Dünya Ekonomik Forumu Yarin Davos'ta Basliyor

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), yarin Isviçre’nin Davos kasabasinda basliyor.

Dünya Ekonomik Forumu Yarin Davos'ta Basliyor


Isviçre’nin Davos kasabasinda 1971 yilindan bu yana düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yarin basliyor. WEF’in kurucusu Prof. Dr. Klaus Schwab yaptigi açiklamada, küresel ve ulusal düzeyde artan parçalanmanin güven erozyonu ile birlestigini belirterek, zirvenin bu yilki temasinin “Parçalanmis Bir Dünyada Isbirligi" oldugunu açikladi.

20 Ocak’a kadar sürecek olan zirve kapsaminda, 130 ülkeden 50’si devlet ve hükümet baskani olmak üzere 2 bin 700’den fazla katilimci bir araya gelecek. Zirve kapsaminda, iklim degisikligi, enflasyon, gida güvenligi, açlik, terör ve Rusya-Ukrayna Savasi, enerji, isgücü gibi birçok konu düzenlenen oturumlar ve konferanslarda ele alinacak. Bu yil 53’üncüsü düzenlenecek olan zirvede, dünyanin karsi karsiya oldugu sorunlarin üstesinden gelmek için çözümlere ve kamu-özel isbirligine odaklanilacak.

Rusya’nin zirveye girisi yasaklandi

Türkiye, resmi düzeyde zirveye katilmazken, Türk is dünyasindan zirvede yer alacak. Rusya, zirveye davet edilmezken, Rusya’dan gelenlerin zirveye girisi de yasaklandi. Farkli ülkelerde çalisan Rus vatandaslari ise zirveye katilabilecek.

Zirveye katilacak isimler arasinda, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, AB Parlamentosu (AP) Baskani Roberta Metsola, Avusturya Basbakani Karl Nehammer, Almanya Basbakani Olaf Scholz, Belçika Basbakani Alexander De Croo, Bulgaristan Basbakani Kiril Petkov, Kolombiya Devlet Baskani Ivan Duque, Hirvatistan Basbakani Andrej Plenkovic, Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis, Irak Cumhurbaskani Berham Salih, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Baskani Neçirvan Barzani, Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog, Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol, Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Baskani Cyril Ramaphosa, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Finlandiya Basbakani Sanna Marin, Hollanda Basbakani Mark Rutte, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Ispanya Basbakani Pedro Sanchez yer aliyor.

Protestolar bekleniyor

Zirve, sirasinda protestolarin düzenlenmesi beklenirken, Isviçre zirvenin güvenligi için polise ek olarak 5 bin asker görevlendirdi. Davos kasabasina geçen kara ve demir yollari siki sekilde denetlenecek.
Kaynak: İHA