek

Edirne’nin Kesan ilçesinde yaklasik 5 senedir ceviz üretimi yapan kadin girisimci, islerini gelistirmeye karar verdi. Ceviz üretiminden kendisine oldugu kadar köye de katki saglayan girisimci, daha da büyümeyi hedefledigini söyledi.

Kadin Girisimcinin Hedefi Büyümek
Edirne’nin Kesan ilçesine 2018 yilinda yerlesen Hatice Demir, oglunun Büyükdoganca köyüne diktigi ceviz agaçlari ile geleneksel yöntemler kullanarak üretim yapmaya basladi.

Ilerleyen zamanlarda çesitli arastirmalar yapan Demir, isletmesini bir üst seviyeye çikarmak için devletten yardim alarak üretim tesisi kurdu.

Bölgede ceviz yetistirildigini ve bir ceviz isleme tesisi olmadigini ifade eden Demir, köylünün bu durumdan magdur oldugunu söyledi.

Cevizin diger meyvelere benzemedigini vurgulayan Demir, "Cevizi diger meyveler gibi dalindan kopardigimiz gibi yiyemiyoruz. Toplama, soyma, ayirma ve kurutma gibi islemlerden geçmesi gerekiyor. Sadece kurutmasi 1 ay sürüyordu. Bunlarla ugrasmak istemeyen üretici de dalindan direkt olarak araciya veriyor ve yari yariya zarar ediyor. Kar alamadigi için de üretimden soguyordu. Makine olmadigi için geleneksel yöntemleri kullanan üretici yüzde 40 zarar ediyor. Bu yüzden hem kendim hem de bölge için böyle bir tesis açmayi düsündüm" dedi.



"Türk kadini çaliskandir"

Yaptigi arastirmalar sonrasinda devlete basvurdugunu ve sonrasinda da gerekli makine desteginin kendisine saglandigini dile getiren Demir, "Isi büyütmek istedim, para talep etmeden ve karsiliginda belli bir miktar ceviz alip kooperatif seklinde çalismayi düsünüyorum. Türk kadini oldukça çaliskandir. Devlet destekleri arttigi için, bu cevher de yavas yavas gün yüzüne çikmaya basliyor. Bunun yaninda aile destegi lazim, maddi manevi destek olunca da kadinlarimizin daha iyi yerlere gelecegine inaniyorum. Ileride daha da büyümeyi hedefliyorum" diye konustu.

Isletmede üreticiyi ziyaret eden Kesan Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ismail Sapçi, bölgedeki üreticilerin sayisinin her geçen arttigini ve bunun sevindirici bir gelisme oldugunun söylerdi.
Kaynak: İHA