Bakan Çavusoglu Açiklamasi '(Rusya-Ukrayna) Biz Savasin Müzakere Masasinda Sona Erecegine Inaniyoruz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu Güney Afrika Cumhuriyeti Disisleri Bakani Dr. Naledi Pandor ile düzenlenen ortak basin toplantisinda yaptigi konusmada Rusya ile Ukrayna arasinda devam eden savasa deginerek, "Biz savasin müzakere masasinda sona erecegine inaniyoruz" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi '(Rusya-Ukrayna) Biz Savasin Müzakere Masasinda Sona Erecegine Inaniyoruz'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Afrika turunun ilk duragi olan Güney Afrika’da temaslarina devam ediyor. Bakan Çavusoglu, Güney Afrika Cumhuriyeti Disisleri Bakani Dr. Naledi Pandor ile düzenlenen ortak basin toplantisinda önemli açiklamalarda bulundu. Güney Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasindaki dostlugun 19. yüzyila dayandigini ifade eden Bakan Çavusoglu, "Bugün meslektaslarimla birlikte ikili iliskilerimiz ve uluslararasi iliskiler konusunda son derece derin degerlendirmelerde bulunduk. Bu yil iki uluslu komisyon toplantisinin ilk toplantiyi Türkiye’de gerçeklestirmeyi planliyoruz. Ticaret hacmimizi yüzde 50 oraninda artirdik ve gerçekten 2022’de çok yüksek seviyelere ulasti. Dördüncü karma ekonomik komisyon toplantisini yine ekonomik isbirligimizi de degerlendirmek açisindan Türkiye’de gerçeklestirmeyi planliyoruz. Bugün yine ayni zamanda is forumunun düzenlenmesiyle ilgili ihtimali de degerlendirdik. Bu vesileyle altyapi ve enerji projeleriyle ilgili firsatlari da ele aldik. Ayni sekilde bilimsel ve teknolojik isbirligiyle ilgili mutabakat zapti da ilgili merciler arasinda imzalandi. Bu çerçevede Türk Hava Yollari’nin Johannesburg ve Cape Town’a ilave uçuslarinin gerçeklesmesi hem ticareti hem turizmi artiracaktir. Bugün bu çerçevede pandemi öncesi seviyelere ulasmamiz ve hatta bunlari asmamiz gerektigine karar verdik. Bununla ilgili önemli bir potansiyel var. Güney Afrika ve Türkiye arasindaki bu potansiyeli tesvik etmeye devam edecegiz. Türkiye Isbirligi ve Kalkinma Ajansi (TIKA) bu çerçevede 2017’de Pretoria’da bir ofis açti. Halihazirda restorasyon, saglik, egitim ve yine mesleki egitim alanlarinda 50’den fazla projeyi birçok farkli alanda uygulamaya devam ediyor. TIKA yine ayni sekilde bu çerçevede Nisan ayindaki olaylardan sonra da ilk destegi veren kuruluslardan bir tanesiydi. Mevkidasimin bu konudaki görüslerini biliyorum. Türk Maarif Vakfi Cape Town’da ikinci okulu en yakin süre içerisinde açacak, bildiginiz gibi ilk okullarini 2021’de açmislardi. Yunus Emre Türk Kültür Vakfi Johannesburg’ta 2017’den bu yana son derece önemli operasyonlar sürdürüyor. Yine ayni sekilde buradaki Türkiye burslarindan yararlanan ögrenci sayisini artirmaya kararliyiz. Bu çerçevedeki rakamlari da bugün görüstük. Yine bugün konsolosluk konularini da degerlendirdik ki vize konulari çalisma izinleri gibi. Bununla ilgili olarak da konsolosluk isleriyle ilgili Ankara’da bir konsültasyon gerçeklestirilmesine karar verdik. Bu yil sira bizde, dolayisiyla bir kez daha bunu Ankara’da gerçeklestirecegiz" dedi.

"Kalici bir barisin saglanmasiyla ilgili müzakereleri destekliyoruz"

Türkiye’nin FETÖ ile mücadelenin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha gözler önüne serildigini ifade eden Bakan Çavusoglu, "Bu sadece Türkiye ve Güney Afrika’ya degil her ülkeye tehdit içeren bir terör örgütü. Yine bölgesel ve küresel iliskilerle ilgili de fikir teatisinde bulunduk. Türkiye’nin Afrika’ya yaklasimi esit ortaklik, karsilikli saygi ve stratejik ortaklik seviyesinde devam ediyor. Güney Afrika’yla Afrika ortaklik politikasi çerçevesinde çalismalarimizi sürdürmeye devam edecegiz. Güney Afrika’da son derece iyi bir is birligi gerçeklestirdik, 2020’de de bu devam etti. BRICS dönem baskanligini üstlendigi için Afrika’yi bir kez daha tebrik etmek istiyoruz. Ukrayna’daki gelismeleri, Etiyopya’daki gelismeleri degerlendirme firsatimiz oldu. Afrika’nin genelindeki gelismeleri de degerlendirdik. Etiyopya hükümeti ve TPLF arasindaki görüsmelerin son derece önemli oldugunu düsünüyoruz ve Güney Afrika’nin bu çalismayla ilgili olarak üstlendigi rolden dolayi da çok önemli bir çaba içerisinde oldugunu biliyoruz. Ukrayna ve Birlesmis Milletler (BM) ile birlikte bu tahil anlasmasinin iyi bir biçimde uygulanmasi için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Yeni yapilan bu ateskesle ilgili yapilan görüsmelerin ve kalici bir barisin saglanmasiyla ilgili müzakereleri destekliyoruz ve BM ile birlikte bu çerçevede çalismaya devam edecegiz. Antalya Diplomasi Forumu’yla da ilgili olarak yine ayni sekilde güvenlik çalismalariyla ilgili çalismalar sürdürülecek. Bu vesileyle bir kez daha sayin mevkidasimi Antalya Diplomasi Forumu’nda görmekten ne kadar mutlu olacagimi ifade ederek davetimi burada tekrar etmek istiyorum. Antalya Diplomasi Forumu, Mart ayinda bu yil tekrar gerçeklestirecek" sözlerine yer verdi.

