Vali Kösger'den Çarpici Turizm Yorumu
10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerle bir araya gelen Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, kent gündemine iliskin önemli açiklamalar yapti. Izmir turizmiyle ilgili sözleri dikkat çeken Vali Kösger, "Izmir’de 80 bin yatak var. Bunun 40 bini turistik belgeli nitelikli yatakken, 40 bini belediye belgeli. 80 bin yatakla Izmir’de turizmi patlatamazsiniz. Tanitmaya çalisirsaniz da birinci sene patlattiginizda ikinci sene rezil olursunuz. O yüzden nitelikli yatak sayisini artirmamiz lazim" dedi.
Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü nedeniyle kentteki basin mensuplariyla bir araya geldi. Hitabinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitlayan Vali Kösger; Çesme Projesi, Kemeralti Çarsisi, Yeni Yüzyil Iktisat Izmir Kongresi gibi Izmir’i yakindan ilgilendiren pek çok konu hakkinda degerlendirmede bulundu. Izmir’de 40 bini nitelikli olmak üzere 80 bin yatak kapasitesi oldugunu ve 80 bin yatakla turizmin patlamayacagini vurgulayan Vali Kösger, önce altyapinin olusturulmasi gerektigini altini çizdi.
“Her yil farkli temalarda iktisat kongresini yinelememiz lazim”
17 Subat’ta, Izmir iktisat Kongresi’nden 100 yil sonra gerçeklesecek Yeni Yüzyil Izmir Iktisat Kongresi’nin binasina iliskin bilgi veren Vali Kösger, “Olaganüstü bir gayretle gece-gündüz çalisiliyor. 100 yil sonra Atatürk’ün Izmir Iktisat Kongresi’nin gerçeklestirildigi binanin yerinde, dis görseli itibariyle orijinal haline uygun bir binada yetkin akademisyenler ve uygulamacilar marifetiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyilinin degerlendirilecegi bir iktisat kongresini Cumhurbaskanimizin katilimiyla gerçeklestirecegiz. Maalesef zamaninda binaya sahip çikilmamisti. O binayi tekrar ihya ediyoruz. Buradan da öneride bulunuyorum; her yil farkli temalarda Izmir’de iktisat kongresini yinelememiz lazim. Örnegin önümüzdeki yil Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ekonomik iliskileri üzerine bütün Türk Cumhuriyetlerinin katilacagi bir iktisat kongresi yapalim. Sonraki Türkiye ve Orta Dogu olsun, bir sonraki Türkiye ve Balkanlar olsun. Bu kongre, belki giderek tüm dünyayi gündeme alan Izmir’in kongreler sehri olmasi yolunda bir baslangiç olsun” dedi.
Izmir’e teknoloji serbest bölgesi
Izmir’in önder sehir olmasi ile ilgili yapilacak çok is oldugunu vurgulayan Vali Kösger, söyle devam etti: “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardim etmez ama hedefin varsa yandan esen rüzgarla da yol alirsin. Izmir’in bir hedefinin olmasi lazim. Izmir, müthis potansiyeli olan bir sehir. Bunu iyi degerlendirmemiz lazim. Izmir’in Türkiye’nin teknoloji baskenti olmasi gerektigini söylüyorum. Bunu söylerken afaki sekilde söylemiyorum. Izmir’in, diger sehirlerden ayristigi alan teknoloji, bilisim ve inovasyondur. Izmir’in harekete geçmesi lazim, hareketlendirmeye çalisiyoruz. Izmir’de teknoloji serbest bölgesi olmasiyla ilgili önerim var, çalismalari devam ediyor. Alsancak’ta eski endüstriyel bölgenin serbest bölgeye dönüsmesini öneriyoruz.”
“80 bin yatakla Izmir’de turizmi patlatamazsiniz”
Hitabinin ardindan gazetecilerin sordugu sorulari yanitlayan Vali Kösger, “Çesme Projesi, Izmir’e seviye atlatacak bir proje. Izmir’de 80 bin yatak var. Bunun 40 bini turistik belgeli nitelikli yatakken, 40 bini belediye belgeli. 80 bin yatakla Izmir’de turizmi patlatamazsiniz. Tanitmaya çalisirsaniz da birinci sene patlattiginizda ikinci sene rezil olursunuz. O yüzden nitelikli yatak sayisini artirmamiz lazim. Önümüzde böyle bir proje var ve bu bütün taraflarla istisare edilerek yürütülüyor. Oradan alinan geri beslemelerle proje revize ediliyor. Bütün unsurlar düsünülüyor” diye konustu.
“Ilk asamanin projesi devam ediyor”
Yatak sayisinin 100 binden 35 bine inmesinin sebebini de açiklayan Vali Kösger, söyle devam etti: “Bu iki asamali bir proje. Önce bir safhada Cumhurbaskanligi karariyla belli bir hektar Çesme Turizm Bölgesi olarak ilan edilmis, ikinci asama daha da genisletilerek belli bir projeye ulastirilmis. Yarginin yürütmesini durdurdugu, ikinci asamadir. Ilk asamadaki 9 bin 574 hektar alan, sonraki genislemeyle birlikte 12 bin 145 hektara ulasiyordu. Yargi, ikinci asamada genisletilen alanin yürütmesini durdurdu. Ilk asamanin projesi devam ediyor ve bakanlikta onay bekliyor. Onay çiktiktan sonra burada turizmle ilgili yatirimlar devam edecek. Izmir’in daha iyi hale gelmesi için harekete geçilmesi gereken hangi alan varsa harekete geçmeye çalisiyoruz. Izmir’i süratli bir sekilde dönüstürmek için gayret lazim. O hedefe dogru bütün unsurlarla hedefe ilerlememiz lazim.”
“Sihirli iksir degil”
Kemeralti Çarsisi’nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne girmesi için hazirlanan dosya ile ilgili soruya yanit veren Vali Kösger, “Izmir’in turizm kapasitesini kullanmadigini hepimiz biliyoruz. Izmir’in UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde iki tane eseri var. Efes ve Bergama miras listesinde. Türkiye’deki 17 eserin 2’si Izmir’de. 3 tane de geçici listede yerimiz var. UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer almak, sanki bütün sorunlari çözecek sihirli iksirmis gibi takdim ediliyor. Sizin iki tane dünya miras listesinde yeriniz var. Bu iki yer turizminize ne katki sagladi; Izmir’e 1 milyon 200 bin turist geliyor. Izmir’deki 80 bin yatagin 40’i nitelikli. 80 bin yatagin tümünü kullansak, bir turist ortalama bir hafta kalsa 52 haftayi 80 binle çarptigimizda 4 milyon ediyor. Izmir’e getirebileceginiz en fazla turist sayisi 4 milyon. Bu çok basit ve 365 günün dolu oldugunu varsayarak yapilan bir hesap. Siz Kemeralti’ni miras listesine çikarirsaniz turist gelse bile agirlayacaginiz yatak yok. Önce altyapiyi olusturmamiz lazim” sözlerine yer verdi.
“Belirlenmis bir hedef yok”
Izmir’in turizmde ne yapmak istedigine dair belirlenmis bir hedefi yok olmadigini vurgulayan Vali Kösger, sözlerini söyle sürdürdü: “Bir dil birligi yok, bir sembol veya amblem birligi yok. Simdi bu tanitim unsurlarini tek çati altinda topladik. Izmir’i nasil tanitacagimizi çalisiyoruz. Kemeralti’nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer almasi lazim, bekliyoruz ama önce Kemeralti’nin çevresinin düzeltilmesi lazim. Oradaki tarihi dokunun ortaya çikarilmasi, bazi çirkinliklerin kaldirilmasi lazim. Turist memnun kalmazsa daha önce gelenin yarisi bile gelmez. Önce kendimizi hazirlamamiz lazim. Izmir’in nitelikli yatak kapasitesi basta olmak üzere kapasitemizi artirmamiz lazim. Gemiler geliyor, Izmir’in hikayesi yok diye yolcu indirmemeye basladilar. Kusadasi’na gidiyorlar, Izmir’i pas geçip Istanbul’a gidiyorlar. Izmir’in hikayesini olusturmamiz lazim. Elimizde son derece degerli materyaller var. Izmir’in rakibi Barselona, Milan’dir. Buralarla rekabet etmesini saglamamiz lazim. Her seyden önce altyapimizi hazirlamamiz lazim. Bu uzun soluklu, hedefi belli ve gayret isteyen çalismalarla olabilir. Bu imaji insa etmemiz lazim. Izmir, islenmeyi bekleyen bir pirlanta. Kalacak yerler olusturmazsaniz, yeni aktiviteler olusturmazsaniz, buraya özgü ürünler üretip satamazsaniz turizmden ne anladik? Turist gelip sehrin sokaklarini dolasir, çöpünü birakir gider. Hiçbir seye faydasi olmaz.”
Konak Pier ve Kemeralti arasinda yesil alan
Yeni kongre binasinda 700 kisilik amfi salon olacagini ifade eden Vali Kösger, “Orijinalindeki gibi ortasindan yol geçen bir bina insa ediyoruz. Hemen bitisikte Vakkiflar’a ait bir alan vardi. Buranin hareketlenmesinden sonra bir is adami orayi yap-islet-devret ile aldi ve altini is hani, üstünü de 76 odali tarihi otele dönüstürecek. Apartmanlari kaldirip Konak Pier ile arayi birlestirip orayi yesil alan yapmak gibi bir düsüncemiz de var. O da gerçeklesirse Kemeralti’nin bir girisi Konak Pier ile bütünlesik sekilde tarihi dokunun içinden geçerek gerçeklesmis olacak. Kemeralti’ni bu sekilde getirirsek miras listesine girse de girmese de bir çekim merkezi olacak” diye belirtti.
5 yildizli 360 odali termal otel
Vali Kösger, yapilmasi planlanan yapilarla ilgili su bilgileri verdi: “Hükümet Konagi’nin arkasini yikiyoruz. Orada daha önce adliye binasi varmis. O adliye binasi Osmanli döneminde yapilmis bir liseymis. Onun fotograflarini bulduk ve bundan hareketle orada tarihi dokuyla uyumlu bir Izmir Valiligi birimlerini toplayacagiz. Balçova Termal Oteli’nde de 5 yildizli 360 odali termal otel konseptinde bir planin son asamasina geldik. Aqua dahil bu alana otel insaati ile ilgili süreç baslayacak.”
“Kirletenin cezasini çekmesi lazim”
Vali Kösger, Gaziemir’deki nükleer atikla ilgili soruya, “Bu konu Izmir’in gündeminde uzun zamandir olan bir konu. Orada bir sahis özel mülkünde üretim yaptigi uygunsuz maddeler getirmis. Sonrasinda da kirlettigi sahanin devletten ya da belediyeden temizlenmesini bekliyor. Vatandas kirlettigi yeri temizlememekte israr ediyor. Sorun çözülmek üzere diye biliyorum. Kirletenin cezasini çekmesi lazim” yanitini verdi.
“Bazi arkadaslar bir bardak suda firtina koparmayi seviyor”
Yikilan Buca Cezaevi alani ile ilgili askiya çikan plana itiraz eden belediye ve sivil toplum kuruluslarinin olmasina iliskin soruya Vali Kösger, “Bu Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile belediyeler arasinda olan bir konu ama Izmir’de bazi arkadaslar bir bardak suda firtina koparmayi seviyor. Anladigim kadariyla burada da yine hiç gereksiz sekilde bir seyler köpürtülmeye çalisiliyor. Orasi cezaeviyken devlet oradaki cezaevini kapatti, yapilasma haklarindan da vazgeçiyor. Minimal bir yapilasma ile yesil alana dönüsecegi ile ilgili bilgi var ama sanki farkli bir sey varmis gibi bir algi olusturulmaya çalisiliyor. Bu konudaki kanaatim bu” cevabini verdi.
“Bin 656 konut ve 186 isyeri teslim edildi”
Vali Kösger son olarak 30 Ekim 2020 Izmir depremi sonrasi yapilan binalarla ilgili soruya su yaniti verdi: “Izmir’de 30 Ekim depreminden sonra 7 proje alaninda bin 346 konut ve 184 ticari bina, hak sahiplerine teslim edildi. Rezerv alanda 300 konut olmak üzere bin 656 konut ve 186 isyeri teslim edilmis oldu. Çalismalar devam ediyor. Depremzedelerin talepleri dogrultusunda düsük faizli, uzun vadeli bir kredi verilecek. Onlarin dönüsümü kendilerinin yapmasi lazim.”
