Çorum Belediyesi'nde Hedef Sifir Atik

Çorum Belediyesi, çevre duyarliliginda Türkiye’ye örnek oluyor.

Çorum Belediyesi'nde Hedef Sifir Atik
Sifir atik çalismalariyla çevre kirliligini önleyen Çorum Belediyesi, 2022 yilinda gerçeklestirdigi insaat ve yikinti atiklari yönetimi, atik pillerin yönetimi, bitkisel atik yaglarin yönetimi, elektronik atiklarin yönetimi, kati atiklarin ve tibbi atiklarin bertarafi, vektörel mücadele yönetimi, cadde-sokak temizligi, iklim degisikligi ve sifir atik egitimleri gibi birçok faaliyetle çevreyi ve dogayi korumak için önemli çalismalara imza atti.

Çorum Belediyesi’nce çevre uygulamaya koydugu Insaat Atiklari Toplama Merkezi ile insaat atiklari sorun olmaktan çikti. Insaat ve yikinti atiklari olusmasi durumunda Temizlik Isleri Müdürlügü ekiplerine haber verildiginde adresinden aliniyor. Belediye ekipleri, son 4 yilda tesis, ev, is yeri ve bos arsa, dere-yol kenarlarindan toplam 6 bin 942 ton insaat yikinti atigini toplayarak çevreye zarar vermesini önledi.

2 bin 736 ton tibbi atik bertaraf edildi

Tibbi atiklarin bertarafi için de belediye çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Kentteki saglik kuruluslarindaki tibbi atiklar toplanarak, sterilizasyon islemiyle çevreye ve insan sagligina zararsiz hale getiriliyor. Kentte 2019 yilinda 608 bin 408 kilogram, 2020 yilinda 759 kilogram 508 kilogram, 2021 yilinda 727 bin 904 kilogram, 2022 yilinda ise 639 bin 837 kilogram tibbi atik toplanarak bertaraf yapildi. Böylece son 4 yilda, 2 bin 736 ton tibbi atik bertaraf edildi.

Geri dönüsümle ekonomiye katki saglaniyor

Çorum Belediyesi tekstil atiklari, bitkisel atik yag toplama alanlari ve atik pil kutulariyla da hem çevreyi koruyor hem de geri dönüsümle ekonomiye katki sagliyor. 2019 yilindan bu yana 220 bin kilogram bitkisel atik yag ve 7 bin 300 kilogram atik pil toplanarak çevreye zarar vermesi önlendi. Ayrica, elektrikli ve elektronik esyalarin da geri dönüsümü saglaniyor. Buhara Kültür Merkezi,Kades Baris Meydani, Kentli Servisi ve Temizlik Isleri Müdürlügü’ne getirilen atiklar yetkilendirilmis kuruluslara iletilmek üzere teslim aliniyor. Bu çerçevede son 4 yilda 8 bin 200 kilogram elektronik atik ekonomiye kazandirildi.Sehrimizin farkli bölgelerine yerlestirilen 150 adet tekstil kumbarasi ile kullanilmayan giysiler niteliklerine göre ayristirilarak tekrardan ekonomiye kazandiriyor. 2022 yili Nisan ayinin ortasinda hizmet vermeye baslayan proje çerçevesinde 157 bin 710 kilogram atik tekstil toplanarak ekonomiye kazandirildi.

Hedef; sifir atik

Çorum Belediyesi’nin sifir atik çalismalari çerçevesinde çevre kirliligini önlemek ve geri dönüsümü mümkün atiklari ekonomiye yeniden kazandirmak amaciyla olusturdugu 1.Sinif Atik Getirme Merkezi’nde evlerden kaynakli 13 farkli atik toplaniyor. Kagit, plastik, metal, camlar, ahsap, tekstil, elektronik, pil, floresan ve civa içeren atiklar, ilaç, bitkisel atik yag ve ömrünü tamamlamis otomobil lastikleri atik merkezine kabul ediliyor. Lisansli firmalara ulastirilan bu atiklar geri dönüsümleri saglaniyor.

’Sifir atik’ hedefine ulasabilmek amaciyla 1.Sinif Atik Getirme Merkezi’ ayni zamanda egitim merkezi haline geldi. Insanlarin geri dönüsüm ve çevre konusunda bilinçlendirmek amaciyla egitim faaliyetlerine önem veriliyor. 2022 yilinda bin 784 kisi 1. Sinif Egitim Merkezi’ni ziyaret etti. Çocuklara temiz çevre bilincini kazandirmak için okullarda çevre saati programlari düzenlenerek sifir atik egitimleri veriliyor. Her yil binlerce ögrenci bu egitimlere katilarak doganin korunmasina katki sagliyor. Bu çerçevede, 2022 yilinda gerçeklestirilen 45 egitim programinda 5 bin 805 kisiye iklim degisikligi ve sifir atik konularinda egitim verildi.

Çorum Belediyesi Çevreci Kardes Kulübü tarafindan yürütülen geri dönüsüm atölyelerinde ise ögrencilerle birlikte atik malzemeden farkli ürünler yapiliyor.
Kaynak: İHA