Markette 30, Pazarda 10 Lira

Kocaeli’de zincir marketlerin manav reyonlari ile semt pazarlarindaki fiyat farki tepkilere sebep oluyor.

Markette 30, Pazarda 10 Lira
Zincir marketlerin manav reyonlarinda satisa sunulan meyve ve sebzeler, semt pazarlarina göre yüksek fiyatlardan alici buluyor. Markette kilosu 30 liraya kadar çikan domates, semt pazarlarinda daha uygun fiyattan satiliyor. Kocaeli’de de bazi zincir marketlerde domates 34, biber 36, portakal 20, ayva 25, elma ise 22 liradan satiliyor. Semt pazarinda ayni ürünler ise kalitesine göre 12 ila 15 liradan alici buluyor.

"Aralarinda çok büyük bir uçurum var"

35 yildir pazarda esnaflik yaptigini söyleyen Yakup Doganyigit, "Biz çocuklugumuzdan beri meyve sebze ticaretindeyiz. Alisveriste halkin yanindayiz. Pazardaki meyve ve sebze ile markettekini bir tutma sansimiz yok. Markette 28-30 lira olan ayva, pazarda 5 liraya, 6 liraya satiliyor. Bu kadar fiyat farkinin olmamasi lazim. Markette 28 lira olan bir portakal pazarda 9 liradir. Marketlerde elma 22-23 liraya satiliyor, pazarlarda ise 10-11 liradan alici buluyor. Aralarinda çok büyük bir uçurum var. Onun için biz elimizden geldigince halka hizmet etmeye çalisiyoruz. Halkimizin da buna saygi duyarak, bizi tercih etmesini umariz. Pazardaki mal marketteki mala göre daha kalitelidir. Halka elimizden geldigi en iyi hizmeti vermeye çalisiyoruz" dedi.



"15 liralik ürüne 30 lira vermenin anlami yok"

Vatandaslarin mümkün oldukça semt pazarlarindan alisveris yapmasini tavsiye eden Doganyigit, "Vatandaslarin marketleri tercih etmesini istemem çünkü 15 liralik ürüne 30 lira vermenin anlami yok. Bizim en kaliteli mallarimiz onlarin mallarinin lüksüdür. Mesela, ’Bahçede ürün bir lira, 2 lira diyorlar’. Ürünün bir lira olmasi mümkün degil. Biz bu portakali 7 buçuk liraya satiyorsak, bunun bahçesinde oldugu 3 lira, 3 buçuk liradir. Bunun tabii ki toplanmasi, buraya gelmesi, burada tezgahin açilmasi, isçilerin çalismasi bunun en fazla yükselecegi rakam 5 buçuk 6 lira. Tabii ki esnaf da 1 lira kar kazanacak. 1 lirayi da halkin çok görmemesi lazim" diye konustu.



"Daha uygun fiyatli oldugu için pazari tercih ediyoruz"

Alisverisini pazardan yapmayi tercih eden ev hanimi Muazzez Atmaca, "Pazarda seçerek aliyorsun. Daha uygun fiyatli oldugu için tercih ediyoruz. Markette de taze olabilir ama pazar tercihimiz. Pazarda bakiyorsun, begendigin tezgahtan aliyorsun" seklinde konustu.

Kaynak: İHA