Ege'de Ceviz Hasadi Basladi

Türkiye’nin en verimli arazilerine sahip Aydin’da incirden sonra ceviz hasadi basladi. Özellikle Büyük menderes Nehri’nin kuzey kesimindeki daglarda yogun bir sekilde ceviz üretiminin yapildigi yaylalarda bu sene cevizlerde rekolte ve kalitenin oldukça iyi oldugu belirtildi.

Ege'de Ceviz Hasadi Basladi


Aydin’in Nazilli, Sultanhisar, Kösk ve Izmir’in Ödemis ilçelerinin zirvelerinde bulunan yaylalarda çiftçilere ceviz telasi sardi. Geçen yila oranla hasadin bol ve ürünlerin kaliteli olmasi üreticilerin yüzünü güldürdü. Aydin ve Izmir’deki yayla köylerde yasayan incir, zeytin, kestane ve ceviz üreterek geçimini saglayan çiftçiler atadan kalma usullerle ceviz hasadina basladi.

Sarp ve yamaç arazilerde makine ile çalisilmadigi için uzun siriklarla erkekler tarafindan agaçlardan çirpilarak yere düsürülen cevizler kadinlar tarafindan toplanarak çuvallaniyor. Bir süre dinlendirildikten sonra yesil kabuklarindan ayristirilan cevizler pazara çikiyor.

Sonbaharin gelmesi ile birlikte ceviz hasat sezonuna girdiklerini belirten bölge çiftçilerinden Muhammet Palaz, geçen yil kuraklik nedeniyle rekolte ve kalite düsüklügü yasanan cevizde bu yil mevsimin güzel geçmesinden dolayi ürün ve kalitenin çok iyi oldugunu söyledi.

Pandemiden sonra gida üretiminin kiymetlendigini belirten Palaz, üreticinin en güzel sekilde ürünü ürettigini simdi iyi bir fiyatla emeklerinin karsiligini almayi beklediklerini söyledi.

Kaynak: İHA