Iki önemli ülke olarak is birliginin son derece önemli bir farka neden olacagina inandigini söyleyen Bakan Çavusoglu, mevcut sorunlarla ilgili olarak son derece önemli bir is birligi içinde olundugunun altini çizdi.

"Hedefimiz kalici bir baris ve karsilikli kabul edilebilir bir çözüm"

Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna savasindaki müzakereci rolüne deginene Bakan Çavusoglu, Türkiye’nin barisin saglanmasi için yogun bir çaba sarf ettigini ifade etti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in, savasin basindan beri ateskesin ve kalici barisin saglanmasi için çalismalarini sürdügünü de aktaran Bakan Çavusoglu, "Tabii ki hedefimiz kalici bir baris ve karsilikli kabul edilebilir bir çözüm. Biz bu savasin müzakere masasinda sona erecegine inaniyoruz ve bunu ne kadar erken gerçeklestirebilirsek o kadar iyi olacaktir. Iste bunun için zaten yogun bir çaba sarf ediyoruz. Genel çerçeveye bakacak olursak bu Istanbul’da geçtigimiz yil Mart ayinda aslinda bir çerçeveye oturtulmustu. Ama tabii ki yeni parametreler, gerçekler var. Rusya su anda müzakerelere hazir oldugunu ifade ediyor. Zelenskiy ise 10 noktali bir baris plani önerdi. Biz Türkiye olarak bu baris planini destekliyoruz ve bunun üstüne çalismalarimizi sürdürüyoruz. Ve bir ya da birkaç tanesini baskanlik etmeyi hedefliyoruz. Aslinda Türkiye gerçekten bu konuda çok yogun çaba sarf eden bir ülke. Ve savasa ragmen diplomasinin gerçekten sonuçlarini gördügümüze inaniyorum. Yine savas esirlerinin degisimi, Zaporijya görüsmeleri gibi birçok baska boyutta devam eden görüsmeler var. Istanbul’da özellikle bazi görüsmelere ev sahipligi yapiyoruz. Sunu ifade etmek istiyorum, evet, bir savas devam ediyor ama biz her iki tarafla da bir etkilesim içerisindeyiz, bir angajman içerisindeyiz. Bu savasa bir an önce son vermeye çalisiyoruz" açiklamasinda bulundu.

"Kesinlikle kabul edilemez"

Brezilya’da seçim sonrasi yasanan protestolara da deginen Bakan Çavusoglu, yasananlarin kabul edilemez oldugunun altini çizdi. Türkiye olarak, konuya iliskin endise duyduklarini söyleyen Bakan Çavusoglu, "Türkiye olarak biz bu konuyla ilgili saldirganligi kinayan çok güçlü bir beyanatta bulunduk. Siz de tabii ki

Cumhurbaskaninin görev tesliminde de oradaydiniz. Ben de oradaydim. Bunun her sekilde Brezilya halkinin iradesi oldugunu ve herkes tarafindan kabul edilmesi gerektigine inaniyorum. Bunun bir istikrara kavusturulmasi gerektigine inaniyorum" ifadelerini kullandi.

"Afrika kitasinin çok daha fazla tahil ve gübre almasi gerektigine inaniyoruz"

Gida güvenligi ve Afrika halkinin desteklenmesiyle ilgili olarak da konusan Bakan Çavusoglu, "Gerçekten çok ciddi problemlerle karsi karsiya kaliniyor. Bu krizi ve karsilastigimiz zorluklari degerlendirdik. Tabii ki gida güvenligi, enerji güvenligi son derece önemli konular. Tahil anlasmasi aslinda bu kitanin halklari ve ülkeleri için ihtiyaç duyduklari bir sey oldugundan onlari rahatlatan bir düzenleme oldu. Gida fiyatiyla ilgili olarak artislar bu anlasmadan sonra yüzde 9 oraninda azaldi. Ve 2008’den bu yana artmakta olan fiyatlarin aslinda düsmeye basladigini gördük. Ancak öyle bir noktadayiz ki biz Türkiye olarak suna inaniyoruz. Cumhurbaskani Erdogan’in savundugu bir husus bu, Afrika ülkelerinin gerçekten çok daha fazla gübre ve tahil almasi gerektigine inaniyoruz. Bununla ilgili olarak hem Rusya Federasyonu hem de Ukrayna’yla görüsmelerimizi sürdürüyoruz. Türkiye bu anlamda Afrika’ya tabii ki bir serbest ihracati gerçeklestirebilir. Evet Rusya’dan gübre ve amonyum ithalati yapildi. Bunun tabii ki kitadaki tarimsal üretimi de etkiledigini biliyoruz. Çünkü Afrika’nin çok önemli bir potansiyeli var. Ama bunu yapabilmeleri için gübreye ve tahillar ihtiyaçlari var. Biz Türkiye olarak kalkinmakta olan ülkelerin, en az gelismis ülkelerin ve Afrika kitasinin çok daha fazla tahil ve gübre almasi gerektigine inaniyoruz" dedi.

Kaynak: İHA