Çekya'da Hükümet Karsiti Protesto

PRAG Çekya’nin baskenti Prag’da binlerce kisi, hükümetin enerji politikalarini protesto ederek istifasini istedi.

Çekya'da Hükümet Karsiti Protesto


Çekya’da binlerce kisi Basbakan Petr Fiala hükümetinin politikalarini protesto etmek için Prag’daki Wenceslas Meydani’nda toplandi. Prag’da “Önce Çekya” sloganiyla düzenlenen protesto gösterisi, kendilerini “siyasetten bagimsiz vatandaslar” olarak tanimlayan bir grup tarafindan düzenlendi.

Gösteride siyasi parti temsilcilerinin yani sira cumhurbaskani adaylarindan Hynek Blasko ve Josef Skala ile Prag Ekonomi Üniversitesi Iktisat Fakültesi Dekani Miroslav Sevcik, eski Tarim Odasi Baskani Zdenek Jandejsek, Danimarkali politikaci Mads Palsving ile Alman Parlamento Üyesi Christine Andersonova da yer aldi.

Çekya, AB ve NATO’dan ayrilmali

Göstericiler, Çekya’nin Rusya ile düsük fiyatlarla dogrudan gaz tedarik sözlesmeleri imzalamasini, Avrupa Birligi (AB), NATO ve Dünya Saglik Örgütü’nden (DSÖ) ayrilmasini ve tarafsiz bir ülke olmasini talep ederken, hükümetin enerji fiyatlarina sinirlama getirme yaklasimini elestirdi.

Göstericiler, Çekya’nin, yanlis enerji politikalari nedeniyle gaz sikintisi yasayacagini ve bunun da gida sorununa yol açacagini öne sürdü. Organizatörlerden Ladislav Vrabel yaptigi konusmada, “Hükümet derhal istifa etmeli, yeni bir seçim yapilmali ve ulus yanlisi uzmanlardan olusan bir hükümet iktidara gelmeli” dedi.



“Insanlar istismar edilmemeli”

Prag’da gerçeklesen gösteri hakkinda kisa bir açiklama yapan Içisleri Bakani Vit Rakusan, “Meydanlarda, basit görünen ama gerçekçi olmayan çözümler sunan manipülatörler tarafindan insanlar istismar edilmemeli” dedi.



“Rus severler Rusya’ya”

Genis güvenlik önlemlerinin alindigi gösteride, göstericileri elestiren bir genç, elinde tasidigi “Rus severler Rusya’ya” yazili pankartla göstericilerin arasina girdi. Göstericiler ile genç arasinda yasanan arbede kisa sürerken, pankart tasiyan genç polis tarafindan uzaklastirildi. Yaklasik 4 saat süren gösteri, olaysiz sekilde sona ererken, polis gösteride yaklasik 10 bin kisinin yer aldigini açikladi.

Kaynak: İHA