“Izmir’de asayis berkemal”
Emniyet, sahil güvenlik ve jandarma ekiplerinin yaptigi çalismalarin detayli sunumunun ardindan açiklama yapan Vali Kösger, “Izmir’de 20 bine yakin güvenlik mensubu güvenlik ve asayisi saglamaya çalisiyor. Izmir’de asayis berkemal. Allah’in izni ile bir sikinti yok. Arkadaslarimiz ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyor. Izmir’i Türkiye’nin güvenli sehirlerinden biri haline getirmek için gayret ediyorlar” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA
“Her yil farkli temalarda iktisat kongresini yinelememiz lazim”
17 Subat’ta, Izmir iktisat Kongresi’nden 100 yil sonra gerçeklesecek Yeni Yüzyil Izmir Iktisat Kongresi’nin binasina iliskin bilgi veren Vali Kösger, “Olaganüstü bir gayretle gece-gündüz çalisiliyor. 100 yil sonra Atatürk’ün Izmir Iktisat Kongresi’nin gerçeklestirildigi binanin yerinde, dis görseli itibariyle orijinal haline uygun bir binada yetkin akademisyenler ve uygulamacilar marifetiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyilinin degerlendirilecegi bir iktisat kongresini Cumhurbaskanimizin katilimiyla gerçeklestirecegiz. Maalesef zamaninda binaya sahip çikilmamisti. O binayi tekrar ihya ediyoruz. Buradan da öneride bulunuyorum; her yil farkli temalarda Izmir’de iktisat kongresini yinelememiz lazim. Örnegin önümüzdeki yil Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ekonomik iliskileri üzerine bütün Türk Cumhuriyetlerinin katilacagi bir iktisat kongresi yapalim. Sonraki Türkiye ve Orta Dogu olsun, bir sonraki Türkiye ve Balkanlar olsun. Bu kongre, belki giderek tüm dünyayi gündeme alan Izmir’in kongreler sehri olmasi yolunda bir baslangiç olsun” dedi.
Izmir’e teknoloji serbest bölgesi
Izmir’in önder sehir olmasi ile ilgili yapilacak çok is oldugunu vurgulayan Vali Kösger, söyle devam etti: “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardim etmez ama hedefin varsa yandan esen rüzgarla da yol alirsin. Izmir’in bir hedefinin olmasi lazim. Izmir, müthis potansiyeli olan bir sehir. Bunu iyi degerlendirmemiz lazim. Izmir’in Türkiye’nin teknoloji baskenti olmasi gerektigini söylüyorum. Bunu söylerken afaki sekilde söylemiyorum. Izmir’in, diger sehirlerden ayristigi alan teknoloji, bilisim ve inovasyondur. Izmir’in harekete geçmesi lazim, hareketlendirmeye çalisiyoruz. Izmir’de teknoloji serbest bölgesi olmasiyla ilgili önerim var, çalismalari devam ediyor. Alsancak’ta eski endüstriyel bölgenin serbest bölgeye dönüsmesini öneriyoruz.”
“80 bin yatakla Izmir’de turizmi patlatamazsiniz”
Hitabinin ardindan gazetecilerin sordugu sorulari yanitlayan Vali Kösger, “Çesme Projesi, Izmir’e seviye atlatacak bir proje. Izmir’de 80 bin yatak var. Bunun 40 bini turistik belgeli nitelikli yatakken, 40 bini belediye belgeli. 80 bin yatakla Izmir’de turizmi patlatamazsiniz. Tanitmaya çalisirsaniz da birinci sene patlattiginizda ikinci sene rezil olursunuz. O yüzden nitelikli yatak sayisini artirmamiz lazim. Önümüzde böyle bir proje var ve bu bütün taraflarla istisare edilerek yürütülüyor. Oradan alinan geri beslemelerle proje revize ediliyor. Bütün unsurlar düsünülüyor” diye konustu.
