Tek Tusla Evin Yönünü Degistiriyor

Rize’nin Ardesen ilçesinde yasayan Cemil Eksilmez isimli vatandasin yaptigi dönen evi görenler saskina dönüyor.

Tek Tusla Evin Yönünü Degistiriyor
Ardesen ilçesi Firtina Vadisi yolu üzerinde bulunan dis mimarisi ile sasirtan evin özelligini ögrenenler saskinliklarini gizleyemiyor. Güneysu ilçesine bagli Güneli köyünde 93 yasinda hayatini kaybeden Bilal Atasoy’un rüzgar hizi ile dönen evinin ardindan bu sefer Ardesen ilçesinde insaat ve taahhüt isleri ile ugrasan Cemal Eksilmez isimli vatandas tek tusla dönebilen ev insaat etti. Görenlerin saskinlikla izledigi ev sosyal medyada ilgi görüyor. Yakin zamanda seri üretime geçilecek dönen ev yurtdisindan bile talep aliyor.

"Seccadeyi degil evi kibleye çevirecegiz"

Ev için patent sürecinin basladigini söyleyen Cemil Eksilmez, "Biz gölge tarafinda oldugumuz zaman evimizi günese çevirme ihtiyaci duyuyoruz. Bu ev dönen ev ama döndürülebilen bir evdir. Kendi istedigimiz zaman evi manzaraya veya günese karsi çevirebiliyoruz. Burada bazen elestiriler aliyoruz. Biz namaz kilarken ne yapacagiz diyorlar. O zaman evi kibleye dogru çevireceksin. Seccadeyi degil evi kibleye çevirecegiz. Böyle soguk espriler oluyor. Bu evi ilk tasarladigimiz zaman cografi yapidan kaynakli böyle bir sey heves ettik. Biz bu sistemi olustururken 2-3 ay Ar-Ge çalismasi yapildi. Uygulamada en iyi sonuç veren sistemi kabullendik ve yaptik. Yaptigimiz sistem tamamen Avrupa standartlarina uygundur. Gerekli bütün evraklarini aldik. Evimizde patent asamasinda yakin zamanda sonuçlanacak" seklinde konustu.



Ev yurtdisindan bile talep görüyor

Evin yurtdisindan yogun bir talep aldigini belirten Eksilmez, "8 aydir yaptigimiz çalismanin son 2 ayinda kismen bir kaç paylasimla telefon trafigi artti. Yakin komsumuz olan Gürcistan’dan talep var. Kanada’dan çok iyi talep aldik. Ingiltere’den bir firma bizimle görüsmek istiyor. 2 ay içerisinde böyle bir seyle karsilasmamiz bizi de heyecanlandirdi. Bizi heyecanlandiran durum aslinda ülkemiz için oldu. Böyle bir evin bu kadar ilgi görecegini tahmin etmiyorduk. Bizde bu süreçte ilgiye nasil karsilik verebiliriz diye düsünüyoruz. Seri bir üretim için Mart veya Nisan ayina kendimizi hazirliyoruz. Yürüyen ev, üstü açilan ev gibi projelerimiz de var" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA