Dolandiricilarin Cesareti

Kocaeli’de yasagi oldugu için yurt disina çikamayan yakini için kendilerini "MIT görevlisi" olarak tanitan sahislardan yardim isteyen kisi dolandirildi. "MIT görevlisiyiz" diyerek bronz renkte rozet gösteren sahislara ve aracilara inanan adam, 9 bin 400 avrosundan oldu.

Dolandiricilarin Cesareti
Olay, 2020 yilinda Kocaeli’de meydana geldi. Özcan K. (47), yurt disina çikma yasagi bulunan yakinin kendisinden yardim istemesiyle Ö.U. ile iletisime geçti. Bu kisi iddiaya göre Özcan K.’yi, "Istanbul MIT sorumlusunu taniyorum" diyerek, T.A. ile V.A. isimli sahislarla tanistirdi. Kendilerini sözde MIT görevlisi olarak tanitan süpheliler, Özcan K.’ya bronz renkli bir rozet göstererek, yardim edebilecekleri iddiasinda bulundu. Özcan K., yasagi oldugu için yurt disina çikamayan yakinin, yurt disina çikmasi gerektigini söyleyerek, yardim istedi.

MIT görevlisi olarak tanidigi kisilere güven duyan ve inanan Özcan K., Ö.U.’ya 3 bin 900 avro, Ö.U.’nun babasi H.U.’ya da 5 bin 500 avro olmak üzere, toplamda 9 bin 400 avro verdi. Özcan K., talep edilen parayi verdikten sonra yakininin isinin hallolmasini bekledi. Bir süre bekleyen ve hiçbir sekilde sahislardan olumlu dönüs alamayan Özcan K., dolandirildigini anladi. Süphelilere verdigi paradan sadece 20 bin TL alabilen Özcan K., sikayetçi oldu.

5 süpheli hakkinda dava açildi

Olaya iliskin sorusturma baslatilmasiyla H.U. (72) ile oglu Ö.U. (41), M.A.A. (66), T.A. (41) ve V.A. (38) gözaltina alindi. Süpheliler hakkinda, "Kisinin kendisini kamu görevlisi çalisani olarak tanitmasi veya bu kurumlarla iliskili oldugunu söylemesi suretiyle dolandiricilik" suçundan dava açildi. Iddianamede ifadesi yer alan tutuksuz saniklardan T.A. ile V.A., suçlamalari kabul etmedi. H.U. ise ifadesinde, "Özcan benden oglum Ö.U.’nun numarasini istedi. Bende oglumun numarasini verdim. Özcan bana, ogluma vermem için 4 bin 500 Euro para verdi. 3 gün sonra da parayi istedi. Esimin huzurunda parayi Özcan’a teslim ettim. Suçlamalari kabul etmiyorum" dedi.



Iddianameden

Iddianamede, süphelilerin savunmalarinin ’suçtan kurtulmaya yönelik’ ve ’gerçek disi’ oldugu kanaatine varildigi vurgulandi. Ayni zamanda iddianamede, süphelilerin Özcan K.’ya MIT görevlisi olduklarini belirttikleri, kimlik göstererek, kamu kurumlarinda tanidiklarinin olduklarini söyledikleri ve Özcan K.’dan para aldiklari ifade edildi. Süphelilerin bu sekilde kendilerine menfaat sagladiklarinin kaydedildigi iddianamede, kamu davasinin açilmasi için yeterli suç süphesinin bulundugu belirtildi.

"Özcan K.’nin bir sorunu vardi ama ne oldugunu bilmiyorum"

Kocaeli 7. Agir Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz saniklarin yargilanmalarina baslandi. Durusmada tutuksuz sanik Ö.U. hazir bulunurken, V.A. T.A. ve M.A.A. katilmadi. Ö.U.’nun dosyada ismi geçen babasi H.U.’nun ise vefat ettigi ögrenildi. Savunmasi için söz hakki verilen Ö.U., üzerine atili suçlamayi kabul etmedigini belirterek, Özcan K. ile tanidigi vasitasiyla tanistigini ifade etti.

Ö.U., "Özcan K.’nin bir sorunu vardi ama ne oldugunu bilmiyorum. Özcan yardim isteyince ben de onu daha önce tanistigim ve akilli bir insan oldugunu bildigim M.A.A. ile tanistirdim. M.A.A.’nin avukatlarla iliskisi oldugu için ona yardimci olabilecegini düsündüm. Bundan sonra benimle müsteki arasinda herhangi bir olay olmadi" dedi.



"Parayi neden bana gönderdi bilmiyorum"

M.A.A.’nin Özcan K.’yi V.A.’ya yönlendirdigini dile getiren Ö.U., "Bildigim kadariyla Özcan islerin halledilmesi için 80 bin TL kadar parayi sanik V.A.’ya vermis ancak ben V.A. ve T.A.’yi tanimam. Para alisverisinden sonra sadece kendilerini bir kere gördüm. Müsteki onlardan para istiyordu. Bu nedenle V.A. Özcan’a bir senet verdi. Olaylarla iliskim bundan ibarettir. Diger sanik H.A. benim babam olur, ancak kendisi ölmüstür. Müsteki bu olaylarda bana verilmek üzere bir miktar parayi babama vermis. Parayi neden bana gönderdi bilmiyorum. Babam bu parayi eve götürmüs. Ben bu olayi sonradan ögrendim. Bana para geleceginden de haberim yoktu. Babam bu parayi Özcan’a geri vermis" diye konustu.

Mahkeme heyeti, eksik hususlarin giderilmesine karar vererek, durusmayi erteledi.
Kaynak: İHA