SÜ'de '100. Yil Tarim Çalistayi' Düzenlendi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi tarafindan Zirai Egitimin 177. Yil Dönümü dolayisiyla “100. Yil Tarim Çalistayi” düzenlendi.

SÜ'de '100. Yil Tarim Çalistayi' Düzenlendi
Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçeklestirilen çalistayin açilis konusmasini yapan Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Zeki Bayramoglu, “Içerisinde yasadigimiz zamanda birçok küresel sorunla karsi karsiyayiz. Iklim degisikligi, ekonomik kriz, savas, seller gibi. Bunlar, gida arz güvenligini olumsuz yönde etkiliyor. Birçok ülke, bu olumsuz etkileri ortadan kaldirmak, engellemek ve yönetmek için politikalar gelistiriyor. Bu politikalarin gelistirilmesinde, uygulanmasinda ve uygulama asamasinda karsilasilan sorunlarin yönetilmesinde, yönlendirilmesinde egitimli, donanimli genç ziraat mühendislerine ihtiyaç var” dedi.



“Zirai üretim, ekonomimizde vazgeçilmez bir sektör”

Ziraat Mühendisleri Odasi Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz de, “Ülke nüfusunun beslenmesinin saglanmasi, milli gelire ve istihdama katki saglamasi, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacinin karsilanmasi ve sanayiye sermaye aktarilmasi, ihracata dogrudan ve dolayli katkida bulunulmasi gibi nedenlerden dolayi zirai üretim ekonomimizde vazgeçilmez bir sektör” diye konustu.



“Gida ve tarimda ön plana çikan ülkeler söz sahibi”

SÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Emrullah Eken ise, “Selçuk Üniversitesinde yetisen ögrencilerimiz ve hocalarimiz, ülkemiz ve dünya tarimina çok önemli katkilar yapti. Özellikle tohumculuk ve genetik alaninda yapilan çalismalar, çok önemli bir yer tutuyor. Gelismis ülkelere baktigimiz zaman bu ülkelerin savunma sanayisinde, yüksek teknolojide, dijital alanda ön plana çiktigini görüyoruz. Bununla birlikte son yillarda yasanan pandemi, uluslararasi göçler, kuraklik, gidanin ve tarimin ne derece önemli oldugunu ortaya çikardi. Artik yüksek teknolojiyle birlikte gida ve tarimda ön plana çikan ülkeler dünyada söz sahibi” ifadelerini kullandi.

“Gidanin önemi son zamanlarda çok daha anlasilir oldu”

TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kiliç da, “Ülkemizde üreten, üretimi yeni nesillere aktaran ve egitimin altyapisini olusturan ve sürdüren öncelikle akademisyenlerimiz, sonra bunu sahada vatandasimiza ögreten, anlatan ve sürekli onlar gibi tarlada olan, zor olani yapan ziraat mühendislerimizin günlerini kutluyorum. Gidanin önemi son zamanlarda çok daha anlasilir oldu. Gida tedarik etmek zorunda olan hükümetler açisindan bir sikinti olusurken tarimla, gidayla ugrasan, kirsalda yasayanlarin dünya tarafindan daha iyi anlasildigi bir süreci yasiyoruz” dedi.



“Tarim, bütün disiplinlerin içinde bulundugu bir alan”

Konya Valisi Vahdettin Özkan da “Sehrimizin gelecek vizyonuna baktigimiz zaman özellikle saglikli ve kendisini gelistiren iyi bir yasam kalitesini yakalayan bireylerin yetismesi önemli. Böyle bir Konya hayal ettigimiz zaman tarimdan ayri düsünmek mümkün degil. Yesil bir sehir hayal ettigimiz zaman bu da çevresel degerlerin muhafaza edilmesi ve sürdürülebilir kullanimi açisindan herkesin önceledigi bir konu. Tarim, bütün disiplinlerin içinde bulundugu bir alan.” diye konustu.

Konusmalarin ardindan “100. Yil Tarim Çalistayi’na konuk olarak katilan ve organizasyona katki saglayanlara hediye takdim edildi. Selçuk Üniversitesi Dilek Sabanci Devlet Konservatuvari ögrencilerinin müzik dinletisinin ardindan protokol üyeleri, firmalara ait stantlari gezerek yetkililerden bilgi aldi. Çalistay, sunumlarla devam etti.

Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçeklestirilen 100. Yil Tarim Çalistayi’na Konya Valisi Vahdettin Özkan, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Emrullah Eken, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kiliç, Cumhurbaskanligi Saglik ve Gida Politikalari Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel, Konya Tarim ve Orman Il Müdürü Ali Ergin, Karaman Tarim ve Orman Il Müdürü Yusuf Sahinbas, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu Konya Il Koordinatörü Yavuz Uysal, Ziraat Mühendisleri Odasi Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, Konya Veteriner Hekimler Odasi Baskani Mesut Koçak, Altinekin Ziraat Odasi Baskani Bekir Kagnicioglu, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA