ABD'den Rusya'ya Yeni Yaptirimlar

ABD Hazine Bakanligi, Ukrayna’nin topraklarinin ilhak edilmesi nedeniyle Rusya’da binden fazla kisi ve firmanin yaptirim kapsamina alindigini duyurdu.

ABD'den Rusya'ya Yeni Yaptirimlar


ABD, Rusya’nin Ukrayna topraklarindaki yasadisi ilhakinin ardindan Rusya’ya ciddi yaptirimlar getirildigini duyurdu. Hazine Bakanligi, Rusya’ya karsi yeni yaptirimlarin Rus yetkililerini, ailelerini ve ilhaka yardim ettigi iddia edilen düzinelerce kurulusu hedef aldigini söyledi.

Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, Rusya Merkez Bankasi Baskani ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin ailelerinin de bulundugu yaptirimlar çerçevesinde, binden fazla kisi ve firmanin yaptirim kapsamina alindigi belirtildi. ABD Hazine Bakani Janet Yellen yaptigi açiklamada, "Putin’in hileli bir sekilde Ukrayna’nin bölgelerini ilhak etmesine seyirci kalmayacagiz. Hükümet ve Hazine Bakanligi, Rusya’nin ekonomisini daha da zayiflatmak ve savasini sürdürmesini engellemek için kapsamli adimlar atiyor" dedi.



ABD Hazine Bakanligi, Rusya’nin "sahte referandumlarini" ve Ukrayna topraklarinin ilhak etmeye çalisilmasi çerçevesinde Rusya’ya uygulanan yaptirimlarin, Rusya’nin askeri-sanayi kompleksindeki 14 kisiye, ülkenin merkez bankasinin 2 liderine, üst düzey yetkililerin aile üyelerine ve Rusya’nin yasama meclisinin 278 üyesine uygulandigini söyledi.

Yaptirim uygulanan baslica isimler arasinda, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in eski danismani olan Rusya Merkez Bankasi Baskani Elvira Nabiullina, eski Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak, Rusya Basbakani Mihail Misustin ve Savunma Bakani Sergei Soygu’nun ailelerinin yer aldigi belirtildi.

"ABD, her zaman Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlarina saygi duyacaktir"

ABD Baskani Joe Biden, Rusya’ya karsi yeni ABD yaptirimlarinin açiklanmasinin ardindan yaptigi açiklamada, Rusya’nin egemen Ukrayna topraklarini ilhak etme girisimini ’sahtekarlik’ olarak nitelendirerek girisimini kinadi. Biden, "Bu eylemlerin hiçbir mesruiyeti yoktur. ABD, her zaman Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlarina saygi duyacaktir" dedi.



Biden, yeni yaptirimlarin Ukrayna topraklarinin statüsünü degistirmeye yönelik yasadisi girisimlere siyasi veya ekonomik destek saglayan kisi ve kuruluslara maliyet getirecegini söyleyerek, "Uluslararasi toplumun tüm üyelerini Rusya’nin yasadisi ilhak girisimlerini reddetmeye ve gerektigi kadar Ukrayna halkinin yaninda olmaya çagiriyorum" dedi.



ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ise yaptigi açiklamada, "ABD, Rusya’nin Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlarini degistirmeye yönelik hileli girisimini kesin olarak reddediyor" dedi.

Blinken, ABD’nin G7 Liderleri tarafindan desteklenen açik bir uyari yayinladigini söyleyerek, "Rusya’nin Ukrayna topraklarinin statüsünü degistirmeye yönelik yasadisi girisimlerine siyasi veya ekonomik destek saglayan her birey, kurulus veya ülkeden hesap soracagiz" dedi.

Kaynak: İHA