Baskentte Sivas Rüzgari Esti

Ankara’da 25 Eylül’e kadar sürecek Baskent 5. Sivas Tanitim Günleri’nde Sivas’in yöresel yemekleri ve kültürü tanitildi.

Baskentte Sivas Rüzgari Esti
Ankara’nin Etimesgut ilçesinde gerçeklestirilen ‘Baskent 5. Sivas Tanitim Günleri’ yogun ilgiyle karsilandi. Sivas’tan çok sayida vatandasin katildigi festivalde Sivas yöresine ait pezik tursusu, Kangal köpegi, sifa olan baliklar tanitildi ve festivalde Sivas köftesi yeme yarismasi düzenlendi.

Baskent 5. Sivas Tanitim Günleri çerçevesinde düzenlenen Sivas köftesi yarismasinda birinci olan Dogan Günes, “Buradaki bu etkinlik gezmeye gelmistik ilk önce anonsla birlikte yarisma yapacak dediler. Biz de yarismaya katildik. Aslinda ben çok iddiali degilim. Çok yerim iyi yerim damak zevkim de çok güçlüdür ama ortaya süre girince birazcik çekindim yine gördüm ki bu isi basarabiliyormusum. Mutluyuz bir de hediye aldik en sevindirici noktasi bu” diye konustu.

Yarismayi düzenleyen ve köfteci olan Nazim Yigit, Sivas köftesi hakkinda bilgiler vererek sunlari kaydetti:

"Sivas köftesi Sivas’ta zaten begeniyle tüketiliyor. Sivas köftemizin cografi tescili vardir. Sivas köftemizi hem Istanbul’da hem Ankara’da tanitim araciligiyla yapiyoruz. Et ve tuzdan baska bir katki maddesi yoktur. Köftemizin özelligi de kaburga kürek ve but kismiyla bir defa çekilir tuzlanir bir gün dinlendikten sonra makine ile çekilip oval hale gelir. Oval halde de 200 gram köftemiz vardir."

Sivas’in simgesi Kangal ve sifali baliklar

Sivas’in simgesi olan Kangal köpekleri hakkinda bilgi veren Sadik Karabalçik, Kangal köpeklerin uysal oldugunu ifade ederek, “En büyük özellikleri bayan ve çocuga gelmez sürüleri ölüm pahasina korur. Is yerlerine ve sürülere çok sahip çikar” dedi.

Sivas kaplicalarinda bulunan sifali baliklarin sedef ve egzama hastaligini tedavi ettigini savunan isletmeci Fuat Ünsal, “Bu dünyada tek olan esi ve benzeri olmayan balik ve su. Suda selenyum silisyum var. Baliklar dünyada insanlarin basina bela olmus sedef ve egzama hastaliklarin tedavilerini yapiyor. Kisa sürede tedavi oluyorsunuz. Dissiz baliklar. Baliklar ilk geldiginde insanlari yalayarak yaralarini aliyor. Günes, oksijen, balik ve su komplike bir çalisma ile insanlar tedavisini olup kaplicamizdan mutlu bir sekilde ayriliyorlar” ifadelerini kullandi.

Festivale katilan vatandaslardan Sena Nur Keles de festivale iliskin, "Arkadaslarimla merak ettik geldik. Begendik güzeldi. Eglencesi ve havasi çok güzel buranin. Lezzetleri de çok güzeldi fiyatlar da makul fiyatlardi" dedi.

Kaynak: İHA