Türkiye'de Ilk Açiklamasi Gelecegin Spor Yöneticilerini Yetistirmek Için Dev Is Birligi

Türkiye Basketbol Federasyonu ve Bahçesehir Üniversitesi, Basketbol Odakli Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programi’ni baslatiyor.

Türkiye'de Ilk Açiklamasi Gelecegin Spor Yöneticilerini Yetistirmek Için Dev Is Birligi
Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ve Bahçesehir Üniversitesi (BAU) bir ilke imza atarak, Basketbol Odakli Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programi’ni baslatiyor. Genis kapsamiyla örnegi olmayan ve Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan program, gelecegine basketbol ile yön vermek isteyen herkes için önemli bir firsat sunmasinin yaninda aktif olarak sporun içinde yer almis veya yer alan kisilere çift kariyer imkani saglayacak. Bu programdan yararlanmak isteyen adaylar, 10-30 Ocak 2023 tarihleri arasinda Bahçesehir Üniversitesi internet sitesi üzerinden online basvurularini gerçeklestirebilecekler.

TBF Baskani Hidayet Türkoglu, iki kurum arasindaki is birliginin önemini vurgulayarak, “Türkiye Basketbol Federasyonu olarak; basariya ulasmanin her alanda sürekli ve istikrarli ilerlemeyle saglanacaginin farkindayiz ve o bilinçle hareket ediyoruz. Uzaktan egitim platformumuz TBF Akademi’de geldigimiz nokta ve elde ettigimiz sonuçlar, yayinladigimiz TBF kitaplari ve dünyaya örnek olan teknolojik atilimlarimiz bu vizyonumuzun en somut kanitlari oldular. Simdi de yine bir ilki gerçeklestirmek için ülkemizin en köklü egitim kurumlarindan Bahçesehir Üniversitesi ile önemli bir is birligini gerçeklestiriyoruz. Türkiye’de ilk kez Basketbol Odakli Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programi, TBF ve BAU is birligiyle önümüzdeki dönemden itibaren hayata geçiyor. Program, gelecegine basketbol ile yön vermek isteyen herkese çesitli burs olanaklariyla çift kariyer imkani sunacak. Bu proje ayni zamanda; simdiye kadar basketbolun farkli alanlarinda görev almis kisilerin, bilimsel ve akademik yöntemlerle yetismis yöneticiler olarak Türk basketboluna yeniden kazandirilmasina katki saglayacak. Türk sporunun ve basketbolumuzun daha ileri tasinmasi için Bahçesehir Üniversitesi ile hazirladigimiz Basketbol Odakli Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programi’nin camiamiza ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum” dedi.

2020 yilindan bugüne Türkiye Basketbol Federasyonu ile is birligi içerisinde çalistiklarini belirten Bahçesehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz, “Türkiye’de bir ilk olarak tamamen isletme bilimi ile basketbolun bir araya getirildigi çok özgün bir program ortaya çikardik. Buradaki amacimiz hem teoriyi hem de uygulamayi bütünlestirmek ve aktif spor hayatinda olan sporcularimiza, spor hayati sonrasinda kariyerine devam etmek isteyenlere çift kariyer imkanlarini saglayabilmektir” seklinde konustu.

Tamamen basketbol sporuna özgü, teori ve uygulamanin konu alani uzmanlari ile isletme odakli özgün bir içerige sahip olduguna vurgu yapan Karadeniz, “Tasarlanan master programi, üniversitemizin özellikle spor bilimleri alaninda uzun yillardir yetistirdigi gençler, verdigi burslar, üniversite takimlari ile kazandigi basarilar ve bilimsel anlamda bu alana yaptigi katkilarin yeni bir örnegidir. Ilgili projemizin güzel sonuçlar verecegine ve ülkemize katki saglayacagina inancimiz tam” diyerek sözlerini tamamladi.

TBF Basketbol Gelistirme Direktörü Firat Eser, sektöre ve akademik alana katki saglayacak bir program ortaya çikmasini hedeflediklerini söyleyerek, “Türkiye Basketbol Federasyonu olarak basketboldaki gelismeyi ve ilerlemeyi sürdürecek egitim alanindaki atilimlarimiza bir yenisini eklemenin mutlulugunu yasiyoruz. Ülkemizde ilki gerçeklestirerek, Bahçesehir Üniversitesi’nin is birligi ile hayata geçirecegimiz Basketbol Odakli Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programi, Türk basketbolunu akademik yönden destekleyerek, camiamiza akademik donanimi yüksek insanlar kazandiracaktir. Bugüne kadar basketbola çesitli alanlarda hizmet etmis sporcu, hakem, antrenör, idareci gibi paydaslarimiz da bu yüksek lisans programini akademik anlamda gelisimleri için degerlendirebilecekler. 4 yillik lisans mezunu herkesin basvurabilecegi bu program sayesinde, Türkiye Basketbol Federasyonu spor uzmanlari ve profesyonelleri ile Bahçesehir Üniversitesi’nin güçlü akademik kadrosunu bir araya getirmeyi, hem sektöre hem de akademik alana katki saglayacak pozitif sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz. Hibrit sistemle gerçeklesecek olan derslerin, programa katilacak kisilerin yil içindeki devam eden programlarini aksatmayacak sekilde planlanmasina özen gösterilecek. Bu önemli projenin basketbolun bütün paydaslari ve camiamiz için faydali olacagina inaniyorum” degerlendirmesinde bulundu.

Program kapsaminda amacin dünyadaki gelismeleri takip eden yöneticiler yetistirmek ve basketbol ekosistemini desteklemek olduguna vurgu yapan program koordinatörü Doç. Dr. Gülberk Gültekin Salman, “Spor Yönetimi Yüksek Lisans programimiz 2008 yilindan beri birçok mezun verdi. Mezunlarimiz Türkiye’de ve dünyada büyük spor örgütlerinde halen çalismaktadir. Mezun olanlarin arasinda birçok milli basketbolcumuzun oldugu gibi basketbol kulüplerinde de çalisanlar bulunuyor. Yüksek Lisans Programi kapsaminda ögrencilerimize sagladigimiz olanaklarla BAU’nun, TBF ile beraber isbirligi sonrasinda basketbol ekosistemine güçlü ve donanimli yöneticiler yetistirecegine inaniyorum” cümlelerine yer verdi.

Program hakkinda

Basketbol odakli ilerleyecek olan Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programi, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ve Bahçesehir Üniversitesi (BAU) is birligi kapsaminda, üniversite bünyesinde hizmet veren Lisansüstü Egitim Enstitüsü destegi ile gerçeklesecek. Yüz yüze ve uzaktan derslerle hibrit olarak ilerleyecek bu program ile Türkiye basketbol endüstrisine farkli disiplinlerden isletme odakli yaklasip, dünyadaki spor yönetimi alanindaki gelismeleri takip eden donanimli yöneticilerin basketbolumuza kazandirilmasi amaçlaniyor.

Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen projede dersler, sektör ve üniversite is birligiyle islenecek. Program spor yönetimi alaninda uzmanlasmak isteyen basketbolcular, yöneticiler, gönüllüler, antrenörler, pazarlama uzmanlari, hakemler, istatistik görevlileri ve federasyon temsilcileri basta olmak üzere basketbolun tüm paydaslari ve basketbolun içinde olmak isteyen herkesin katilimina açik olacak. Adaylar basvurularini, 10-30 Ocak 2023 tarihleri arasinda Bahçesehir Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan online basvuru formunu doldurarak yapabilecek.
Kaynak: İHA