Pençe-Kilit Operasyonlariyla Teröristlere Geçit Verilmedi

Sinir güvenligini ileriden saglamak amaciyla geçen yil baslatilan Pençe-Kilit operasyonlariyla teröristlere geçit verilmedi. Operasyonlarda terör hedefleri birer birer etkisiz hale getirilirken teröristlerin inleri baslarina yikildi. Harekat kapsaminda ’girilemez’ denilen her yere girildi, ’ulasilamaz’ denilen her noktaya ulasilarak TSK tarafindan kontrol altina alindi.

Pençe-Kilit Operasyonlariyla Teröristlere Geçit Verilmedi


Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) tarafindan geçen yil baslatilan Pençe-Kilit Harekati, teröristlere geçit vermedi. Birlesmis Milletler Anlasmasi’nin 51. Maddesinden dogan mesru müdafaa hakkini kullanan TSK, 17 Nisan 2022 tarihinde Parasiya Dag Blogu, Zap Suyu ve Semdinli Çayi arasindaki kalan bölgedeki terör hedeflerini birer birer etkisiz hale getirdi. Gerçeklestirilen harekat çerçevesinde Hava Kuvvetleri, Kara Havacilik unsurlari, elektronik harp unsurlari, insansiz hava araçlari ve silahli insansiz hava araçlari (SIHA) teröristlerin inlerini baslarina yikti.

Milli Savunma Bakanliginca (MSB) gerçeklestirilen basin turu çerçevesinde Hakkari’ye gelen gazeteciler ise, Harekatinin gerçeklestirildigi bölgeye en hakim noktalarda bulunan üs bölgelerindeki mücadeleye sahitlik etti. 2 bin 50 rakimli Gezgin Tepe ile 2 bin 300 rakimli Geyik Tepe Üs Bölgelerini ziyaret etme firsati bulan gazeteciler teröre karsi verilen mücadeleyi sifir noktasinda inceledi. Gerçeklestirilen harekat çerçevesinde, 17 Nisan 2022 tarihinden itibaren bölücü terör örgütüne ait 462 siginak, 113 magara olmak üzere toplam 575 magara, siginak ve barinak tespit edildi. Ayrica, toplamda 2 bin 2 mayin ve el yapimi patlayicinin tespitinin yapilarak imha edildigi bildirildi.



Öte yandan, harekat çerçevesinde 506 bölücü terör örgütü unsuru etkisiz hale getirilirken, bin 182 adet degisik çapta silah ve 538 bin 413 mühimmat, örgütsel doküman ve yasam malzemesinin ele geçirildigi belirtildi.

“’Girilemez’ denilen her yere girdik, ’ulasilamaz’ denilen her noktaya ulastik"

Harekatin yapildigi bölge hakkinda basin mensuplarina bilgi veren 2’nci Hudut Tugay Komutan Yardimcisi Albay Ercan Sen, teröristlerin, ‘Kimsenin giremeyecegi, girse de çikamayacagi’ iddiasiyla “Cehennem Tepesi” olarak adlandirdiklari teröristlerin kullandigi 47 magara ve siginagin tespit edildigini, 13 teröristin etkisiz hale getirildigini ve 2 teröristin de teslim oldugunu söyledi.

Daha önce Avasin’de Pençe-Yildirim, Metina bölgesinde Pençe-Simsek harekatlarinin yapildigini vurgulayan Sen, “Pençe-Kilit Harekatinin da düzenlenmesiyle bu bölge adeta kilitlenmis ve emniyet altina alinmistir” ifadelerini kullandi. Kimsenin giremeyecegi iddiasiyla sözde Cehennem Tepe, Kale Tepe, Direnis Tepe olarak isimlendirilen tüm tepelerin ise TSK tarafindan kontrole alindigi bildirildi.



Harekat öncesi Irak’in kuzeyinden Türkiye’ye 900’ün üzerinde taciz ve sabotaj gerçeklestirildigini anlatan Sen, “Irak’in kuzeyinden halkimiza ve güvenlik güçlerimize yönelik saldirilari bertaraf etmek, sinir hattinin emniyetini saglamak maksadiyla 17 Nisan 2022’de baslayan Pençe-Kilit Operasyonu ile tüm terör inlerine girilmis, magara ve inleri teröristlerin baslarina yikilmistir. Kahraman komandolarimiz bu bölgenin emniyetini almis ve halen operasyonlara devam etmektedir. Neticede ’girilemez’ denilen her yere girdik, ’ulasilamaz’ denilen her noktaya ulastik” diye konustu.



"Inlerine girmeye devam edecegiz"

Harekat çerçevesinde operasyona giden timin komutani üstegmen ise, “Hain teröristler ve onlari destekleyenler iyi bilsinler, bizleri hiçbir sey yildiramaz. Son terörist etkisiz hale gelinceye kadar inlerine girmeye devam edecegiz. Ölürsek sehit, kalirsak gazi anlayisiyla mücadelemiz sürecek. Türk komandolari olarak bizim anlayisimiz budur. Milletimiz rahat olsun, dualarini bizden esirgemesinler” ifadelerini kullandi.

Teröristlere geçit vermemek için 7 gün 24 saat teyakkuz halinde olan Kahraman Mehmetçik terörle mücadelesine kesintisiz devam ediyor.
Kaynak: İHA