Geçtigimiz Kis Selin Vurdugu Içmeler Mahallesi Sakinleri Dere Yataklari Temizlensin Istiyor

Mugla’nin Marmaris ilçesine bagli Içmeler Mahallesi sakinleri geçtigimiz kis yasanan sel felaketinin tekrar yasanmamasi için önlemlerin alinmasini istiyor.

Geçtigimiz Kis Selin Vurdugu Içmeler Mahallesi Sakinleri Dere Yataklari Temizlensin Istiyor
Geçtigimiz yaz çikan büyük Marmaris yangininda ormanlarinin neredeyse tamami yanan Marmaris’e 11 kilometre mesafedeki Içmeler Mahallesi kisin da saganak yagislardan en çok zarar gören mahalle olmustu. Yüzlerce ev ve isyeri daglardan inen balçikli sular ile dolmus milyonlarca liralik zarar olusmustu.

Içmeler Mahallesi yasayanlarindan 74 yasindaki Ismail Bayri çok tedirgin oldugunu belirterek, ‘’Geçen sene bu sel felaketini gördüm, yangindan sonra tabii ki yasadiklarimizi anlatmaya kelimeler yetmez çok zarar görenler oldu. Yagmurlar gelecek, dere yataklarimizdaki bu köprünün alt kisminin 20 metre kadar uzunlugundaki yeri temel üzerine askida kaldigini söylüyorum. Çok sel olacagini tahmin edin. Daglardaki odunlar, dere yataklarinda hep, sel oldugu zamanda bütün bu dereye gelecektir. Dere almayinca, kenara tasacak. Hep kum yiginlari kayalar doldurmus dereleri önlem alinmazsa çok is var burada yine felaket olacak. Kista yaklasti artik ‘’ dedi.



‘’Alinan önlemler milyonlarca zararin önüne geçer’’

Marmaris Agaçlandirma ve Doga Gönüllüleri Dernegi Baskani ve Içmeler Mahallesi sakinlerinden Ali Demirtas, yangindan sonra belediye ve devlet kurumlarinin yaptiklari incelemelerde bulundugunu ancak su ana kadar hiçbir önlemin alinmadigini belirtti.

Demirtas, ‘’Çalismalarin neticesinde bir yere gelemedik ve biz korktugumuz da Aralik ayinda basimiza geldi. Derelerin tasmasi sonucu büyük bir sel oldu. Bizimde kendi isyerlerimizi birçok vatandasimiz evini isyerini sel basti ve milyonlarca bir zararimiz oldu. Gerekli makamlara biz zararimizi bildirdik tabi su anda hala sonuç almayi bekliyoruz. Özellikle su bölgede derenin neredeyse tamami dagdan inen toprak ve kaya dolu su anda yüzde 40’i da kapali durumda. Ilk selden sonra, ilk yani yagmurdan sonra bu dere yine tasacak. Çünkü hala daglarda agaç olusmadi. Yine buradan sel gelecek ve bu sefer geçen selde bunlar olmadigi halde bu bir önünde bir tikaniklik olmadan sel basmisti. Eger önlem alinmayip bir tikaniklik olursa ve buralar tamamen yerlesim alani yine buralari sel basacak‘’ dedi.

Kaynak: İHA