“Ilk asamanin projesi devam ediyor”
Yatak sayisinin 100 binden 35 bine inmesinin sebebini de açiklayan Vali Kösger, söyle devam etti: “Bu iki asamali bir proje. Önce bir safhada Cumhurbaskanligi karariyla belli bir hektar Çesme Turizm Bölgesi olarak ilan edilmis, ikinci asama daha da genisletilerek belli bir projeye ulastirilmis. Yarginin yürütmesini durdurdugu, ikinci asamadir. Ilk asamadaki 9 bin 574 hektar alan, sonraki genislemeyle birlikte 12 bin 145 hektara ulasiyordu. Yargi, ikinci asamada genisletilen alanin yürütmesini durdurdu. Ilk asamanin projesi devam ediyor ve bakanlikta onay bekliyor. Onay çiktiktan sonra burada turizmle ilgili yatirimlar devam edecek. Izmir’in daha iyi hale gelmesi için harekete geçilmesi gereken hangi alan varsa harekete geçmeye çalisiyoruz. Izmir’i süratli bir sekilde dönüstürmek için gayret lazim. O hedefe dogru bütün unsurlarla hedefe ilerlememiz lazim.”
“Sihirli iksir degil”
Kemeralti Çarsisi’nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne girmesi için hazirlanan dosya ile ilgili soruya yanit veren Vali Kösger, “Izmir’in turizm kapasitesini kullanmadigini hepimiz biliyoruz. Izmir’in UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde iki tane eseri var. Efes ve Bergama miras listesinde. Türkiye’deki 17 eserin 2’si Izmir’de. 3 tane de geçici listede yerimiz var. UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer almak, sanki bütün sorunlari çözecek sihirli iksirmis gibi takdim ediliyor. Sizin iki tane dünya miras listesinde yeriniz var. Bu iki yer turizminize ne katki sagladi; Izmir’e 1 milyon 200 bin turist geliyor. Izmir’deki 80 bin yatagin 40’i nitelikli. 80 bin yatagin tümünü kullansak, bir turist ortalama bir hafta kalsa 52 haftayi 80 binle çarptigimizda 4 milyon ediyor. Izmir’e getirebileceginiz en fazla turist sayisi 4 milyon. Bu çok basit ve 365 günün dolu oldugunu varsayarak yapilan bir hesap. Siz Kemeralti’ni miras listesine çikarirsaniz turist gelse bile agirlayacaginiz yatak yok. Önce altyapiyi olusturmamiz lazim” sözlerine yer verdi.
“Belirlenmis bir hedef yok”
Izmir’in turizmde ne yapmak istedigine dair belirlenmis bir hedefi yok olmadigini vurgulayan Vali Kösger, sözlerini söyle sürdürdü: “Bir dil birligi yok, bir sembol veya amblem birligi yok. Simdi bu tanitim unsurlarini tek çati altinda topladik. Izmir’i nasil tanitacagimizi çalisiyoruz. Kemeralti’nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer almasi lazim, bekliyoruz ama önce Kemeralti’nin çevresinin düzeltilmesi lazim. Oradaki tarihi dokunun ortaya çikarilmasi, bazi çirkinliklerin kaldirilmasi lazim. Turist memnun kalmazsa daha önce gelenin yarisi bile gelmez. Önce kendimizi hazirlamamiz lazim. Izmir’in nitelikli yatak kapasitesi basta olmak üzere kapasitemizi artirmamiz lazim. Gemiler geliyor, Izmir’in hikayesi yok diye yolcu indirmemeye basladilar. Kusadasi’na gidiyorlar, Izmir’i pas geçip Istanbul’a gidiyorlar. Izmir’in hikayesini olusturmamiz lazim. Elimizde son derece degerli materyaller var. Izmir’in rakibi Barselona, Milan’dir. Buralarla rekabet etmesini saglamamiz lazim. Her seyden önce altyapimizi hazirlamamiz lazim. Bu uzun soluklu, hedefi belli ve gayret isteyen çalismalarla olabilir. Bu imaji insa etmemiz lazim. Izmir, islenmeyi bekleyen bir pirlanta. Kalacak yerler olusturmazsaniz, yeni aktiviteler olusturmazsaniz, buraya özgü ürünler üretip satamazsaniz turizmden ne anladik? Turist gelip sehrin sokaklarini dolasir, çöpünü birakir gider. Hiçbir seye faydasi olmaz.”
Konak Pier ve Kemeralti arasinda yesil alan
Yeni kongre binasinda 700 kisilik amfi salon olacagini ifade eden Vali Kösger, “Orijinalindeki gibi ortasindan yol geçen bir bina insa ediyoruz. Hemen bitisikte Vakkiflar’a ait bir alan vardi. Buranin hareketlenmesinden sonra bir is adami orayi yap-islet-devret ile aldi ve altini is hani, üstünü de 76 odali tarihi otele dönüstürecek. Apartmanlari kaldirip Konak Pier ile arayi birlestirip orayi yesil alan yapmak gibi bir düsüncemiz de var. O da gerçeklesirse Kemeralti’nin bir girisi Konak Pier ile bütünlesik sekilde tarihi dokunun içinden geçerek gerçeklesmis olacak. Kemeralti’ni bu sekilde getirirsek miras listesine girse de girmese de bir çekim merkezi olacak” diye belirtti.
5 yildizli 360 odali termal otel
Vali Kösger, yapilmasi planlanan yapilarla ilgili su bilgileri verdi: “Hükümet Konagi’nin arkasini yikiyoruz. Orada daha önce adliye binasi varmis. O adliye binasi Osmanli döneminde yapilmis bir liseymis. Onun fotograflarini bulduk ve bundan hareketle orada tarihi dokuyla uyumlu bir Izmir Valiligi birimlerini toplayacagiz. Balçova Termal Oteli’nde de 5 yildizli 360 odali termal otel konseptinde bir planin son asamasina geldik. Aqua dahil bu alana otel insaati ile ilgili süreç baslayacak.”
“Kirletenin cezasini çekmesi lazim”
Vali Kösger, Gaziemir’deki nükleer atikla ilgili soruya, “Bu konu Izmir’in gündeminde uzun zamandir olan bir konu. Orada bir sahis özel mülkünde üretim yaptigi uygunsuz maddeler getirmis. Sonrasinda da kirlettigi sahanin devletten ya da belediyeden temizlenmesini bekliyor. Vatandas kirlettigi yeri temizlememekte israr ediyor. Sorun çözülmek üzere diye biliyorum. Kirletenin cezasini çekmesi lazim” yanitini verdi.
“Bazi arkadaslar bir bardak suda firtina koparmayi seviyor”
Yikilan Buca Cezaevi alani ile ilgili askiya çikan plana itiraz eden belediye ve sivil toplum kuruluslarinin olmasina iliskin soruya Vali Kösger, “Bu Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile belediyeler arasinda olan bir konu ama Izmir’de bazi arkadaslar bir bardak suda firtina koparmayi seviyor. Anladigim kadariyla burada da yine hiç gereksiz sekilde bir seyler köpürtülmeye çalisiliyor. Orasi cezaeviyken devlet oradaki cezaevini kapatti, yapilasma haklarindan da vazgeçiyor. Minimal bir yapilasma ile yesil alana dönüsecegi ile ilgili bilgi var ama sanki farkli bir sey varmis gibi bir algi olusturulmaya çalisiliyor. Bu konudaki kanaatim bu” cevabini verdi.
“Bin 656 konut ve 186 isyeri teslim edildi”
Vali Kösger son olarak 30 Ekim 2020 Izmir depremi sonrasi yapilan binalarla ilgili soruya su yaniti verdi: “Izmir’de 30 Ekim depreminden sonra 7 proje alaninda bin 346 konut ve 184 ticari bina, hak sahiplerine teslim edildi. Rezerv alanda 300 konut olmak üzere bin 656 konut ve 186 isyeri teslim edilmis oldu. Çalismalar devam ediyor. Depremzedelerin talepleri dogrultusunda düsük faizli, uzun vadeli bir kredi verilecek. Onlarin dönüsümü kendilerinin yapmasi lazim.”
“Izmir’de asayis berkemal”
Emniyet, sahil güvenlik ve jandarma ekiplerinin yaptigi çalismalarin detayli sunumunun ardindan açiklama yapan Vali Kösger, “Izmir’de 20 bine yakin güvenlik mensubu güvenlik ve asayisi saglamaya çalisiyor. Izmir’de asayis berkemal. Allah’in izni ile bir sikinti yok. Arkadaslarimiz ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyor. Izmir’i Türkiye’nin güvenli sehirlerinden biri haline getirmek için gayret ediyorlar” ifadelerine yer verdi.