Iskilip'te 'Aksemseddin' Paneli

Istanbul’un fethinde önemli rol oynayan Aksemseddin, vefatinin 564. yilinda Çorum’un Iskilip ilçesinde anildi.

Iskilip'te 'Aksemseddin' Paneli
Fatih Sultan Mehmet’in hocasi olarak bilinen ve Istanbul’un fethinde önemli rol oynayan Aksemseddin için vefatinin 564. yilinda Çorum’un Iskilip anma töreni düzenlendi.

Seyhyavsi Camiinde okunan Kur’an-i Kerim tilaveti ve Mevlid-i Serif ile baslayan program, Iskilip Ögretmenevi Konferans Salonunda düzenlenen panel ile devam etti.

Panele konusmaci olarak Türkiye Yazarlar Birligi Baskani Dr. Mehmet Dogan, Tarihçi Yazar Arkeolog Ali Kilci, Ankara Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kazim Arican, Hitit Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Costu katildi.

Törende konusan Kaymakam Yunus Emre Vural, Iskilip’in önemli sahsiyetlerinin anilacagini belirterek, “Hocalarimiz bu gün Aksemseddin’den, Ebussuud’dan bahsedecekler. Herkesin özellikle burada bulunan gençlerin bu bilgilerden istifade etmesi bizleri çok mutlu eder. Konferansin düzenlenmesinde katkida bulunan herkese çok tesekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra konusan Arkeolog Tarihçi Yazar Ali Kilci da Aksemseddin hakkinda çok sayida belge bulundugunu belirterek, “Bu belgelerle Aksemseddin kitabini yazdik. Elimizdeki belgelerin yarisini degerlendirebildik. Evlik köyünde çesitli düzenlemelerin yapilmasi gerekiyor. Evlik camiinin taninmasi gerekiyor. Evlik köyünde bulunan çilehanenin de temizlenmesi bakiminin yapilmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Türkiye Yazarlar Birligi Baskani Türkiye Yazarlar Birligi Baskani Dr. Mehmet Dogan; “Biz bir sehri tanimadan önce o beldenin yetistirdigi insanlari taniriz. Iskilip’i tanimadan önce il tanidigim sahsiyet Atif Efendidir. Önemli sahsiyetlerden biri de Ebussuud Efendidir. Aksemseddin de Ebussuud Efendi de Osmanli imparatorlugunun 100 yilinda etkili olmus sahsiyetlerdir. Geçtigimiz yil Aksemseddin hazretlerinin ikamet ettigi köyü ziyaret etme imkanimiz olmustu. Istanbul’un fethinde Aksemseddin askerlerin bulundugu yerlerde manevi katkilarda bulunmustur. Manevi fetih olmasaydi fetih sonuca ulasmazdi” diye konustu.

Hitit Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Costu ise Ebussuud Efendi’nin Kur’an-i Kerimin ilk tefsirini yaptigini ve bunu Kanuni Sultan Süleyman’a arz ettigini belirterek, tefsirin daha sonra ders kitabi olarak okutuldugunu ifade etti.

Konferansi, Vali Yardimcisi Tamer Orhan, Iskilip Kaymakami Yunus Emre Vural, Belediye Baskan Vekili Hatun Çam ve davetliler izledi.
Kaynak: İHA