Cumhurbaskani Erdogan'dan Esnafa Müjde

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Esnafimizin hammadde, malzeme alimlarinda kullandigi kredi karti üst limitini yüzde 50 oraninda artirarak 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltiyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Esnafa Müjde
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ato Congresium ‘da gerçeklesen ’’Yüz Yüze Türkiye Esnaf Bulusmasi’’ programinda konustu.

Erdogan, ”Gönülleri fethede fethede bu topraklari vatan haline getirdik. Yasanan her kargasa döneminden sag salim çikabilmemizi, kisa sürede toparlanip yeniden ayaga kalkabilmemizi gizli gücümüz esnafimizin ahilerimizin dirayetine borçluyuz. Bunun son örnegini 15 Temmuz’da gördük. Darbeci hainlere sokaklari dar eden vatandaslarimizdan önemli kismi esnafimizdi. Sivil Sehit ve gazilerimiz arasinda ilk sirayi esnafimiz aliyor. O gece birileri atacaklari sosyal medya mesajlarinin tonunu ayarlamakla mesgulken bizim esnafimiz ölüm kusan silahlara meydan okuyordu” dedi.

Esnaf toplumun sorunlarini yansitan önemli bir topluluk oldugunu kaydeden Erdogan," Hayatinin bir döneminde esnaflik yapmis bir kardesiniz olarak biz de sizlerin içinden çikarak buralara geldik. Ülkemizde islerin nasil gittigini anlamak için önce esnafa bakiyoruz. Orada huzur, dirlik, sükür varsa tamam diyoruz. Orada sikinti görüyor, sikayet duyuyorsak dikkatimizi öne çikan meselelerin çözümüne yöneltiyoruz" diye konustu.

Geçtigimiz ay Antalya’da Kumluca’da yasanan sel felaketinin ardindan bölgeye giden ekiplerin esnafa acil ihtiyaçlari için 10’ar bin lira maddi destek verildigini söyleyen Erdogan, ”Esnafimizin bir kismi benim zararim o kadar fazla degil, daha çok ihtiyaçlari olanlara verin diyerek kendilerine sunulan parayi iade etti. Esnafimiz bu ahlaka, bu durusa sahip oldugu müddetçe Allah’in izni ile ne bu ülkeye, ne bu millete hiç kimse diz çöktüremez. Anadolu’da esnaf demek ahi demektir. Ahi demek de kardes demektir. Ahiligin esaslari da sunlardir. Inançta; sebat, dogru yolda; olgunluk, dilde; açiklik, sözde; düzgünlük, iste; kuvvet, çalismada; dikkat, mal ve rizikta; bolluk, dostlara sevgi; akrabalara sefkat" açiklamasini yapti.

Cumhurbaskani Erdogan," Ilk asrini geride biraktigimiz cumhuriyeti esnafimizla kurup bu günlere getirdiysek ülkemizi vesayetçilerin, darbecilerin, terör örgütlerinin kifayetsiz muhterislerin pençesinden nasil esnafimizla kurtardiysak geçtigimiz 20 yilda gerçeklestirdigimiz demokrasi ve kalkinma altyapisini nasil esnafimizla tamamladiysak insallah Türkiye Yüzyil’ini da esnafimizla birlikte insa edecegiz" dedi.

Katilimcilara seslenen Cumhurbaskani Erdogan, "Cumhuriyetimizin ilk yüzyilinin sembolü 2023’te saflarimizi daha da siklastiriyor muyuz- Ülkemizin kazanimlarina göz dikenlerin heveslerini bir kez daha kursaklarinda birakiyor muyuz? Türkiye Yüzyili’ni birlikte insa ediyor muyuz? Rabbim hepinizden razi olsun. Dünya ile birlikte ülkemizi de olumsuz etkileyen bir Covit -19 salgini yasadik. Bu salginla birlikte küresel emtia ve gida tedarik zincirlerinde kirilmalar basladi.

Yetmedi, Rusya Ukrayna Savasiyla üstüne bir de enerji krizi eklendi. Gelismis ülkeler dahil tüm ekonomiler hayat pahaliliginin basini çektigi ciddi krizlerle bogusuyor. Tüm dünya son 60- 70 yilin en yüksek enflasyon oranlariyla mücadele ediyor" diye konustu.

