Çoruh Baligi Tezgahta Yerini Aldi

Kis aylarinin vazgeçilmez lezzeti olan, Bayburt Çoruh nehrinde de sikça görülen sazan baligi alicisiyla bulustu.

Çoruh Baligi Tezgahta Yerini Aldi
3 kilosu 100 liraya satilan baliga Bayburtlular yogun ilgi gösteriyor. Diger balik türlerinden daha lezzetli oldugunu iddia eden balik saticisi Hasan Güllü, "Diger baliklardan farkli olarak öncelikle etli bir balik, eti olan lezzetli bir balik. Kilçigi çok fazla degildir, Çoruh’un serin sularinda yasadigi için yagli oluyor, yag ise baligi lezzetlendirir." seklinde konustu.

Yaklasik 25 yildir balik isiyle ugrastigini ifade eden Güllü, "Memleketimizin önemli degerlerinden biridir Çoruh baligi, bizde bu degere sahip çikarak kis aylarinda Çoruh baligimizi alicisiyla bulusturuyoruz, talep bir hayli fazla, bu durum bizi memnun ediyor. Hem satici olarak biz, hem de alici olarak vatandas memnun" ifadelerini kullandi.

"Çoruh baligi deyip geçmeyin"

Çoruh baliginin 5-6 farkli çesidinin oldugunun altini çizen Güllü, "Çoruh baligi deyip geçmeyin. Insanlara Çoruh baligi deyince akillarina sadece sazan geliyor, saniyorlar ki sazan baligi diger bir ifadeyle Çoruh baligi tek cins, oysa bunun kizilkanat olani var, biyikli olani var, alabalik, tahta olan türü var, meshur saribaligimiz var, zaten en bilineni de odur" diye konustu.

Serpme torla tutmanin yani sira bazen de buzlarin altindan baligi elleriyle yakaladiklarini belirten Güllü, "serpme torla ya da germe agla avlaniriz genellikle ama bazen Çoruh buz tuttugu için torla yakalamak mümkün olmaz, bizde buzu çatlatir baligi elle yakalariz" dedi.

Günlük ortalama 100 kilo civarinda balik tuttuklarini ifade eden Güllü, talebin fazla oldugunu, baliklarin ise gün içinde su atilarak bitirildigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA