Mersin'den Irak'a Bakla Ihracati

İçel’in Silifke ilçesinde bu sene hasat edilen 500 ton baklanin yarisinin Irak pazarina diger yarisinin ise iç pazara gönderilmeye baslandigi bildirildi.

Mersin'den Irak'a Bakla Ihracati
Türkiye’nin yas sebze ve meyve üretim merkezlerinden İçel’de birbirinden farkli ürünler yetistirilerek hem iç hem de dis piyasaya gönderiliyor. Özellikle ilçelerde üreticiler hem örtü altina hem de açik alanda yogun mesai harciyor. Her türlü sebzenin yetistigi Silifke ilçesinde de çiftçiler yetistirdikleri baklanin hasadini yaparak Atayurt Hali’ne getirip özel olarak paketledikten sonra Irak ile iç pazara gönderiyor. Bu sene ilçede üretilen 500 ton civarindaki baklanin yarisinin Irak’a gönderilecegi ve kilogram fiyatinin da 13 TL oldugu belirtildi.

Hasat döneminde yaklasik bin dönüm arazi üzerinde 500 ton civarinda bakla hasat edildigini belirten Silifke Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Nurettin Kaynar, bunun yarisinin Irak’a ihraç edildigini, yarisinin iç pazara sürüldügünü kaydetti.

Baklanin kilograminin 13 TL’den satildigini aktaran Kaynar, "Silifke’de bakla hasadina baslamis bulunmaktayiz. Irak pazari agirlikli olmak üzere ihracata baklamizi gönderiyoruz. Bakla fiyatlarimiz üreticimiz için çok tatminkar degil. Ama yine de kis gününde bir alternatif ürün olarak ortaya çikmistir. Bakla vitamin açisindan zengin oldugu için Türk mutfaginin vazgeçilmezleri arasinda yer aliyor. Özellikle Çukurova bölgesinde yaygin olarak üretimi yapilan bakla, hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen bir sebze. Bölgemizde üretilen baklanin çogunlugu Izmir, Istanbul, Ankara gibi büyük sehirlere de gönderiliyor" dedi.

Kaynak: İHA