Ayvalik Vizyonu Çalistayi Basladi

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde, Ayvalik Belediyesi, Ayvalik Ticaret Odasi, Ayvalik Kent Konseyi ve Ayvalik Turizm Gelistirme Birligi (AYTUGEB) tarafindan düzenlenen “Ayvalik Vizyonu Çalistayi” basladi.

Ayvalik Vizyonu Çalistayi Basladi
3 gün sürecek olan çalistay; BAÜ Ayvalik Meslek Yüksekokulu Oturum Baskani Prof. Dr. Ayhan Gökdeniz’in sunumuyla basladi.

Ayvalik Kaymakami Hasan Yaman, CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Balikesir Milletvekili Ahmet Akin, Balikesir Büyüksehir Belediye Baskan Yardimcisi Birol Sahin, Gömeç Belediye Baskani Mehmet Irem Himam, AYTUGEB yöneticileri ve siyasi partilerle, sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerinin yani sira akademisyenlerin katildigi çalistayin açilis konusmasini yapan Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin çalistaya destek verenlere tesekkür etti.

Çalistay için geçen yil Kasim ayindan baslayip, düzenli araliklarla toplantilar yaparak bugüne hazirlandiklarini dile getiren Baskan Ergin, “Çalistayimizda dört baslikta ’Kent ve Yasam Kültürü’, ’Turizm ve Sürdürülebilirlik’, ’Dogal ve Kültürel Miras’ ve ’Gastronomi, Ölmez Agaç ve Ayvalik Mutfagi’ konularini masaya yatiracagiz” dedi.

Çalistaya katki vermek isteyenlere yönelik olarak Aralik ayinda yapilan duyurunun ardindan çok sayida basvuru aldiklarini belirten Baskan Ergin, “12 farkli üniversiteden, farkli anabilim dallarindan olusan 21 kisilik bilim kurulunun; basvuru yapan 64 çalismayi degerlendirdigini ve bu bildirilerden 26’sinin sunulacagi çalistayda, Ortak Akil masalarinda yer almak isteyen katilimcilarin sayisinin da 120’nin üzerinde oldugunu vurguladi.

Ayvalik’in, turizm kenti oldugu kadar ayni zamanda zeytin ve zeytinyagi memleketi oldugunu ifade eden Baskan Ergin konusmasini söyle sürdürdü; “Ülkemizde en degerli zeytinlerin dolayisiyla zeytinyaginin çiktigi bölge burasidir. Ayvalik’a turizm amaçli gelen hemen hemen herkes, dönerken bu ürünlerimizden kendileri ve arkadaslari için götürmektedir. Bu da yine turizm sayesindedir. Turizm, 50-55 sektörden girdi alip, girdi vermektedir. Bu veri; bilimsel anlamda da ispatlanmistir. Ayrica, turizm yöresel ekonomide katma deger olusturup, bölgesel istihdama da çok büyük katki sunmaktadir. Bu ve buna benzer nedenlerle Ayvalik’ta turizmi öncelememiz gerekmektedir. Ayvalik, tam bu noktada yol ayrimindadir. Ayvalik’ta turizmi nasil büyütebiliriz ve dis turizme nasil açabiliriz. Tabi ki bu büyümeyi ‘koruyarak kullanma’ ya da moda tabirle ‘sürdürülebilir kalkinma’ ve ‘sürdürülebilir turizm’ çerçevesinde yapmamiz gerekmektedir. Bu çalistaydan bekledigimiz en temel çikti ve sonuç bence budur. Ayvalik ilçemiz 2007 yili Devlet Planlama Teskilati verilerine göre; gelismislik endeksleri siralamasinda; 872 ilçe arasinda 64’üncü, Balikesir’in toplam 19 ilçesi arasinda da Balikesir Merkez ve Bandirma ilçelerinden sonra 3’üncü siradadir. Ayni arastirmada; Balikesir ili ‘Iktisadi Faaliyet Kollari’ siralamasinda turizm sektörü yüzde 51.71 ile 7’inci siradadir. Bununla birlikte Balikesir kiyi bölgelerinde bulunan mavi bayrakli plaj sayisi 19’dur. Bölgeyle ilgili bir bilimsel çalismaya göre; Ayvalik’ta; Sektörler liginde ‘Turizm ve Turizme Bagli Alt Sektörler’ 2000 yilinda yüzde 52 iken, bu oran 2010 yilinda yüzde 63’e çikmistir. Bu orani bugün ölçsek sanirim yüzde 80-85 oraninda olacaktir. Yani Ayvalik’in önü de arkasi da sagi da solu da turizmdir. Bu turizmi nasil büyütecegimizin cevabi da, bu çalistaydan çikacaktir. Buna inaniyorum” diye konustu.

Açilista konusan CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Balikesir Milletvekili Ahmet Akin ise, Türkiye’nin en önemli destinasyonlarindan biri olan Ayvalik’in turizm alaninda gelisimini sürdürüp, istedigi noktaya yükselmesi için böylesi önemli bir çalistayin düzenlenmesinden duydugu memnuniyeti ifade etti.

Kentin diger milletvekillerinin ortak degerlerinin Balikesir oldugunun altini çizen Akin, “Bakildiginda; Ayvalik çok güzel ve büyük bir destinasyon. Tarih var. Kültür var, turizm var. Gastronomi var. Baktiginiz zaman hakikaten Türkiye genelinde ki; Bodrum, Çesme gibi turizm merkezlerinin yaninda inanin Ayvalik bir adim önde olacak. Çünkü Ayvalik’in, her noktasiyla anlatacagi çok sey var.” diye konustu.

Ayvalik Kaymakami Hasan Yaman da yaptigi konusmada, Ayvalik’in turizminde konaklama sayisinin arttirilabilmesinin önemine isaret etti.

Açilis konusmalarinin ardindan baslayan çalistayin ilk oturumunda; Dünya Kardes Sehirleri Birligi Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, XPD Otel Danismanligi Baskani Otelci Cem Kinay, NAR Gourmet Yön. Kur. Üyesi Yemek Sanatlari Merkezi Baskani Vedat Basaran, Tourstalia GM Istanbul Melih Yetis, Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Prof. Dr. Volkan Altintas ile Çokgezen Gurme Akif Budak konusmaci olarak katildi.

Kaynak: İHA