Türkiye güçlü saglik ve üretim altyapisi sayesinde bu süreçten kendini pozitif ayrismayi basardigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan," Bu arada sikintilar da yasadik. Ülkemizin önünü kesmeye yönelik önceden beri devam eden sinsi oyunlar ekonomi alaninda pervasiz bir tehdide dönüstü. Içeride kasitli sekilde körüklenen panik bu tehdidin faiz döviz kuru ve enflasyon üzerindeki sonuçlarini daha da agirlastirdi. Esi benzeri görülmemis bu tablonun yol açtigi tablolari gögüslemek için çok büyük mücadeleler verdik. Öncelikle her kesimin ama özellikle de esnafimizin ve çalisanlarimizin ayakta kalmasini saglayacak tedbirler aldik" dedi.

Salgin döneminde esnafa sadece gelir kaybi ve kira destegi olarak aktarilan kaynagin 4. 6 milyar lira oldugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan," 3 bin ve 5 bin lira tutarindaki hibeler olarak verdigimiz destek 4. 3 milyar liradir. Halkbank kredilerinde 2020 ve 2021 yillarinda 14 milyar liralik ertelemeler yaptik. Kredi ve kefalet kooperatiflerine olan 850 milyar liralik borçlarin yeniden yapilandirilmasini temin ettik. Vergi, ve SGK borç yapilandirmalarinda kredi garanti kefaletlerinin yükseltilmesine, icra takiplerinin ertelenmesine, mali sicil affina, vergi indirimlerine kadar pek çok kolaylik sagladik. Bunlardan biri de kazanci basit usulde tespit edilen esnafimizin gelir vergisi disinda tutularak yillik beyanname yükünden kurtarilmasidir. Hamdolsun bu sikintili dönemi en az kayipla geride biraktik" ifadelerini kullandi.

Son 20 yilda esnafa verilen önemli desteklerin olduguna dikkat çekerek," Destekleri saymaya kalksak saatler, günler sürer. Esnafimizin Halkbank’tan kullandiklari faiz indirimli kredi limitini 5 bin liradan 500 bin liraya çikardik. Yatirimlardaki kredi limitini bir buçuk milyon liraya yükselttik. Politika faizindeki düsüne paralel olarak esnafimizin kullandigi kredilerdeki hazine sübvansiyonunu yüzde 50’ye kadar artirdik. Son olarak esnafimiza tahsis ettigimiz 100 milyar liralik kaynak için Halkbank kredilerinin faiz oranini yüzde 9 buçuktan yüzde 7 buçuga indirdik. Hazinemiz, esnafimizin kredi indirimini desteklemek için geçtigimiz yil 10 milyar liralik bir kaynak kullandi. Cumhuriyetimizin 100. yilinda 100 milyar lira esnaf kredisi parolasi ile hayata geçirdigimiz destek paketinden simdiye kadar 136 bin esnafimiz faydalandi.3 ay gibi kisa sürede toplam 45 milyar liraya ulasan kredi kullanim miktari günden güne artiyor. Esnafimizin çok büyük teveccüh gösterdigi destek paketinin limitini 50 milyar lira ilave ile toplamda 150 milyar liraya çikartiyoruz. Ayrica 1. ve 2. risk grubunda bulunan ve halihazirda esnaf basina 500 bin lira olan kredi üst limitinden diger risk gruplarindaki esnafimiza da haziran ayi sonuna kadar yararlanma imkani getiriyoruz. Binlerce esnafimizin daha yüksek tutarda finansmana erismesini temin ediyoruz" açiklamasini yapti.

Halkbank’tan paraf, troy esnaf kredi karti bulunan esnafin kredi karti harcamalarina üç ay ödemesiz olmak üzere toplam 12 ay vadeli yüzde 9. 75 gibi düsük faiz oraniyla taksitlendirme yapabileceklerini ifade eden Erdogan, "Ayrica paraf troy esnaf karti olan esnafimizin hammadde, malzeme alimlarinda kullandigi kredi karti üst limitini yüzde 50 oraninda artirarak 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltiyoruz" müjdesini verdi.
Kaynak: İHA